Vierde klasse A (zondag) – Afgelopen zondag stond er een heus ‘kelderduel’ op het programma in de vierde klasse A. Op sportpark de Vliet werd onder zware omstandigheden het duel tussen Leidsche Boys en Warmunda afgewerkt. Voor beide ploegen waren de punten hard nodig om niet verder kleurloos onderin te dobberen. Uiteindelijk trok Leidsche Boys aan het langste eind en won de ploeg van Richard de Graaf, na een zwaar bevochten tweegevecht, met 2-1.

Leidsche Boys kampt al weken met een krappe selectie. Mede door schorsingen en blessures is het niet voor het eerst dat coach Richard de Graaf moest vissen uit lagere elftallen. Deze wedstrijd werd er een beroep gedaan op twee spelers uit het vijfde. De ploeg uit Warmond begon minder gehavend aan het duel, sterker nog, de trainer van Warmunda kon putten uit een fitte selectie.

De eerste minuten van de wedstrijd waren voor Leidsche Boys. De ploeg begon scherp en passievol aan de wedstrijd, terwijl Warmunda zoekende was: ,,Wij passen ons toch altijd wat meer aan, aan de tegenstander. Dat zie je ook terug in de wedstrijden, wij zijn de eerste tien minuten niet altijd op ons best’’, stelde Michael Christen namens de Warmonders.

De beste kansen waren er in de eerste helft toch voor Warmunda, alleen, zoals zo vaak dit seizoen, verzuimde de ploeg uit Warmond om te scoren. Doelman Christen: ,,Wij hadden denk ik de hele wedstrijd toch wel het beste van het spel. Alleen laten wij simpelweg na de doelpunten te maken. Een beetje het Feyenoord-verhaal’’, zo vergelijkt hij zijn ploeg. Dat Warmunda al een tijdje in de hoek zit waar de klappen vallen is bekend. ,,Mede daarom is het zo zuur dat we dit soort wedstrijden verliezen. We spelen helemaal niet slecht, maar als bij doelkansen bijvoorbeeld net de bal opspringt of door een teen van de keeper de bal weggetikt wordt, dan zit het ook niet mee.”

Voor het wisselvallige Leidsche Boys was het tegenovergestelde het geval. De ploeg kwam volgens middenvelder Michael Derksen ‘gelukkig’ op een 1-0 voorsprong. ,,We kregen vijf minuten voor tijd in de eerste helft een vrije trap aan de rand van het zestienmetergebied. We weten allemaal dat Raymond van Es een goede trap in de benen heeft, maar dit keer zat de bal er wel heel lekker in.” Keeper Christen van Warmunda vond er het zijne van: ,,Ja absoluut een schitterende vrije trap. Ik zag de bal laat aankomen, maar het had weinig uitgemaakt als ik hem eerder had gezien. Ik was dan ook volledig kansloos geweest. Dan ga je toch net even anders rusten, dan bij een gelijke stand.”

In de tweede helft was het voornamelijk Warmunda dat de klok sloeg. Via buitenspeler Niels Dijkstra kon Warmunda er een aantal keren gevaarlijk uitkomen. Leidsche Boys werd teruggedrongen op eigen helft, maar ook nu kwam Warmunda niet tot scoren. De bezoekers werden, niet voor het eerst dit seizoen, geconfronteerd  met een aloude voetbalwet. Christen: ,,Ja klopt, we benutten de kansen niet en even later krijg je die bal zelf om je oren en komt Leidsche Boys op een 2-0 voorsprong (doelpunt Ronald Bekooi, red.). Het was een beetje een knullig moment. Na een voorzet wil ik uit mijn goal komen, maar ik glijd uit en kom te laat bij de bal, waardoor het leer eenvoudig langs mij heen gekruld kon worden. Hierdoor kom je naar mijn mening echt onnodig op een 2-0 achterstand.”
Dit vond Derksen minder waar: ,,Nou ik vond Warmunda geen bijzondere ploeg en de eerste helft waren wij beter. Alleen in de tweede helft kregen we het lastig. Dit valt naar mijn mening te wijten aan onze conditie. Door lage trainingsopkomsten zijn wij helaas wat minder fit. Ik denk dat dit niet alleen bij onze ploeg zo is. In de vierde klasse valt er in het slot van de wedstrijd nog een hoop te halen op basis van fitheid.’’

Warmunda bleef aanvallen en dit werd in de 70ste minuut beloond met een treffer van Eric Smit. Na de 2-1 was het eenrichtingsverkeer richting de goal van de uitstekend keepende Jan Willem Besselse. ,,Ja die houdt er nog een paar ballen voor je uit. Als je naar de laatste 20 minuten kijkt, dan had Warmunda meer verdiend’’, stelt Derksen. ,,Absoluut zonde dat die goal uiteindelijk niet valt, maar ik denk dat het met onze ploeg wel goed gaat komen. We heerst een goede sfeer en we willen voor elkaar werken. Ook de trainingsopkomst is wekelijks goed. De goals en de punten komen dan vanzelf”, sprak Christen het vertrouwen uit voor het restant van het seizoen.

Door de krapte van de selectie en de geringe trainingsopkomst was het ook nu niet toevallig dat Leidsche Boys op het tandvlees liep in de slotfase. Derksen: ,,Ja die constateringen zie je zeker terug in deze wedstrijd. We spelen helemaal niet onaardig, maar de tank is op een gegeven moment gewoon leeg. Ik denk dat wij wat dat betreft wel eens bij onszelf te raden mogen gaan. Soms staan we op dinsdag met vijf man op het trainingsveld. Dit kan en moet beter om vooruitgang te boeken.’’
Beide teams hebben stof tot nadenken. Leidsche Boys kan even lachen en Warmunda zit weer even op de blaren. Christen: ,,Ik heb er toch het volste vertrouwen in dat wij nog punten gaan pakken dit seizoen’’. Volgende week wacht voor Warmunda opnieuw een ontmoeting met een ploeg onderin. Dit keer neemt de Spruyt-brigade het op tegen Moordrecht. Voor Leidsche Boys wacht er- met enig optimisme gesteld- een subtopper met Stolwijk als opponent.

Opstelling Leidsche Boys: Besselse, Wassenaar, Hereur, De Mesquita, Kruis, De Groot, Van Es, Derksen (’80 Bosma), Kaya, Bekooi (’70 Ursel), Spasic.

Opstelling Warmunda: Christen, Arnst, Kortekaas, F.Pont, Witteman, Smith, De Taeye, Van der Mey (’65.Van Rijn), Van Grieken, Dijkstra, Smit.