Niet alle steden kunnen er prat op gaan twee studentenvoetbalverenigingen binnen de grenzen te hebben. Leiden kan dat wel. Aan de vooravond van de komende prestigieuze strijd, zaterdag staat LSVV-Football Factory op het programma,  laat Leidenamateurvoetbal twee vertegenwoordigers der beide clubs aan het woord. Namens Football Factory is dat Pieter van Schie; voormalig trainer, afgestudeerd politocoloog, voorzitter en medeoprichter van de vereniging. Aan de andere kant vinden we Alen Stjepanovic, in rechten afgestudeerd, al jaren speler en voorzitter van de Leidse Studenten Voetbal Vereniging. Beiden gezegend met een vlotte babbel levert een telefonisch interview geen enkel probleem op, wel het vertelde comprimeren tot een hapklare brok. Leidenamateurvoetbal heeft echter voor hetere vuren gestaan.

Hoe zou je je club willen karakteriseren?

Van Schie: ,,Football Factory is de jongste studentenvereniging die groeit en bloeit. De kiem werd gelegd tijdens gesprekken in de Britse pub North End tussen Rocky en Nino Poulina en mijn persoon.  De organisatie kwam van de grond en staat na zo’n tien jaar inmiddels als een huis. Wij zijn puur een studentenvereniging. Dat wil niet zeggen dat iemand met onmiddellijke ingang wordt geroyeerd als hij afstudeert of stopt met de studie. Wij zijn dankbaar als deze mensen bij de vereniging betrokken blijven. Zo bouw je een traditie op. De selectie onder leiding van Nino Poulina heeft dit jaar gekozen voor een koers waar prestaties meer centraal staan. Hoe goed je ook kunt voetballen: niet trainen is niet spelen.”

Pieter van Schie op archieffoto als trainer van Football Factory. Tegenwoordig is hij meer achter de schermen te vinden, maar zonder hem zou de club waarschijnlijk niet hebben bestaan..
Pieter van Schie op archieffoto als trainer van Football Factory. Tegenwoordig is hij meer achter de schermen te vinden, maar zonder hem zou de club waarschijnlijk niet hebben bestaan..

Stjepanovic: ,,Wij zijn de oudste studentenvoetbalvereniging met een rijke traditie. Eerlijk gezegd wordt het aantal studerende steeds kleiner, maar de beleving binnen de club blijft onaangetast. Wellicht kan men spreken van een bijeengeraapt zootje, maar dat moet je zien als een geuzennaam. Wij combineren denk ik pure gezelligheid met prestatief voetbal. Buitenstaanders kijken wel eens vreemd op als we elkaar op het veld voor rotte vis uitmaken om met de armen om de schouders later van het veld af te gaan om het glas te heffen. Een duidelijke hiërarchie valt bij ons niet te bespeuren, samen willen we winnen, ook bij de lagere elftallen.”

Hoe onderscheidt een studentenclub zich van andere verenigingen?

Van Schie: ,,Wij hebben maar 1 doelgroep wat betreft de leden en dat zijn studenten. Die vind je dan ook bij ons en wel van allerlei faculteiten. Soms natuurlijk ook buitenlandse studerenden wat een extra cachet geeft. Verder vormen wij wellicht een vreemde eend in de bijt vanwege onze banden met de universiteit.”

Stjepanovic: Zoals ik al memoreerde neemt het aandeel studenten bij ons gestaag af. Toch hebben we nog te maken met de problematiek die dat met zich meebrengt. Studenten studeren. (wellicht klinkt er nu hoongelach van een buitenstaander, maar studenten hebben immer te maken met vooroordelen, RF). Studenten lopen stage en moeten in het weekend nog wel eens werken om hun studie te bekostigen. We hebben dus nog wel eens te maken met afzeggingen en wisselende samenstelling van de teams. Dit is een vanouds bekend gegeven en we kunnen er mee werken.” (de schrijver dezes verwijst nog naar de site van LSVV waar de berichtgeving somtijds regelrecht hilarisch te noemen is).

Een gezonde vereniging?

Van Schie: ,,Absoluut. Onze aanwas is dusdanig dat we tegen de grens aanlopen. We hebben nu negen teams en volgend jaar mogelijk elf. Een extra veld zou ideaal zijn. Ook bij ons staat de gezelligheid hoog in het vaandel. Met grote regelmaat organiseren we feestelijke bijeenkomsten die zonder uitzondering een overvolle kantine opleveren. Men komt hier niet alleen om tegen de bal te trappen, maar ook om elkaar buiten het voetbal te zien.”

Stjepanovic: ,,Wij zijn dit jaar gestart met ‘jong LSVV’ en een damesteam. Het vierde elftal telt zoveel spelers, dat een vijfde elftal wellicht had gekund, dus ja, LSVV groeit en bloeit. Markant is dat we hier nieuwe leden ontvangen die nooit hebben gevoetbald. Trainingen zijn voor hen mogelijkheden om het spelletje een beetje eigen te maken. We zien soms verrassende verbeteringen. Die trainingen worden over het algemeen goed bezocht. Echte trainers voor de lagere elftallen hebben we niet, maar je moet eens zien waar ze dan zelf mee komen; er wordt echt niet alleen een partijtje gedaan.”

Het thuishonk

Van Schie: ,,We hebben hier natuurlijk een nieuwe en schitterende accommodatie. Om je vingers bij af te likken. Bij ons wordt ook gerugbyd en getennist. Met dank aan de universiteit ook natuurlijk.”

Stjepanovic: ,,Wij zijn, zoals men vermoedelijk weet, te gast op het terrein van Lugdunum en hebben onze beperkingen. We kijken met een milde vorm van jaloezie naar Football Factory, die zo op het oog uitbundig gefaciliteerd worden door de universiteit. Dat genoegen smaken wij niet. Ik wil hier trouwens benadrukken dat we ons hier bij Lugdunum helemaal thuis voelen. Je zou zeggen dat studenten en het echte Leidse publiek niet samengaan, maar het tegendeel is waar. “

Hoe kijken andere clubs tegen jullie aan?

Van Schie: ,,Wij ontmoeten vrijwel louter respect. Men ziet dat wij een volwaardige voetbalvereniging zijn waar prestaties prioriteit krijgen. Mocht men denken dat onze voetballers zo van de kroeg het veld oplopen, dan komen ze wel op  andere gedachten als het beginfluitje heeft geklonken.”

Stjepanovic:  ,,Soms merk je bij een tegenstander wel een houding in de geest van ‘van die studentjes mogen we niet verliezen’ en dat betekent dat er verbaal of fysiek het een en ander gebeurt. Geeft niet. Zelf vind ik het wel een uitdaging om op die gebieden de strijd aan te gaan met een directe tegenstander. Als we elkaar maar na afloop met een welgemeende grijns een hand kunnen geven.”

Hoe kijken jullie tegen elkaar aan?

Van Schie: ,,LSVV is een leuke collega studentenvereniging. Het is wel geinig dat het kan zo dicht bij elkaar. Het geeft voor mij niets extra’s als we tegen elkaar spelen. Er is sprake van een gezonde concurrentie denk ik.”

Stjepanovic: ,,Natuurlijk heb ik respect voor wat daar allemaal kan en gebeurt. In korte tijd hebben ze heel veel bereikt.”

Alen Stjepanovic op archieffoto tegen vv Oegstgeest (Joep Zenden). Tegenwoordig is de in 1990 in Zagreb geboren Kroaat voorzitter van LSVV'70.
Alen Stjepanovic op archieffoto tegen vv Oegstgeest (Joep Zenden). Tegenwoordig is de in 1990 in Zagreb geboren Kroaat voorzitter van LSVV’70.

Een laatste en obligate vraag: Wat verwacht je zaterdag?

Van Schie: ,,Hoewel wij goed presteren oogt LSVV wat stabieler. Wij verslaan hoger geplaatste teams, maar laten punten liggen tegen de ploegen waar wij op papier makkelijk van zouden moeten kunnen winnen. Zo langzamerhand is Football Factory een taai team geworden, dus vooruit, ik gok op een zege voor de onzen.”

Stjepanovic: ,,We klappen er overheen. LSVV is het team met meer ervaring en als we op en top gemotiveerd zijn, en dat verwacht ik, dan blijven de punten netjes in de Kikkerpolder.”

Twee markante clubs kruisen de degens zaterdag. De bezoekers van Football Factory, met de inmiddels schier legendarische figuren als Pieter van Schie himself en de gebroeders Rocky en Nino Poulina, zijn dit seizoen ambitieuzer dan ooit tevoren en lijken vastbesloten de hegemonie op voetbalgebied van LSVV  te verbreken. De thuisclub daarentegen pretendeert ,, de enige echte Leidse studentvoetbalclub” te zijn en zal op het Wim Mugge Sportpark tot op het bot gemotiveerd zijn.