Vierde klasse A (zaterdag) – ,,Natuurlijk hadden we meer doelpunten moeten maken dan de eindstand van 0-3 na negentig minuten voetbal liet zien. Zeker het laatste kwartier hadden we kansen genoeg om ons doelsaldo op te vijzelen. Maar na afloop ben je ook blij dat je als genoteerde favoriet die verwachtingen waar maakt. En zeker ook lekker dat onze keeper Sven Vinkeles de nul heeft vast weten te houden”, aldus verdediger Danny Sjaardema van de v.v. Leiden.

Naamloos-6 (Small)

Het mooie is, en dat geeft de betrokkenheid van deze bevlogen Leidse speler aan, dat hij over ‘we’ spreekt terwijl hij geblesseerd langs de lijn in Oegstgeest bij UDO uit moest toekijken. In de verloren thuiswedstrijd tegen Blauw Zwart twee weken geleden heeft hij een blessure opgelopen waar hij mee heeft doorgespeeld. Sjaardema: ,,Ik kreeg last van mijn kuit, maar ik hoop zaterdag 7 november er weer bij te kunnen zijn. Maar ik had langs de lijn tegen UDO aan mijn zijde goed gezelschap in de persoon van aanvaller Erik Bakker. Hij zat, beter gezegd stond, de eerste van drie wedstrijden schorsing uit na zijn onnodige gepakte rode kaart tegen Blauw Zwart.”

Dit team van UDO, voor het eerst met een standaardteam op de zaterdag in de competitie actief, bestaat vooral uit jonge jongens. Met vier uit zeven weten ze hun jeugdig enthousiasme onder leiding van trainer Erwin Pfundt nog niet echt te verzilveren. Er werd thuis alleen van Wilhelmus gewonnen, 4-0, maar die ploeg staat ook met nul punten en een dramatisch doelsaldo stijf onderaan. ,,Wij zijn lekker gestart met twaalf uit zes en moesten winnen om aansluiting met de bovenste ploegen te behouden en mogelijk een rol van betekenis te kunnen spelen bij de eerste periode. Die gaat nu immers over een reeks van twaalf wedstrijden. We kenden vandaag een andere opstelling dan tegen Blauw Zwart. En dat had niets te maken met het idee om enige basisspelers rust te geven tegen het laaggeplaatste UDO. Trainer Maurice Jansen zette Marco van Schie ernaast omdat hij een keer niet had getraind, Michael Heppener was net vader geworden en Sietse Fokkema zat in Schotland. Maar met de brede selectie dit jaar konden we het goed opvangen.”

Naamloos-5 (Small)

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wessel was Leiden de bovenliggende ploeg. Het spel werd gecontroleerd, ook met deze invallers. Sjaardema: ,,We moesten zeker blijven opletten voor de snelle counters van UDO, want ze konden rap omschakelen. Maar het was een genot om te zien hoe Brahim Lakhal het halverwege de eerste helft in positieve zin op zijn voetbalheupen kreeg. Vanaf de linkerzijde van het veld trok hij op enig moment naar binnen en na een heerlijke kluts schoot hij met rechts de bal in de korte hoek, 0-1.”

Bij de profs, maar zeker ook bij diverse amateurclubs, zie je spelers die de gave hebben om een inworp te realiseren die de vergelijking met een heuse corner makkelijk kan doorstaan. Aanvaller Ricky Boot van Leiden is zo’n speler. ,,Ik geniet ervan als ik hem elke keer dat kunstje zie flikken. Uit de verre ingooi diep in de zestienmeter kon aanvaller Roman Donders zijn hoofd tegen de bal krijgen, de dik verdiende 0-2 kwam zo op het scorebord. En daarmee gingen we de rust ook in ondanks de mogelijkheden die we voor onszelf nog realiseerden. We hadden zelfs geluk dat het geen 1-2 werd toen een schot van UDO van dertig meter op de lat boven Vinkeles uiteen spatte”,wist Sjaardema als een echte voetbalverslaggever te melden.

_DSC0115 (Small)

Sjaardema: ,,In de tweede helft, Bakker en ik gingen er echt lekker voor staan, bloedde deze pot voetbal gewoon dood. Er was bij ons teveel onnodig balverlies en UDO zat ook kort op de man. En de kansen die we kregen in het laatste kwart wisten we ook niet te benutten. Gelukkig had invaller Mitchel Hagen zijn vizier wel op scherp staan. Hij ging bij een uitbraak alleen op het UDO-doel af en schoot eerst op de keeper. Maar door alert te reageren benutte hij wel de rebound.”

Hij zag het in het verloop van de tweede helft allemaal wat onvriendelijker worden tussen de lijnen. Iets wat deze verder sportieve wedstrijd eigenlijk helemaal niet verdiende. Maar drie punten gingen wel mee terug naar Leiden. Daarmee kwam Leiden op vijftien uit zeven en een vierde plek op de ranglijst in deze vierde klasse A waar UDO vier uit acht en een moeizame twaalfde plek kan noteren. Sjaardema: ,,Ik heb vroeger jaren bij Leiden gebald en ben met de degradatie naar de vierde klasse twee jaar naar DoCoS uitgeweken. Maar door de grote instroom daar van nieuwe spelers ben ik met drie andere maten weer teruggekomen op het oude Leidse nest. Met deze selectie willen we in het jubileumjaar van v.v. Leiden met trainer Jansen, die hier voor het derde seizoen de trainerslijnen uitzet, zo rap mogelijk de stap maken naar de derde klasse. Daar ontmoet  je toch betere tegenstanders waar het in deze vierde klasse vaak kan ontaarden in fysiek voetbal waar de lange bal wordt gehanteerd. Ik noem het dan ook vaak geluksvoetbal.”

_DSC0097 (Small)

Dat Leiden met deze 0-3 uitzege tegen UDO prima zaken deed voor de eerste periode kon Sjaardema niet vermoeden na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Wessel. Koploper Blauw Zwart verloor namelijk met 1-3 thuis van FC Boshuizen. Haagse Hout, tweede op de ranglijst, kreeg uit bij VVSB met 3-1 klop en Roodenburg, nummer drie, werd uit bij LVV Football Factory  met 2-0 verslagen.

Als zaterdag 7 november Leiden dan het team van FC Boshuizen, staat zevende met elf uit acht, aan de zegekar kan binden wordt het nog best spannend wie er met de eerste periodetitel aan de haal kan gaan. ,,Ze hebben goede individuele spelers, maar wij gaan ervoor en ik hoop er bij aanwezig te kunnen zijn”,sprak Sjaardema zich tot slot uit met een grote glimlach om de mond.

UDO – v.v. Leiden 0-3 (0-2).

Basisopstelling v.v. Leiden: Vinkeles, Nolet, Van Egmond, Schreuder, Van der Meel, Van Duivenbode, Roland Middelkoop, Devilee, Roman Donders, Boot en Lakhal.

Note redactie: onze redactie kreeg geen enkele basisspeler van vv Leiden te pakken.