Warmunda is bezig met een ongekende reeks; op 20 september werd voor het laatst verloren, 1-5 tegen Kickers maar liefst, maar daarna haalde de ploeg uit negen wedstrijden negentien punten en staat inmiddels derde. Een dergelijke plaats op de eindrangschikking werd voor het laatst gehaald in het seizoen 2007-2008 in de toen nog vijfde klasse. Voor een tweede plaats moet men zelfs decennia terug in de tijd. Een evenaring is een doel om na te streven voor de club uit Warmond zou je zo zeggen. Een konijn uit de hoge hoed lijkt de komst van Engelsman Ben Thornton. De in Leeds geboren rechtervleugelaanvaller scoorde vorige week twee keer. Trainer Alan Campfens is heel tevreden over het rendement van Thornton: ,,Hij scoort twee keer uit de drie kansen die hij krijgt. Dat zie je niet vaak en die efficiency hadden we dit seizoen eerder moeten hebben.” is de verzuchting. Campfens doelt hier onder andere op de wedstrijd tegen Delfia die met 1-3 verloren ging. Een stortvloed aan kansen liet de ploeg uit Warmond onbenut, waardoor Delfia met de punten aan de haal ging. Ben heeft een enorme drive en is leergierig. Er valt technisch en tactisch nog het een en ander bij te spijkeren, maar de absolute wil is er.”

Thornton (foto) over zijn doelpunten: ,,Ja, dat is natuurlijk heel leuk, maar belangrijker is vanzelfsprekend de zege en op persoonlijk vlak het feit dat ik bij de selectie zit.  Vorig jaar en begin van het seizoen speelde ik nog ik het tweede. Een aantal weken terug werd ik er bij gehaald en nu voel ik me dan ook helemaal thuis in het team. We vormen een hecht collectief, trainen serieus en zitten in een flow. De eerste wedstrijden werd er in mijn ogen ook goed gespeeld, maar we hadden het geluk niet aan onze kant. Oké, Kickers is een ander verhaal, die ploeg steekt er echt bovenuit.”

IMG_6810 (Small)

De Engelsman ziet grote verschillen met de (jeugd)voetbalcultuur tussen zijn geboorteland en Nederland. ,,Je kunt de faciliteiten eigenlijk nauwelijks vergelijken. Die zijn hier zoveel beter. Je had geluk als er twee goals op het veld stonden haha. Ik begon op mijn vijfde te voetballen en nee, niet bij Leeds United, en tot mijn tiende voetbalde ik wekelijks. In die tijd heb ik geloof ik nooit na de wedstrijd kunnen douchen, simpelweg omdat er geen douchegelegenheid was. Zo na afloop, bemodderd en bezweet in de auto en naar huis. Afgelasten omdat het veld bevroren of half ondergelopen was? Ha! Nee, er werd gewoon gevoetbald hoor.” Op zijn elfde kwam Thornton naar Nederland en speelt nu, na een paar jaren waarin hij gestopt was, bij Warmunda. ,,Ik voelde me vanaf het begin welkom; spelers, begeleiding en supporters zorgen ervoor dat ik me helemaal thuis voel. De organisatie is mijnsinziens ook helemaal top. Met dit team kunnen we veel bereiken als de spirit zo blijft. We hebben het in eigen hand. De wedstrijd tegen Oranjeplein zondag wordt door ons gewonnen. Als ik echt een uitslag moet noemen wordt het 1-3.”

Thornton lijkt zijn draai helemaal gevonden te hebben in Nederland en bij Warmunda. Hoe verwarrend Nederlands ook kan zijn, een term als ,,de derde helft” is voor de vriendelijke Brit zo klaar als een klontje. Hij ziet Warmunda dit seizoen mogelijk als tweede eindigen, iets waar zijn trainer ook wel trek in heeft. Campfens: ,,We moeten, ondanks de goede reeks, wel kritisch op ons spel blijven. Tegen Escamp met 2-0 voor en toch nog gelijk spelen met een man meer mag natuurlijk niet. Toch ben ik een tevreden man. Ik wist dat het een lastige klus was waar ik aan begon. We hebben er een paar uitstekende krachten bij gekregen, maar zij konden onder andere door blessures te weinig spelen. De selectie is gelukkig redelijk breed en we hebben een aantal mooie resultaten neergezet. Die bieden geen garantie voor de toekomst. Elke wedstrijd staat op zichzelf, ook die tegen Oranjeplein zondag. Winnen we die, dan sluiten we een mooie reeks af. Ik zie Kickers’69 in de tweede helft van het seizoen echt wel punten verliezen. Aan ons om op deze voet door te gaan.”