FC Rijnland is verheugd te kunnen melden dat er een nieuwe trainer voor volgend seizoen is aangetrokken. Paul Pikaar, huidige trainer van Alkmania, zal volgend jaar de kar trekken. Met het aantrekken van Paul wil FC Rijnland tevens haar ambities kenbaar maken. Naast gezelligheid wil de club proberen binnen de selectie de focus meer op het voetbal te richten en mee te strijden voor promotie naar de 3e klasse. Mocht onze club dit jaar al in de gelukkige omstandigheid zijn de promotie te bewerkstelligen dan zal dit doel worden aangepast door een goede handhaving af te dwingen in de derde klasse. Al met al wordt volgend jaar het jaar van de waarheid voor FC Rijnland.

 
Woorden van de voorzitter, als inleiding op een aansluitend vraaggesprek met de aangekondigde nieuwe trainer. Eigenlijk was Paul Pikaar van plan om het trainersvak even te laten voor wat het was. De in de Leidse Stevenshof wonende Pikaar gaat een studie oppakken en wil maatschappelijk verder aan de weg timmeren. Twee derdeklassers op zondag wilden hem inlijven, maar kregen nul op het rekest. Uiteindelijk zal Pikaar toch volgend seizoen weer verbonden zijn aan een club. Hij gaat dus aan de slag bij FC Rijnland, waar broer Wim voorzitter is.

Paul Pikaar: ,,Een club om de hoek en de familie erbij. Wat wil je nog meer?"
Paul Pikaar: ,,Een club om de hoek en de familie erbij. Wat wil je nog meer?”

Dat vraagt om een reactie. ,,Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik wilde een stap terug doen inderdaad, maar het voetbal zit in je. Terloops is het gesprek met FC Rijnland op gang gekomen en heb ik aangegeven het te doen. De uitleg is redelijk simpel. In de voorbije jaren heb ik veelal in de regio gewerkt en dat kostte me veel tijd. Deze club zit bij mij om de hoek. Daarnaast is het ook een familieaangelegenheid. Broer Wim is voorzitter en onze pa komt regelmatig kijken. Hij is recent heel ziek geweest en dan komt er toch een brok emotie bij kijken. Al met al gaat het mij minder tijd kosten en daarnaast ga ik het samen doen met Henk Brandt. Dat was ook wel een verzoek van mij. Hij doet nu prima werk bij de club en heeft een klik met de groep. We zijn twee verschillende persoonlijkheden, maar samen zorgen we voor balans. Ik verheug me op de samenwerking.”

 
Pikaar was onder meer Hoofd-jeugdtrainer bij UVS en later werkte hij met senioren bij de blauwwitten. Ook bij Altior, VV Leiden en Floreant kennen ze hem en nu is hij bezig aan zijn tweede seizoen bij derdeklasser Alkmania. Zijn nieuwe club zag hij tot nu toe eenmaal spelen dit seizoen. ,,Dat is juist, maar de voorbije jaren heb ik ze veel vaker gezien. De kern is aardig hetzelfde gebleven. Ik vind dat ze een prima groep hebben voor de vierde klasse. Het niveau valt echt niet tegen. Wel geloof ik dat er nog meer uit te halen is.”

 
Waar het voor de meeste Leidse clubs een zwaar jaar is en prestaties her en der achterwege blijven, doet de ploeg uit de Morsch het prima. Vooral in de laatste maanden worden de overwinningen aan elkaar geregen en is de stap naar de derde klasse wellicht te maken. ,,Dat zou leuk zijn natuurlijk, maar ik ga er niet vanuit dat dit nu al lukt. Voor mij maakt het op zich ook niet uit. Als de ploeg in de vierde klasse blijft, ligt daar de uitdaging om er een derdeklasser van te maken. We zijn uit op een onderscheidende rol op zondag als Leidse club. Misschien kunnen we stappen gaan maken, zeker met wat gerichte versterkingen erbij. Voor nu begrijp ik dat ze weer met plezier lopen te ballen en dat moet zo blijven. Van daaruit kunnen er makkelijker prestaties worden neergezet.”

 
Pikaar dicht nog toe dat wanneer het geen FC Rijnland zou zijn geworden dat hij dan aan de slag zou zijn gegaan bij de radiozender in Alphen. ,,Daarmee wil ik maar zeggen dat het voetbal mij niet loslaat. Vandaar ook dat het lang heeft geduurd dat er een beslissing is genomen. Nu is de juiste balans voor volgend seizoen gevonden. Ik kan lekker ambitieus blijven op mijn manier.”