Vierde klasse A (zondag)- Het had zo mooi kunnen zijn. Zelf winnen van Roodenburg en Hillegersberg verliezen bij ASW. In dat geval zou FC Rijnland directe promotie op de slotdag in eigen hand hebben. Het liep deels anders. FC Rijnland sloopte Roodenburg (8-1), maar de concurrent won ook en lijkt de derde plaats niet meer te gaan afstaan. Toch was er een reden voor een feestje op de club, want de Leidenaren namen wel de tweede periodetitel over van kampioen Bodegraven. Via de nacompetitie kan de Leidse ploeg dus nog steeds de derde klasse in wandelen, maar liever had Henk Brandt met zijn ploeg rechtdoor naar kantoor gegaan.

123
Dat neemt niet weg dat FC Rijnland trots mag zijn. De ploeg bleef voor de elfde (!) keer op rij ongeslagen. Enkel tegen ASW, toen nog kampioenskandidaat, werd gelijk gespeeld, en recent tegen Altior. Dat puntverlies lijkt heel duur te worden. Aan de andere kant; deze serie zal niet gauw meer worden neergezet door de club uit De Mors. Overigens kwam FC Rijnland voor de tweede periode uit op 30 punten uit 13 wedstrijden. Er werd negen keer gewonnen, drie keer werden de punten gedeeld en slechts eenmaal moest de tegenstander worden gefeliciteerd.

110
De wedstrijd tegen Roodenburg begon later, tot groot ongenoegen van Brandt en de zijnen. Om kwart voor twee kwam een deel van de ploeg uit Leiden-Noord aan en daardoor begon het Leidse onderonsje een kwartier later. ,,Dat verstoort je ritme en wij wilden er meteen vol in knallen. Ik snap dat er voor Roodenburg niets op het spel stond, maar dat was voor ons wel het geval en ze horen hier gewoon op tijd te zijn”, sprak Brandt met ergernis.

64
Voor wat betreft de ergernis bleef het bij het gekrakeel naar de aanloop naar de wedstrijd toe. De wedstrijd verliep sportief en uiteindelijk kon FC Rijnland dus vieren dat de periodetitel binnen was. Aanvankelijk had de thuisploeg de nodige moeite met de ploeg uit Leiden-Noord. De kansen stapelden zich weliswaar op, maar Yahya Dkhissi hield zijn doel een halfuur lang schoon. Roodenburg werd zelfs ook een paar keer gevaarlijk. Zo vuurde Youssef Bourazma en moest doelman Mario van der Pluym de inzet uit de tweede lijn uit de bovenhoek tikken. Naser Essaoui keek Van der Pluym een keer in de ogen, maar ook nu redde de goalie zijn ploeg.

118
Na de 1-0, na een prima aanval met Joop Oomen als eindstation, was het hek echter van de dam. De gaten tussen de linies bij de gasten werden groter dan de gaten die ontstaan bij de 3 oktober optocht. Toch haalde Roodenburg de rust met een nipte achterstand, maar dat lag meer aan het ontbreken van scherpte bij de groen-gelen.
Binnen een paar minuten vanaf de rust was het echter 2-0 en daarna werd het eenrichtingsverkeer, waarbij Roodenburg overigens wel bleef voetballen. Het onderdeel verdedigen werd daarbij echter uit het oog verloren en een dubbele score zat er aan alle kanten in. Uiteindelijk vond scheidsrechter Oliveira het mooi geweest bij 8-1 en werd Roodenburg uit zijn lijden verlost.

108
Voor Roodenburg tellen de punten dit seizoen minder. Onderweg haakten spelers om uiteenlopende redenen af en wekelijks is het koppen tellen. Toch wordt het seizoen afgemaakt, mede door de inbreng van Nouri Essaoui, die de klus van Cees de Roode overnam. Voor volgend seizoen wordt er gekeken of het haalbaar is om verder te gaan met een zondagtak. In elk geval liet Roodenburg bij vlagen aardig voetbal zien en enkele spelers hebben genoeg techniek aan boord. Opvallend bij het team, dat dus werd gekraakt door FC Rijnland, was dat Mohammed Foudal bijvoorbeeld mee deed. De verdediger is pas 15 jaar. De oudste speler is Lot Omrani, die al 47 jaar op de teller heeft staan.

 
FC Rijnland had uiteraard geen boodschap aan de personele problematiek bij de tegenstander en vierde na afloop een feestje. Dat op zich is wel vaker het geval bij de naar eigen zeggen gezelligste club van Leiden, maar nu was de vreugde ook een beloning van een geweldige reeks onder Brandt. Voorzitter Wim Pikaar: ,,We verdienen deze prijs en we zijn als club apetrots met dit succes. Maar eerlijk gezegd zou het in mijn ogen verdiend zijn geweest wanneer we rechtstreeks zouden zijn gepromoveerd.”

periode
Daar had de preses een punt en geheel uitgesloten is dit ook nog niet. Mocht Warmunda volgende week Hillegersberg verrassen en de Leidenaren laten ook Stolwijk in het hemd staan dan kan er een nog veel groter feest losbarsten in de Mors. Lukt dat niet dan gaat FC Rijnland met ontaard veel vertrouwen richting de nacompetitie. FC Rijnland is dit seizoen niet enkel een vechtmachine met veel meer discipline geworden, maar ook het voetballend vermogen mag er tegenwoordig zijn. De club zonder jeugd, hoewel een jonge pupil in een FC Rijnland-shirtje de aftrap verrichtte en even later ook nog scoorde, timmert nadrukkelijk aan de weg. En daar hoort de derde klasse bij. ,,Wat zou dat leuk zijn. Dan komen er wellicht nog wat goede spelers bij en het gaat dan weer wemelen van de derby’s en daar kijken we best wel naar uit”, sprak Pikaar eerlijk en met trek naar meer succes.

Overigens werden Ronald Mink en Ian Haeck ook bedankt voor al hun werk, nu zij meer op de achtergrond de club een warm hart toe dragen (zie foto).

ronald
Beluister hier het vraaggesprek dat onze verslaggever Remco Mentink voerde met Maik de Rooij, die eenmaal scoorde:

Scoreverloop: 1-0 Oomen, 2-0 Kamphues, 3-0 Kamphues, 4-0 De Rooij, 4-1 Essaoui, 5-1 Brandt, 6-1 Kamphues, 7-1 Distelvelt, 8-1 Kamphues.

 
Basisopstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Luiten, Van Leeuwen, Cerdijn, Oomen, Kluivers, Smeele, Van der Putten, Kamphues, Bandt, De Rooij.
Basisopstelling Roodenburg: Dkhissi, Maatoug, Foudal, Amghar, Bourazma, Essaoui, Abdi, Kaddouri, Mouchih, Omrani, Ezzaki.

 
Van de wedstrijd werden nog sfeerbeelden gemaakt. Deze zullen weldra volgen op deze website. Namens de redactie van Leidenamateurvoetbal: gefeliciteerd met de periodetitel, FC Rijnland.

 

Foto’s: met dank aan M.Pikaar