Vierde klasse A (zondag)- Hekkensluiter Roodenburg won zondagmiddag verrassend in eigen huis van middenmoter Ammerstol. De eindstand werd bepaald op 3-1 na een boeiend duel. De overwinning op Ammerstol was broodnodig, want de ploeg van Cees de Roode stond aanvankelijk vier punten achter op de een-na-laatste plek. Na vandaag is dit verkleind tot één punt met een wedstrijd minder op de directe ‘concurrenten’ Moordrecht en Warmunda.

Vanwege de slechte staat van het hoofdveld, door de hevige regenval van afgelopen week, werd de wedstrijd verplaatst naar het kunstgras. Dat de beide teams hierop goed uit de voeten konden bleek al meteen in de eerste minuten van de wedstrijd. Vooral de thuisploeg begon sterk aan het duel en de intentie was van meet af aan duidelijk. Trainer de Roode zei hier het volgende over: ,,Ik vond ons in de eerste helft goed spelen en we vonden elkaar best aardig in het veld. Alleen het is wel zaak dat je dan niet in het mes van de tegenstander loopt door te aanvallend te gaan spelen.”

Ondanks het sterke begin van Roodenburg, is het Ammerstol dat de eerste kans van de wedstrijd krijgt. Met een dieptepass wordt de spits van Ammerstol, Etienne Niestadt, weggestuurd. Hij rondt goed af, maar na een laat vlagsignaal van de grensrechter van Roodenburg wordt de goal afgekeurd wegens buitenspel. Hiermee werd Roodenburg meteen al wel gewaarschuwd voor de counters van Ammerstol.

Na ongeveer tien minuten spelen, kon Roodenburg het goede begin te verzilveren met een goal. Dankzij een goede vrije trap van Farid Madil, die uiteindelijk op de doelpaal belandt, kon de aanvoerder Mimoun Rahou in de rebound de bal langs de keeper schieten.

Na de 1-0 zakte de Leidenaren iets in en kreeg Ammerstol het betere van het spel. De gevaarlijkste man aan de zijde van Ammerstol, de eerder genoemde Niestadt, kon door een verkeerde terugspeelbal van Mandil, een-op-een op de keeper, echter belandde zijn inzet op de paal. Het spel ging aan het eind van de eerste helft over en weer. Na wat mogelijkheden voor beide doelen, kwam de grootste kans op naam van de aanvoerder van Roodenburg. Na slecht uitverdedigen van Ammerstol kon opnieuw Rahou voor de goal worden gezet. In een onderling duel met de keeper, kwam de aanvoerder niet als winnaar uit de strijd te komen. De inzet van Rahou werd goed gekeerd door de keeper van Ammerstol, Michiel van Vliet.

Na de rust ontaardde de wedstrijd in een vechtduel. Voor elke meter werd er gestreden en het mooie veldspel dat de eerste helft werd vertoond was verdwenen. De sleutelstedenaren besefte het belang van de drie punten, waardoor er defensiever werd gespeeld. Voor Ammerstol was dit koren op de molen. De bezoekers konden wat meer druk uitoefenen op de verdediging van Roodenburg. De pressie van Ammerstol mondde uit in een aantal kleine kansjes, waaronder een vrije trap. Deze vrije trap werd door Mick de Lange richting de verre winkelhaak geschoten, maar de goed keepende Yahya Dkhissi kon dit schot keren met een stijlvolle duik.

Door de druk van Ammerstol ontstonden er achterin wel wat meer ruimtes. Met de spelmakers Abdedellah Dahmani en Mohammed Tiberkanine werd er in de ruimtes makkelijk de vrije man gezocht. In de zestigste minuut kon Mandil, na goed voorbereidend werk van Tiberkanine, de bal van dichtbij inschieten. De verdedigende actie van een Ammerstolse bood geen hulp en vroeg in de tweede helft kon Roodenburg, tegen de verhouding in, de voorsprong verdubbelen.

Door de treffer van Roodenburg ontstond er geen ontluistering bij de tegenstander. Ammerstol bleef onverstoord de aanval zoeken en de ploeg kwam er een aantal keren goed uit. De defensie van Roodenburg had geen antwoord op het offensief van Ammerstol. Al na vijf minuten na de tweede treffer van Roodenburg scoorde Ammerstol de verdiende aansluitingstreffer.

Er ontstond na de 2-1 wat paniek bij de thuisploeg en de bal ging moeilijker rond dan in het eerste bedrijf. Ammerstol, dat vanzelfsprekend aan zijn stand verplicht was geen punten te morsen, ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er bijna na een scrimmage in het zestienmetergebied. De bal belandde na een rommelige situatie in het net, maar de scheidsrechter keurde voor de tweede maal deze middag een goal af vanwege buitenspel.

De scheidsrechter was niet in het nadeel voor Roodenburg en de arbiter zou nog een rol van betekenis gaan spelen in de slotfase. Een vrije trap voor Ammerstol werd in de tachtigste minuut naar voren geslingerd door een verdediger. Deze bal belandde in de voeten van de spits van Ammerstol, maar op het moment dat de spits de bal richting de goal wilde schieten, floot de scheidsrechter af. De bal zou volgens de scheidsrechter niet op de juiste plek hebben gelegen bij het nemen van de vrije trap. Trainer Cees de Roode zag de ernst van deze situatie echter niet in: ,,De keeper ving na de aanname van de spits van Ammerstol de bal, dus die was er toch niet ingegaan.”

Afgezien van het feit dat Roodenburg een aantal keren, mede dankzij de leidsman, goed weg kwam, kon het nog een paar keer in de tegenstoot uitbreken. Zoals eerder vermeldt ontstonden er veel ruimtes in de defensie van Ammerstol. Nadat in de 85e minuut al op de lat werd geschoten door Roodenburg, kon de uitstekend spelende Tiberkanine, zijn goede wedstrijd bekronen met een prachtige goal. Waar hij eerder een assist gaf voor de 2-0 kon hij nu, in de slotminuten van de wedstrijd, de keeper te verschalken met een mooie stift.

Daardoor gooide Roodenburg de wedstrijd op slot en wist Ammerstol in de laatste minuten van de ontmoeting niet meer gevaarlijk te worden. Hiermee pakte de ploeg van De Roode zijn vierde overwinning van het seizoen, waarvan overigens twee punten moesten worden ingeleverd vanwege een sanctie van de KNVB.

Door de overwinning op Ammerstol kan Roodenburg hopen op een betere seizoenshelft dan de vorige van voor de winterstop. De ploeg staat nog steeds laatste, maar de stand en het spel is nog steeds hoopvol voor een goed herstel van het seizoen. De Roode: ,,We speelden in de eerste helft het voetbal dat we willen spelen, maar in de tweede helft gingen we teveel achteruit lopen. De jongens worden dan wat angstiger om fouten te maken of om tegentreffers te krijgen. Toch vond ik dat we vandaag goed gespeeld hebben en hierop moeten we voortborduren.”