In de vierde klasse A van het zaterdagvoetbal ontvangt LSVV’70 komend weekend Roodenburg. Beide teams bivakkeren in de bovenste regionen van de ranglijst. Om daar te blijven lijkt winst noodzakelijk. LSVV’er Rick Baarda en Mike Smit (Roodenburg) hebben zo hun ideeën over de stadsderby.

Voor de 29-jarige Baarda is de ontmoeting in de Kikkerpolder een eerste kennismaking met de club uit Leiden-Noord. De middenvelder is afkomstig van SV Bedum en maakte deze zomer de overstap naar de studentenclub. ,,Mijn vrouw werkte eerst thuis voor een bedrijf en nu doet zij dat op het hoofdkantoor in Den Haag. We zijn recentelijk verhuisd vanuit Groningen naar Voorburg en ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Die heb ik inmiddels gevonden. Ik werk bij Ziggo-zakelijk in Utrecht. Een goede vriend van mij in Groningen kende Neal Petersen en via hem ben ik bij LSVV terechtgekomen. De club sprak me gelijk aan. Het was meteen goed.”

Rick Baarda bij LSVV

Bij zaterdageersteklasser SV Bedum acteerde Baarda (op archieffoto nog bij SV Bedum) in het tweede elftal. ,,We speelden in de reserve-hoofdklasse. Maar ik moet zeggen dat het niveau in het noorden wel een stuk lager ligt dan hier. Het is hier fysiek een stuk zwaarder en in voetbaltechnisch opzicht lopen hier ook betere spelers rond. Ik heb erg moeten wennen. Voordeel voor mij was wel dat ik bij LSVV in een elftal belandde met jongens die wel wat kunnen en die hun mannetje staan. Je past je dan snel aan. Het gaat me ook best redelijk af, al vind ik niet dat ik al heel goed speel. Maar als elftal draaien we de laatste tijd prima. In oktober pakten we twaalf punten en afgelopen zaterdag werd het tegen Haagse Hout, de koploper, 1-1. En er had voor ons nog wel meer in gezeten.”

 

Vervolgend: ,,Er is dit seizoen een aantal nieuwe spelers bijgekomen en we hebben nu een goed team. Elke wedstrijd beginnen we om te winnen. Ook tegen Haagse Hout startten we sterk. Alleen merk je dan dat we fysiek en conditioneel toch iets minder in huis hebben. We trainen natuurlijk ook maar één keer in de week, op woensdag. Elke donderdag sta je dan wat lastig op vanwege de spierpijn. Het zou het mooiste zijn om tweemaal in de week te trainen, maar dat is nu eenmaal niet zo. Misschien gaat dat ervan komen als we dit jaar zouden promoveren naar de derde klasse. Met dit team moeten we sowieso meedoen om het kampioenschap. We zijn dus zeker ambitieus. Natuurlijk houden we van gezelligheid en drinken we graag een biertje, maar op het veld gaan we er wel voor.”

Met vijftien punten uit acht duels neemt het gedegradeerde LSVV – vorig seizoen zonder één enkele zege – op dit moment de vierde plek in. Roodenburg, eveneens degradant, heeft drie punten meer. ,,Die ploeg ken ik natuurlijk nog niet. En het echte derbygevoel leeft bij mij dus niet. Voor m’n teamgenoten, die de spelers van Roodenburg kennen, ligt dat anders. Hoe dan ook, we beginnen vol vertrouwen. Eens zien hoe het uitpakt”, besluit Baarda.

Voor centrale verdediger Smit, bezig aan zijn vijfde seizoen op sportpark Noord, speelt het derbygevoel wel een rol. ,,Vooral de spelers van de wat oudere garde kennen elkaar goed. Daarnaast komen er meer mensen kijken dan bij andere wedstrijden. Ik vind het dus altijd leuk om tegen Leidse ploegen te spelen. Tegen LSVV heb ik bijvoorbeeld al heel wat keren gespeeld. Ze waren steeds erg afhankelijk van wie er op dat moment bij hen meededen. Vorig seizoen was het tweemaal 2-2. Maar toen liep het bij ons stukken minder dan dit jaar. Er zijn goede spelers bij gekomen en ons team is ook meer een groep dan vorig seizoen. Er is nu echt een balans tussen oud en jong en het klikt geweldig met de begeleidende staf. We trainen onder leiding van Henk Buyn met heel veel inzet en die trainingen zijn ook echt wedstrijdgericht. En als je er een keer zonder geldige reden niet bent of te laat komt speel je niet. Het maakt niet uit wie het betreft.”

 

Smit haalt adem en gaat verder: ,,Henk heeft de discipline duidelijk aangescherpt. We hebben een groep van zo’n achttien man. De concurrentie is dus groot, dat houdt iedereen scherp. En er is onderling een sterke band. Dat zie je ook in het veld: we hebben veel voor elkaar over. Vorig seizoen werd er nogal snel op elkaar gescholden. Dat is nu veel minder. Ik speel en train dan ook met heel veel plezier.”

De 32-jarige Smit, in het dagelijks leven werkzaam bij het Leidse schildersbedrijf Van Muiden, won met zijn ploeg dit seizoen alle wedstrijden op sportpark Noord. Op vreemde bodem ging Roodenburg echter tweemaal onderuit. ,,Het lijkt wel alsof het thuis altijd makkelijker gaat en dat je er dan voor eigen publiek meer voor vecht. Verder zijn wij niet zo gewend aan kunstgras. We trainen altijd op gewoon gras. Bij Football Factory – op kunstgras – verloren we laatst en had iedereen een offday. En bij Haagse Hout gingen we door persoonlijke fouten in de laatste minuut de boot in. Dan doe je jezelf tekort. Maar goed, Haagse Hout verspeelde afgelopen weekend tegen LSVV twee punten, dus de schade is beperkt.”

Mike Smit Roodenburg

De achterstand van de blauwhemden op Haagse Hout en Blauw Zwart, de koplopers in 4A, bedraagt een schamel puntje. ,,Er is geen twijfel mogelijk: met ons spelersmateriaal horen wij niet in de vierde klasse thuis. Ik krijg ook de indruk dat als wij bij een club op bezoek komen zij meer gedreven zijn dan normaal en extra willen vlammen. Wij moeten dan ook gewoon  met bravoure spelen.We hebben zoveel kwaliteit, niet normaal meer. Tegen LSVV reken ik dan ook op een overwinning. We zullen er alles aan doen om bij te blijven”,  meent de routinier.