Ruim anderhalf jaar geleden heeft de inmiddels hoofdtrainer van Roodenburg Henk Buyn (indertijd assistent-trainer van Patrick Heijmans) een ingrijpende operatie ondergaan. In een openhartig gesprek vertelt hij de ins en outs van die moeilijke periode in zijn leven, welke op dat moment toch wel aan een zijden draadje heeft gehangen.

Tijdens de vijf kilometerloop van de Leidse marathon, welke hij samen met zijn zoon Vin liep, werd Henk onwel. Op het tandvlees liep hij deze vijf kilometer uit. Zijn zoon was ruim vijf minuten eerder gefinished dan vaderlief. Vreemd? Ja, Henk is op en top sportman en leeft ook naar die maatstaven. Henk zelf zocht er zelf niet veel achter (zo eigenwijs als hij is, SR) en voelde zich de dag daarna al weer minder of meer de oude.

Een aantal weken na deze waarschuwing werd Henk op een zaterdagnacht wakker en werd tijdens een nachtelijk toiletbezoek onwel en viel. Zijn partner vond hem met een met bloed besmeurd gezicht op de toiletvloer. De ambulancedienst kwam ter plekke en hebben met name zijn hersenfuncties getest in het ziekenhuis die nacht. Deze bleken goed te zijn en hij mocht terug naar huis. Zijn vriendin Marie-José vertrouwde het echter niet en stond erop dat hij een doktersbezoek zou brengen. Vanuit de huisarts werd hij doorverwezen naar het Diaconessenhuis in Leiden waar hij volledig onderzocht is. Na een hartkatheterisatie bleek dat een aantal cruciale aderen naar het hart toe dichtgeslibt waren. Uiteindelijk heeft Henk een open hart operatie moeten ondergaan in Amsterdam. Na een intensieve revalidatieperiode is hij meer dan wonderbaarlijk snel hersteld. Sterker nog, hij heeft een jaar na de operatie zelfs een voetbalwedstrijd gespeeld met het oud A-Landelijk Roodenburg elftal tijdens ons jaarlijks LAV event. Hoofdkenmerken voor dit snelle herstel; zijn uiterst positieve instelling en enorme doorzettingsvermogen en zoals het hem betaamt….voetbaldier die nooit opgeeft.

Roodenburg heeft weer gescoord tegen UDO, duel werd gespeeld op 28/11 (5-0).
                                                             Roodenburg heeft weer gescoord tegen UDO, duel werd gespeeld op 28/11 (5-0)

Sportief gezien heeft hij momenteel ook de wind in de zeilen. Sinds dit seizoen is Buyn hoofdtrainer van Roodenburg en wordt hij geassisteerd door zijn vriend Wesley Lancel. Een goed tandem zo blijkt. Op dit moment bezet de ploeg uit Noord de tweede plaats op de ranglijst in de vierde klasse A. Aanstaande zaterdag staat er een kraker op het programma tegen koploper Blauw Zwart uit Wassenaar. Als de equipe van Henk deze wedstrijd winnend weet af te sluiten, gaan ze erop en erover en pakken zelfs een periodetitel.

Henk vertelt over de kraker van aankomend weekend:,,Ik ben echt bijzonder blij met de spelersgroep. Iedereen gaat voor elkaar door het vuur. Er is beleving en op de trainingen gaan die gasten er fanatiek op los. Soms moet ik ze zelfs terugfluiten omdat ze over het randje willen gaan. De groep is jong en na afgelopen seizoen zijn een aantal routiniers  gestopt. Dan is het prachtig om te zien dat er toch weer een paar jongens opstaan die een dergelijke rol oppakken. Er is uit deze groep nog zoveel te halen. Als mijn jongens zaterdag ten koste van alles willen winnen, pakken we die periode. Onze ambitie voorafgaand aan dit seizoen is het eindigen in de top vier. We liggen op koers, maar we moeten scherp blijven. Iedere wedstrijd weer. Helaas lukte dat tegen VVSB niet afgelopen zaterdag (2-0 verlies, red.)”

Archiefftoto van treffen tussen LSVV'70 en Roodenburg. In de Kikkerpolder werd het 1-2 voor Buyn en de zijnen
Archiefftoto van treffen tussen LSVV’70 en Roodenburg. In de Kikkerpolder werd het 1-2 voor Buyn en de zijnen

Henk vervolgt: ,,Als we die eerste periode binnenhalen ben ik een content mens. We spelen thuis. Thuis zijn wij de te kloppen ploeg. Dit seizoen op ons honk hebben we nog niet verloren. Laten we dat dan maar in stand houden. We kampen wel met personele problemen. Carlo Arnoldus, toch wel een peiler in het basisteam, is geblesseerd en Derk Hanchmang zit nog een wedstrijd schorsing uit. Deze gasten zullen node gemist worden. Buitenom dit gemis heb ik alle vertrouwen in onze spelersgroep. Eerst gaan we met de selectie ontbijten bij Koetshuis De Burcht. Daar zullen we als team een goed fundament leggen (spreekwoordelijk gezegd) voor wat hopelijk een succesvolle middag word. Ik heb er zin in!”