Tal van regioclubs voelen de behoefte om de vierde klasse eens te verlaten. Wellicht claimen meer clubs dan ooit tevoren een selectie te hebben waarmee om de prijzen kan worden gespeeld. De tijd zal het leren. Een wekelijks rondje langs de velden is op zijn plaats. Wat is er te doen op speeldag 1?

Zaterdag

4A

VV Leiden begint vol goede moed aan het nieuwe seizoen. De Morschbewoners delfden in de bekerpoule twee keer het onderspit, tegen buurman Rijnland (0-2) en stadsgenoot Roodenburg (1-2), maar dat zegt trainer Maurice Jansen weinig. De man die aan zijn derde seizoen als schipper op de rood-witte boot begint wil nu echt naar boven kijken. Twee keer op rij slaagde Jansen er niet in een (periode)titel of p/d-plek af te dwingen, dit jaar moet het anders. ,,We knallen er direct in en gaan zeker op voor het eerste periodekampioenschap. Een plekje in de nacompetitie moet zeker te halen zijn met deze spelersgroep”, schoof Jansen zijn ambities in gesprek met Leidenamateurvoetbal niet onder stoelen of banken. Komende zaterdag wacht de seizoensouverture. Voor eigen publiek treedt Leiden dan aan tegen VUC. De Hagenaars keren na een jaar afwezigheid terug met een standaardteam op de zaterdag en stelden de ervaren Wil Dorland aan als man die de boel moet kneden.

 

Ook LSVV’70 koestert de ambitie terug te keren naar waar het vandaan komt: de derde klasse. De zelfbenoemde cultclub zal het niet makkelijk krijgen en het is dan ook maar de vraag of het een treetje lager wel gelijk kan doen wat het vorige seizoen het hele jaar uitbleef: winnen. Op het programma staat namelijk de lastige uitwedstrijd bij VVSB. De Noordwijkerhouters waren afgelopen seizoen dicht bij promotie, maar moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in Oegstgeest tijdens de nacompetitie. Wellicht vangt de confrontatie tussen VVSB en  LSVV zaterdag extra bekijks dan normaal. Simon Cziommer, de profvoetballer, houdt de gemoederen deze week flink bezig in Leiden en ver daarbuiten (zie eerder geplaatst artikel).

 

Onder de veel geprezen trainer Henk Buyn wil Roodenburg zich revancheren voor het vorige, weinig succesvolle seizoen. Ondanks een behoorlijke comeback in de laatste wedstrijden, kon rechtstreekse degradatie niet worden afgewend. Nu hopen Buyn en zijn mannen het vlaggenschip weer terug te brengen naar de derde klasse. In de beker was zowaar een opwaartse lijn te noteren. Waar de eerste twee wedstrijden tegen respectievelijk FC Rijnland en Warmunda verloren gingen, werd de laatste wedstrijd tegen competitiegenoot Leiden winnend afgesloten: 2-1. De competitie begint Roodenburg met een uitwedstrijd bij Oosterheem. De gastheren worden bij de laagvliegers van de poule ingeschaald. De zaterdagtak van Oosterheem beschikt over liefst 11 teams, maar het surplus aan kwantiteit lijkt geen stimulerende invloed te hebben op de kwaliteit. De drie bekerwedstrijden van de afgelopen weken betekenden drie kansloze nederlagen, daar waar vorig seizoen ook al weinig te vieren viel.

 

Pakweg twintig overschrijvingen waren er te noteren richting FC Boshuizen. Dat was een bittere noodzaak: vorig jaar moest men voortijdig afhaken vanwege een gebrek aan beschikbare spelers. De toeloop is het broodnodige verse bloed en geeft de nieuwe trainer Anouar Hamdi wekelijks een ruime keuze om zijn opstelling te maken. Een eenheid vormen zal geen eenvoudige opgave worden. De eerste resultaten geven dat ook aan. Afgaande op het voetbalverleden van de nieuwelingen is de opgaande lijn meer dan waarschijnlijk. Football Factory heeft ook een nieuwe trainer voor de groep staan. Nino Poulina gaat als speler/trainer proberen de studentenclub naar een beter resultaat te leiden dan vorig jaar toen men als tiende eindigde. De teugels zijn aangetrokken en het vrijblijvende is er van af als je bij de selectie wilt horen. Poulina wil resultaten in de competitie; de drie nederlagen in de beker hebben voor de oefenmeester voor hem alleen betekenis in de zin dat ze hem wijzer hebben gemaakt wat betreft de kwaliteiten van de spelers. Zaterdag zou dan de definitieve groep aan de aftrap moeten staan.

 

Drie gespeeld, nul punten, een doelpunt voor en 25 tegen; je kunt zonder aarzeling zeggen dat de bekerstrijd er een was waarvan de tranen je in de ogen moeten springen. Leidsche Boys wordt echter getraind door iemand die voorlopig de resultaten ondergeschikt maakt aan het plezier dat het spelletje moet opleveren. Het uitgangspunt van de nieuwe trainer Houssin Bezzai is verfrissend, maar of het ook van realisme getuigt zal de toekomst uitwijzen. De Boys moeten het in hun eerste wedstrijd opnemen tegen Haagse Hout, een subtopper van vorig seizoen. Het is werkelijk te hopen dat er een aanvaardbaar resultaat uitrolt voor de ploeg van Bezzai.

 

Tot slot nieuwkomer UDO. Jarenlang hield het bestuur van de zwartgelen een standaardelftal op de zaterdag af, maar deze zomer ging het dan toch overstag. Tot noch toe zijn de resultaten van het jonge zaterdagelftal niet echt om over naar huis te schrijven, ondanks de ambitie van de groep om binnen een paar jaar naar de tweede klasse op te klimmen. De Oegstgeestenaren hadden geen schijn van kans tegen zowel derdeklassers Teylingen (9-0), Lugdunum (13-0) als vierdeklasser Leidsche Boys zondag (6-1). Het is te bidden dat de Voscuylbewoners meer succes hebben in de competitie, waar Wilhelmus de eerste uitdager is. De Voorburgers beginnen opnieuw na een seizoen zonder al te veel hoogtepunten in de vierde klasse.

 

4C

De ultieme revanche was het niet, maar toch zal de 4-3 bekerzege op NSV’46 vertrouwen geven aan de mannen van Woubrugge. Kranig verweerden de dorpsbewoners zich in een poule met drie derdeklassers, het niveau waar ook de ploeg van Arie van Duijn’s opvolger Erwin van der Zee naar toe wil. Zondagclub Meerburg bleek een maatje te groot (5-1), maar ook Koudekerk had het verrekt lastig met ‘Brugge’  (1-1). Waar Woubrugge vorig seizoen net de boot miste, hopen de dorpelingen dit seizoen op de hoofdprijs. Met nog altijd de talentvolle Sven Tourné onder de lat gaat de groenwitte brigade zaterdag op bezoek bij OVS Oudewater.

 

Zondag

 

4A

In navolging van een rits aan regioclubs hoopt ook Warmunda dit seizoen de stap naar de derde klasse te maken. Met een nieuw elan door het samenvoegen van de zaterdag- en zondagselectie hoopt de dorpsclub onder de van Ter Leede overgekomen Alan Campfens schoon schip te maken. In een poule met heel wat onbekende gezichten, zoals Oranjeplein-Postduiven, Escamp hsv, SVH/Celeritas en Wanica Star wil Warmunda meestrijden om de prijzen. Te beginnen zondag met een thuiswedstrijd tegen het Haagse WIK.

 

Ook Leidsche Boys en Roodenburg hopen zich van een andere kant te laten zien dan tijdens het vorige. De Boys haalden Ronald Mink, eerder het gezicht van FC Rijnland, als nieuwe trainer en hopen tijdens de seizoensopening voor eigen publiek tegen Oosterheem direct drie punten te kunnen bijschrijven. Net als Warmunda neemt ook Roodenburg het in de eerste wedstrijd van het seizoen op tegen een Haagse opponent. Houtwijk is zondag de gastheer van Roodenburg. Opnieuw gaat de club uit Leiden-Noord ervan uit dat het inschrijven van een zaterdag-en zondagtak een haalbare kaart is. De tijd zal het uitwijzen.