Ook de beslissingen in de vierde klasse naderen met rasse schreden. Vooral spannende tijden voor Lugdunum, Hazerswoudse Boys, VVSB, Woubrugge en FC Rijnland. Deze regioclubs spelen namelijk nog volop ergens om. Slechts voor VV Leiden is er daarnaast nog een sprankje hoop. De andere clubs hebben feitelijk niets meer te winnen of te verliezen. Een rondje langs de velden.

 
Zaterdag

 
4A
Lugdunum doet wat het kan, het wint elke wedstrijd. Maar of dat genoeg is om aan het einde van de rit met de kampioensschaal in de armen te staan, is de vraag. Het lot van de Leidenaren ligt in de handen van zes clubs. Zes clubs die nog aan zullen treden tegen de club die er nog steeds het beste voor staat, Hazerswoudse Boys. Te weten (in chronologische volgorde): Wilhelmus (thuis), KSD-Marine (uit), Boshuizen (uit), Leidsche Boys (thuis), Warmunda (thuis) en tot slot Haagse Hout (uit). Lugdunum lijkt vooral te moeten hopen op averij in Den Haag door de zwartwitte brigade van Manfred van den Bosch. Ondertussen maken Henk de Cler en zijn mannen zich op voor een thuisduel met Blauw-Zwart. Logischerwijs zijn de gastheren favoriet, maar een wedstrijd zoals dat van afgelopen weekend, zal het waarschijnlijk niet worden. Tegen een buitengewoon gehavend Oosterheem werd het maar liefst 17-0 op de Kikkerpolder. Luther Tolud (3), Tobias Schaafstra (3), Ozan Isitir (3), Sandjai Gangadin (2), Sergio Vrede (2), Peter du Prie, Leroy Brooks, Nino Poulina en een eigen doelpunt van Oosterheem zorgden voor de torenhoge uitslag na negentig minuten eenrichtingsverkeer.

 

Doordat Leiden het andermaal niet kon bolwerken tegen een topploeg in 4A en met 0-1 onderuit ging tegen VVSB, veroverde niet Lugdunum, maar de ploeg uit Noordwijkerhout de tweede periodetitel. Het zal knap lastig worden voor de manschappen van Maurice Jansen om te voorkomen dat het seizoen, net als het voorgaande, dooft als een nachtkaars. Voor Emiel van Duivenbode en Bjorn Siera was de nederlaag tegen VVSB teleurstellend. ,,Het moet dan maar in de derde periode gebeuren. Het was vandaag net als tegen de andere toppers net niet. We gaven niets weg, op dat ene moment na en dan scoren zij direct. Het blijft lastig om uit de vierde klasse te komen, maar we willen dolgraag terug naar de 3e klasse”, zeiden de heren in koor. De doelstelling van de Leidenaren komt ambitieus over, maar weinig realistisch. De Morsbewoners gingen immers al een keer onderuit in de derde periode en moeten in de achtervolging op onder meer het in grootse vorm verkerende Lugdunum. Wellicht biedt een vervangende periodetitel nog soelaas. Steken mogen er in ieder geval niet meer gevallen laten worden, zeker niet komende zaterdag, als Leidsche Boys op bezoek komt. Terwijl de Boys vorig seizoen nog een dure nederlaag leden tegen Leiden in de strijd om de titel rond deze tijd van het jaar, staan de zaken er tegenwoordig totaal anders voor. Met een vrijwel compleet nieuw team vergaarde Leidsche Boys dit seizoen pas elf punten. Afgelopen weekend pakte de ploeg van Johan Peper nog een punt tegen Wassenaar. Vaker echter verloor het ruim, zoals in de voorgaande ontmoeting met VV Leiden dit seizoen. Op Sportpark de Vliet werd het maar liefst 3-9.

 

LVV Football Factory had tijdens het paasweekend geen verplichtingen en kwam derhalve niet in actie. Wel had de internationale studentenclub afgelopen week bijzonder nieuws te melden. Per ingang van het komende seizoen is Nino Poulina, nu nog speler van Lugdunum, de man die voor de groep zal staan. Pieter van Schie is daarmee in de laatste fase gekomen als speler/trainer. Ambitieus als hij is, zal Van Schie dit seizoen zo hoog mogelijk willen besluiten. Eerste worden van het rechterrijtje lijkt het hoogst haalbare voor Football Factory. Komende zaterdag hopen de roodzwarten goede zaken te doen tegen Boshuizen, dat onlangs verklaarde het seizoen ondanks de nodige (personele) problemen ‘gewoon’ te willen afmaken. De smalle selectie van Charl Goozen, die vorig seizoen nog kampioen werd met UVS, draagt de rode lantaarn in 4A. Eén van de wedstrijden waaraan het niet graag terug zal denken, is die van 22 november, toen het met 2-11 van het veld werd geblazen door Football Factory.

 

Net als voor Football Factory, lijkt ook voor Warmunda de achtste plaats het maximale. De Warmonders zijn bezig aan hun afscheidstournee op de plaatselijke velden van de zaterdag vierde klasse. Volgend seizoen zijn de blauwwitten alleen nog op zondag te bewonderen. Tot die tijd zullen Jan Wansink en zijn pupillen er alles aan doen om het seizoen nog wat glans te geven. Een resultaat komende zaterdag zou bijzonder knap zijn. VVSB is dan namelijk de uitdager, een ploeg die hoopt op promotie. Bovendien wonnen de paarsgelen in het voorgaande treffen met 0-5 op Sportpark Overbos.

 

4C
Woubrugge hield het afgelopen maandag verrassend bij ‘slechts’ 0-2 op bezoek bij hekkensluiter KDO. Na het paasweekend staan alle clubs in 4C op hetzelfde aantal gespeelde wedstrijden. Doordat NSV ’46 allebei haar inhaalwedstrijden ‘gewoon’ won, kijkt Woubrugge als nummer twee tegen een achterstand van vijf punten aan op de club uit het pittoreske Noorden. Het kampioenschap zal derhalve een lastig verhaal worden, met nog vijf wedstrijden te gaan. Woubrugge moet haar wedstrijden blijven winnen en hopen op minimaal een vervangende periodetitel, die recht geef op het spelen van nacompetitie om een plek in de derde klasse. Komende zaterdag reizen de Woubruggenaren af naar Vinkeveen, waar de confrontatie met middenmoter Hertha wacht. Eerder dit seizoen zegevierde Woubrugge nog eenvoudig in het thuisduel; 5-1.

 

Zondag

 

4A
Sinds de wisseling van de wacht, profileert FC Rijnland zich als nagenoeg onverslaanbare ploeg. Ronald Mink pakte half november zelf zijn biezen, waarna assistent Henk Brandt het stokje overnam. Ook afgelopen maandag bij Cabauw (0-2) leidde Brandt zijn ploeg weer naar de overwinning. De zege in Lopik betekende alweer de achtste op rij voor de Leidenaren. Met nog vier wedstrijden te gaan, is Rijnland het Rotterdamse Hillegersberg tot op een punt genaderd. De ploeg uit de havenstad bezit momenteel de derde plek, die recht geeft op directe promotie naar de derde klasse. Genoeg motivatie dus voor Rijnland om tijdens de laatste serie wedstrijden door te drukken. De eerste van de vier ‘finalewedstrijden’ is gelijk een pittige. Komende zondag wacht namelijk het uitduel met ASW. Als Rijnland Richard de Graaf (ex-coach Leidsche Boys) mag geloven, hoeft het echter niet bang te zijn. ,,Het is een grove schande dat dit team tweede staat. Ik snap het echt niet”, was De Graaf helder nadat Leidsche Boys sterk gehavend ten onder ging bij de club uit Waddinxveen (4-0). Rijnland verloor zelf nipt van ASW in het voorgaande treffen; 1-2.

 

Koploper Bodegraven was maandag met 4-1 te sterk voor Leidsche Boys. De ploeg van Richard de Graaf kampt al het hele seizoen met personele problemen, en des te knapper dus dat de Leidenaren toch al 25 punten bij elkaar sprokkelde. Eén van de elf nederlagen dit seizoen leden de Boys op bezoek bij Altior (3-1), de ploeg die aanstaande zondag de tegenstander is op de Vliet. De club uit het pittoreske Langeraar werd afgelopen maandag nog op 0-0 gehouden door en bij Warmunda. Het betekende het twintigste punt dit seizoen voor het team van Stephan Spruijt, de voorlaatste plaats werd er echter niet door verlaten. Zondag kruist Warmunda op eigen terrein de degens met nummer acht Oosterheem. Eén plek onder Warmunda staat Roodenburg. De hekkensluiter kreeg op tweede paasdag een flink pak slaag van Stolwijk. De dorpelingen liepen uit naar een monsterzege van 2-10. Kans op revanche laat nog even op zich wachten, want aanstaande zondag staat Roodenburg stil.