Nog één laatste speelronde dit kalenderjaar – al is er volgend weekend nog wel een beperkt inhaalprogramma – en dan dient het kerstreces zich alweer aan voor onze vierdeklassers. In de zaterdagse 4A hebben ze het lekkerste alvast voor het laatst bewaard: koploper Blauw-Zwart en nummer twee Roodenburg gaan in een onderling gevecht uitmaken wie zich Herbstmeister mag noemen. Op zondag staat de (papieren) topper tussen Kickers ’69 en Leidsche Boys op de rol.

Vierde klasse zaterdag

Niet alleen de koppositie is zaterdag inzet van de topper op sportpark Noord, de thuishaven van Roodenburg. Het elftal van Henk Buyn is bovendien nog altijd kansrijk voor het winnen van de eerste periode. Daarvoor volstaat slechts een overwinning op de Wassenaarders, met wie zijn ploeg dit seizoen voortdurend stuivertje wisselt en dat op de ranglijst een voorsprong van twee punten verdedigt. Na het puntenverlies van Blauw-Zwart bij Oosterheem (2-2) van twee weken geleden, leek Roodenburg de beste papieren voor het binnenslepen van de eerste prijs van het seizoen te hebben. De eveneens in het blauwzwart spelende Leidenaars gingen vorige week echter onderuit bij het oprukkende VVSB (2-0) en moesten het lijstaanvoerderschap daardoor alweer afstaan. Blauw-Zwart won namelijk wel, thuis van Leidsche Boys (5-2). Heel overtuigend was het echter niet. De bezoekers beten fel van zich af en bogen via trainer/speler Houssin Bezzai zelfs nog een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong. Het elftal van Jos van der Helm heeft echter zijn eigen Lewandowski in huis: Adrian Koziel scoorde een (valse) hattrick en etaleerde daarmee maar weer eens zijn torinstinct. Roodenburg is dan ook gewaarschuwd voor de doelgerichtheid van de Poolse spits. Overigens werd al een interview met Buyn geplaatst op deze website. Onder meer terug te vinden via de clubpage van Roodenburg.

VV Leiden is de virtuele nummer vier, ook al omdat het afgelopen zaterdag op eigen veld niet wist te winnen van Haagse Hout (0-0), dat nog altijd derde staat. De roodwitten hadden weliswaar de overhand, maar misten een eindstation. Letterlijk ook, want Ivo Nolet, die een wedstrijd eerder tegen Oosterheem (3-1 winst) nog de volledige Leidse productie voor zijn rekening nam, ontbrak wegens ziekte. Leiden, dat volgende week nog inhaalt bij Leidsche Boys, presteert dit seizoen nogal wisselvallig, maar toch heeft de ploeg van Maurice Jansen slechts vier verliespunten meer dan Blauw-Zwart. En bij een puntendeling in de topper zouden de Morsbewoners het gaatje met de concurrentie zelfs verder kunnen verkleinen. Daarvoor moeten ze zelf natuurlijk wel eerst af zien te rekenen met het als gastheer fungerende Football Factory. Voorwaar geen vanzelfsprekendheid, want Nino Poulina en zijn mannen stuntten dit seizoen al tegen titelkandidaten Roodenburg en VVSB.

In de strijd der Leidse studenten moest Football Factory afgelopen weekend echter wel buigen voor een andere topploeg. LSVV ’70 bleek op het eigen Wim Mugge Sportpark, zoals wij het – ondanks een gemeentelijk verbod – toch gewoon blijven noemen, met 2-0 te sterk. Erwin Hummes en Ernst van Ruiten maakten het verschil voor de ploeg van Freek Jansen, die dit seizoen als ‘dark horse’ lekker in de luwte verkeert.

De andere twee LAV-clubs, Leidsche Boys en FC Boshuizen, ontmoeten elkaar in een Leids onderonsje aan de Vliet. Het is ook een treffen dus tussen twee ‘voetballende coaches’: Bezzai enerzijds en Anouar Hamdi aan de kant van de Kadebewoners. Zijn FC Boshuizen blijft een elftal waar dit seizoen geen pijl op te trekken is. Wanprestaties worden moeiteloos afgewisseld met topprestaties. Tegenover monsterzeges op Wilhelmus (9-1) en afgelopen zaterdag nog Oosterheem (8-3), staan flinke zeperds tegen LSVV ’70 (2-7) en recentelijk Haagse Hout (6-0). Sensationeel waren dan weer de verrassende overwinningen op Blauw-Zwart en VV Leiden. Van Leidsche Boys kan gezegd worden dat het naar behoren presteert. Regelmatig moet het simpelweg zijn meerdere erkennen in een tegenstander, maar gewonnen werd er dan bijvoorbeeld wel weer van Wilhelmus en UDO, de twee ploegen die het op de ranking onder zich weet. Als iedereen fit en present is, kan Bezzai een aardige basiself samenstellen, maar laat dat nou juist vaak het probleem zijn.

Vierde klasse zondag

De zondagtak van Leidsche Boys, dat een keurige tweede plek bezet, lijkt de vooralsnog ongenaakbare koploper Kickers ’69 op het juiste moment te treffen. De Leimuidenaren zijn weliswaar nog altijd ongeslagen, maar liepen – na negen opeenvolgende zeges – tegen het toch zeker niet grootse Oosterheem tegen een eerste deukje aan: 0-0. Nu de titelfavoriet toch niet onfeilbaar blijkt te zijn, lijkt het perfecte moment daar om een eerste echte dreun uit te delen en de competitie en passent weer van enige spanning te voorzien. Op voorhand is de topper in 4A er echter vooral eentje van papier, want de voorsprong van Kickers, dat bovendien een wedstrijd minder speelde, bedraagt al zeven punten. Niettemin verkeert Leidsche Boys in goede vorm: het is al van bijna twee maanden geleden dat het elftal van Ronald Mink nog eens een wedstrijd verloor.

Warmunda is aan een indrukwekkende opmars bezig. De formatie van Alain Campfens kende een valse start, verloor zijn eerste twee wedstrijden, maar bleef sindsdien negen duels op rij (vijf keer winst, vier keer gelijk) ongeslagen. Daardoor rukte het op naar de derde plek. Met de uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde Oranjeplein-Postduiven in het vooruitzicht is het bovendien goed denkbaar dat de Warmonders 2015 ook in stijl afsluiten.

Ook Roodenburg is aan een opmars bezig. Uit de laatste drie wedstrijden behaalden Nouri Essaoui en zijn mannen zeven punten. Grote vraag is hoe het met de (conditionele) staat van die spelers gesteld is. Sinds 8 november kwamen zij nog maar één keer in competitieverband in actie, afgelopen weekend tegen HSV Escamp (1-1). Niet erg bevorderlijk voor het ritme. Op bezoek bij Oosterheem zal moeten blijken hoe het er met de vorm voor staat. Inzet is aansluiting met de subtop. Bij winst zou Roodenburg zomaar eens met stip kunnen stijgen van plaats tien naar plaats zeven.