In 4A heeft Lugdunum de titelkansen, na het midweekse puntenverlies van Hazerswoudse Boys, eindelijk in eigen hand. Ook Woubrugge (4C) kende een goed weekend en mag daardoor weer volop dromen van een rondrit door het dorp op de platte kar. Op zondag vervolgt FC Rijnland de jacht op Hillegersberg om de felbegeerde derde plaats, die straks volstaat voor rechtstreekse promotie.

 

VIERDE KLASSE ZATERDAG

 
Negen zeges en slechts één gelijkspel behaalde Lugdunum in 2015. Die ene puntendeling leek de ploeg van Henk de Cler echter wel op te breken in de titelrace, want door de 1-1 tegen Hazerswoudse Boys behield die club de beste papieren. Wekenlang gaf de grote concurrent geen krimp, tot gisteravond (dinsdag), toen het elftal van Manfred van den Bosch op bezoek bij middenmotor KSD-Marine niet verder kwam dan 0-0. Overigens ontsnapte de Leidenaars twee dagen eerder zelf aan puntenverlies, want de benauwde winst op Blauw-Zwart (2-1) kwam uiterst moeizaam tot stand. Tobias Schaafstra zette de thuisploeg op 1-0, maar het Wassenaarse antwoord liet niet lang op zich wachten. Kort na rust bracht Nino Poulina Lugdunum opnieuw aan de leiding, maar de sterkhouder op het middenveld bewees zijn ploeg tien minuten daarna ook een slechte dienst, want na zijn directe rode kaart moesten de groenen het laatste half uur met tien man verder. Die wisten verdere schade echter te voorkomen, waardoor de Kikkers nu dus – met nog vier speelronden te gaan – een punt meer dan de Hazerswoudenaren hebben. Het resterende programma van Lugdunum is bovendien betrekkelijk eenvoudig. Grootste valkuil lijkt op voorhand het bezoek aan VV Leiden van komende zaterdag. Een derby waarin Lugdunum het traditioneel lastig heeft, al werd aan de Kikkerpolder half januari wel nipt met 1-0 gewonnen van de elf van Maurice Jansen door een goal van Ozan Isitir. Leiden won zelf overigens afgelopen zaterdag eenvoudig van Leidsche Boys, onder meer door twee goals van Bjorn Siera. Daardoor zijn de Morsbewoners nog kansrijk voor de derde periode. Om dat te blijven telt tegen Lugdunum niets minder dan de winst. Er staat derhalve wat op het spel.

Komende zaterdag VV Leiden-Lugdunum, puntverlies is 'dodelijk' voor beide teams
Komende zaterdag VV Leiden-Lugdunum, puntverlies is ‘dodelijk’ voor beide teams

FC Boshuizen is komend weekend de tegenstander van Hazerswoudse Boys, dat zich nu dus in de rol van achtervolger bevindt en slechts de druk op de koploper kan houden door zelf te blijven winnen. Dat zou tegen de ploeg van Charl van Goozen geen probleem mogen zijn, zeker ook gezien het inhaalduel tussen beide clubs van twee weken terug in Hazerswoude: 8-0. Dinsdag boekten de geelblauwen echter een knappe overwinning op Leidsche Boys (2-5), waardoor de laatste plaats werd overgedaan aan Wilhelmus, dat zaterdag Football Factory, dat afgelopen zaterdag op zijn beurt weer met 3-1 van FC Boshuizen won, ontvangt. Snapt u ‘m nog?
Leidsche Boys mag overigens proberen zich te revancheren tegen Oosterheem, terwijl Warmunda bij KSD-Marine weer eens op zoek gaat naar een driepunter. Het elftal van Jan Wansink ging tegen VVSB nog hard onderuit: 8-1.

FC Boshuizen stond afgelopen dinsdag weer eens op en deed de laatste plaats over aan Wilhelmus
FC Boshuizen stond afgelopen dinsdag weer eens op en deed de laatste plaats over aan Wilhelmus

In 4C had Woubrugge dit weekend genoeg reden tot lachen. Zelf won het de lastige uitwedstrijd bij Hertha met 0-2, door toedoen van Joris van der Hoorn en Chris Verhoef, terwijl titelfavoriet NSV ‘46 zich gedeeltelijk verslikte in Siveo ’60: 1-1. Daardoor bedraagt de achterstand van de ploeg van Arie van Duijn op de koploper nu nog maar drie punten. In de wetenschap dat Woubrugge volgende week naar Noorden afreist, is er dus nog van alles mogelijk. Eerst staat echter nog de thuiswedstrijd tegen Nieuwkoop op de rol en dat is bepaald geen tussendoortje. De huidige nummer vier lijkt – met een achterstand van zes punten op NSV – misschien uitgeschakeld voor het kampioenschap, maar gezien het resterende programma is dat iets te voorbarig. Clubs uit de top-4, waartoe ook NiTA nog behoort, treffen elkaar namelijk nog geregeld in de slotweken van het seizoen. Het belooft dan ook een zenuwslopende ontknoping te worden!

 

VIERDE KLASSE ZONDAG

 
Na acht overwinningen op rij moest FC Rijnland zondag weer eens genoegen nemen met een punt: 1-1. Geen schande, want de opponent was ASW, de nummer twee. De club uit Waddinxveen was bovendien de tegenstander die de ploeg van Henk Brandt op 18 januari de eerste en nog altijd enige nederlaag van dit kalenderjaar toebracht. Daarna begon de ongekende zegereeks, die afgelopen weekend door datzelfde ASW dus beëindigd werd. Met het verdienstelijke gelijkspel houdt Rijnland de huidige nummer drie, Hillegersberg, echter in het vizier. Het gaatje is slechts drie punten en dat terwijl de Rotterdammers deze zondag als gastheer fungeren voor koploper Bodegraven. De felbegeerde derde plaats lonkt dan ook voor Brandt en consorten. De eerste drie uit 4A promoveren rechtstreeks naar de derde klasse. Overigens krijgt ook Hillegersberg ASW nog, terwijl de Morsbewoners de competitie afsluiten met Roodenburg-thuis en Stolwijk-uit. Eerst ontvangen de Leidenaars echter nog middenmotor Altior. Een wedstrijd waarover zeker niet te licht gedacht mag worden, want in Langeraar eindigde de eerdere botsing tussen beide clubs in een spectaculaire 4-4. Bovendien steekt Altior in goede vorm, gezien ook de 1-3 winst op Leidsche Boys van afgelopen zondag. Voor de Vlietbewoners redde Patrick Oomen de spreekwoordelijke eer. Deze speelronde speelt de Vlietploeg in en tegen Stolwijk. Warmunda, dat door een benutte strafschop van Fred Pont won van Oosterheem, gaat op bezoek bij Floreant. Hekkensluiter Roodenburg tenslotte, neemt het op het eigen sportpark Noord op tegen Moordrecht.

Henk Brandt lijkt een serieuze kans te hebben FC Rijnland de derde klasse in te loodsen..
Henk Brandt lijkt een serieuze kans te hebben FC Rijnland de derde klasse in te loodsen..