In 4A (zaterdag) nadert de titelstrijd langzaam maar zeker zijn ontknoping. Doorslaggevend gaat dit weekend niet zijn, maar wellicht dat er wel af een titelkandidaat gaat afvallen nu de top-4 elkaar deze speelronde treft. Ook in 4C is het nog altijd razend spannend. Woubrugge heeft daar nog altijd prima papieren. Op zondag worden de ambities van FC Rijnland, zowel op de korte als de lange(re) termijn, steeds duidelijker.

VIERDE KLASSE ZATERDAG

Koploper Lugdunum had geen kind aan SV Wassenaar: 0-6. Opvallende doelpuntenmaker aan de zijde van Henk de Cler’s formatie was Kevin Wassenaar, al deed de doelman dat wel vanaf elf meter. Zaterdag beloven de Leidenaars het een stuk zwaarder krijgen, als Haagse Hout een bezoek brengt
aan de Kikkerpolder. Eerder rolde er geen winnaar uit in de tweestrijd: 1-1. Het huidige verschil tussen de twee kemphanen bedraagt vier punten in het voordeel van de Leidse ploeg.
Haagse Hout had overigens zijn handen vol aan Leidsche Boys. In tegenstelling tot wat de uitslag (5-1) doet vermoeden, was het duel met de Vlietbewoners bepaald geen walk-over voor de huidige nummer vier. De ploeg van Johan Peper nam voor rust zelfs brutaal de leiding, via Aziz Adough. In het laatste kwart gingen de Hagenaars echter toch nog erop en erover. Niettemin liet de hekkensluiter eens temeer zien dat er muziek in het elftal zit en dat beloof wat voor het staartduel met (en bij) FC Boshuizen. Ook het elftal van Charl van Goozen rijgt de nederlagen dit seizoen aaneen, maar blijft onverminderd knokken voor betere tijden. In Hakim Bouchlaf heeft Van Goozen in ieder geval weer een speler die de laatste tijd makkelijk het net weet te vinden, al hielpen zijn twee treffers de Boshuizerkadeclub op bezoek bij KSD-Marine niet: 5-2.

Runner-up VVSB neemt het dit weekend op tegen Hazerswoudse Boys, dat afgelopen zaterdag nog ontsnapte aan puntenverlies tegen VV Leiden. Ook de formatie van Maurice Jansen maakte kennis met de ‘zuinigheid’ van de virtuele koploper, die al voor de negende (!) keer dit seizoen met minimaal verschil een competitiewedstrijd won: 1-0. Een lucky goal van Ruben Windhorst, die de bal in het Leidse strafschopgebied door een tegenstander tegen zich aangeschoten kreeg, maakte het verschil. Voor Leiden lijkt het seizoen er nu wel op te zitten. Of de Morsbewoners moeten er nog een indrukwekkende serie uit weten te persen in de laatste acht wedstrijden. Met een thuiswedstrijd tegen Warmunda lijkt het begin daarvan – in ieder geval op papier – te doen. De ploeg van Jan Wansink won recent van Leidsche Boys en Football Factory, maar afgelopen zaterdag ging het tegen een andere laagvlieger, Wilhelmus, toch weer mis. Bovenaan het rechterrijtje eindigen, lijkt dit seizoen het hoogst haalbare voor de Warmonders.
Op die achtste plek staat nu (nog) Football Factory, dat op de Boekhorst in Noordwijkerhout geen partij was voor VVSB (6-0). Komend weekend spelen de Leidenaren thuis, op het ‘eigen’ universitair sportcentrum, tegen KSD-Marine. Die club staat weliswaar maar een plekje hoger op de ranglijst, maar het onderlinge verschil bedraagt liefst tien punten en KSD speelde ook nog eens twee wedstrijden minder. En gezien de 5-1 nederlaag van begin november in Den Haag belooft het op voorhand een zware kluif te worden voor Pieter van Schie en consorten.

In 4C pakt Woubrugge de draad weer op na een voetballoos weekend. Daarin belde KDO – de hekkensluiter uit de Kwakel – af wegens een gebrek aan spelers. De consequenties voor die club daarvan moeten nog duidelijk worden. Zonder in actie te komen deed het elftal van Arie van Duijn, die volgend seizoen het belofte team van ‘grote liefde’ Quick Boys gaat trainen, overigens prima zaken. Concurrent NiTA verslikte zich in Siveo ’60 (2-3). De grootste uitdager, NSV ’46, liep echter geen averij op en nam door de benauwde 2-1 winst op Hertha de koppositie van Woubrugge over. Dat heeft weliswaar ook 44 punten, maar speelde al een wedstrijd meer (18 om 17). Dit weekend ontvangen de groenwitten DOSR. In de Veen eindigde de streekderby eerder in een simpele 0-5 zege. Van Duijn’s opvolger, Erwin van der Zee, zal zaterdag ongetwijfeld aandachtig toeschouwer zijn. Hij heeft nu nog de zondagtak van DOSR onder zijn hoede.

VIERDE KLASSE ZONDAG

FC Rijnland heeft een nieuwe trainer aangesteld voor komend seizoen. Met Paul Pikaar, broer van voorzitter Wim, maakt de club zijn ambities duidelijk. De Leidenaar is nu nog werkzaam bij Alkmania, wilde eigenlijk een rustjaar inlassen, wees zelfs twee geïnteresseerde derdeklassers af, maar maakte voor de Morsbewoners desondanks een uitzondering. Samen met huidig interim-trainer Henk Brandt, die de gestopte Ronald Mink verving, wil hij van Rijnland een stabiele derdeklasser maken. Promotiekansen zijn er ook dit seizoen nog voor de geelgroenen. Rijnland heeft de vierde plaats stevig in handen en die plek lijkt straks te volstaan voor deelname aan de nacompetitie. Winst bij middenmotor Floreant zou alvast weer een flinke stap in de juiste richting betekenen.
Leidsche Boys pakte, ondanks de nodige absenties, een punt tegen Stolwijk: 1-1. Raymond van Es etaleerde weer eens zijn verfijnde traptechniek door een vrije trap binnen te schieten. Zondag ontvangen de Vlietbewoners het eveneens Leidse Roodenburg. De ploeg van interim-trainersduo Nouri Essaoui en Ramon Paardekoper stond afgelopen weekend stil. In september won Roodenburg de eerste editie van de Leidse derby overigens, maar dat was nog voordat de club uit Noord – in de winterstop – een flinke verjongingskuur onder ging.