Wie is na zaterdag lijstaanvoerder van de vierde klasse A? Lugdunum en Hazerwoudse Boys mogen het in een onderling gevecht gaan uitmaken. En kan ‘Herbstmeister’ Woubrugge het koploperschap van 4C continueren middels een overwinning in de derby met SVOW? En welke regioclub op zondag gaat nog meedoen in de strijd om de nacompetitie?

VIERDE KLASSE ZATERDAG

Als één van de weinige clubs kwam Lugdunum in 2015 al in competitieverband in actie. Afgelopen zaterdag werd het inhaalduel met VV Leiden moeizaam gewonnen: 1-0. De enige treffer van de middag kwam op naam van Ozan Isitir. Trainer Henk de Cler kon in de Leidse derby niet beschikken over broer Tim. De vraag is of de oud-international in de topper tegen Hazerswoudse Boys wel weer inzetbaar is. De linkspoot kreeg van de bond een schikkingsvoorstel van drie duels schorsing, vanwege zijn rode kaart tegen Blauw-Zwart, maar ging daar niet mee akkoord. De verwachting is dat De Cler vandaag (donderdag, red.) de uitkomst van zijn beroep zal krijgen. Lugdunum zal de ervaring van de routinier goed kunnen gebruiken tegen de koploper uit Hazerswoude, dat net als de Kikkers al 31 punten vergaarde, maar daar een wedstrijd minder voor nodig had. In de tweede speelronde verloor Lugdunum het uitduel knullig met 3-2, ondanks een flink overwicht en handenvol kansen. De Cler en consorten hebben dan ook iets recht te zetten tegen de zwartwitten. Opmerkelijke uitslag nog van een oefenpot op dinsdagavond: Lugdunum-LSVV’70: 6-6. De treffers van de gastheer kwamen op naam van De Cler (2), Matahelumual, O.Isitir, Tolud en Brooks.

Voor VV Leiden was voetbal afgelopen weken even bijzaak. De club werd opgeschokt door de ziekte van Roland Middelkoop, bij wie teelbalkanker is geconstateerd. De middenvelder heeft nog een flink traject tot genezing te gaan, maar is – net als op het veld – strijdbaar. Zaterdag was hij aandachtig toeschouwer bij de Leidse derby, die door de ploeg van Maurice Jansen dus – ondanks de tomeloze inzet van de tot op het bot gemotiveerde Bas Middelkoop – niet tot een goed einde kon worden gebracht. Dit weekend dient Leiden de punten dan ook op de Mors te houden. Op papier lijkt dat goed mogelijk, want tegenstander is ‘buurman’ Football Factory. Al weet je het met het ‘vreemdelingenlegioen’ van Pieter van Schie maar nooit. Het kan zo maar zijn dat er in de winterstop weer een aantal buitengewoon talentvolle buitenlandse studenten zijn komen aanwaaien, die zaterdag hun debuut zullen maken voor de sterk aan de Universiteit Leiden gelinkte club. De roodzwarten waren in de laatste weken van de eerste seizoenshelft toch al aan een opmars bezig. De 0-5 overwinning in de uitwedstrijd geeft het wisselvallige VV Leiden dan ook geen garanties.
Leidsche Boys ontvangt Wassenaar en heeft, zoals eigenlijk iedere wedstrijd, weer niets te verliezen. De ploeg van Johan Peper heeft pas vier punten, maar eentje daarvan werd in de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft – uit bij Oosterheem – gepakt. De vraag is dan ook of de Vlietbewoners die stijgende lijn bij de hervatting van de competitie weten door te trekken tegen de huidige nummer negen. Het restant van de ontmoeting met Wilhelmus stond voor j.l. zaterdag op het programma, maar werd afgelast. Het duel moet dus nog steeds worden uitgespeeld bij een stand van 0-0.

FC Boshuizen hield een behoorlijke wrange smaak over aan het einde van het kalenderjaar. De laatste wedstrijd van 2014 werd met maar liefst 0-15 (!) verloren van VVSB. De ziekenboeg van de blauwgelen was overvol en het is te hopen voor trainer Charl van Goozen dat die tijdens het kerstreces enigszins leeg is gestroomd. De ploeg van South Park kan wel weer eens een succesje gebruiken. Dat moet dan gestalte krijgen tegen Oosterheem. De club uit Zoetermeer vormt een lastige, maar zeker niet onneembare horde voor de Leidenaars. Uit werd er immers verdienstelijk gelijkgespeeld (2-2) en dus liggen er zeker mogelijkheden voor Boshuizen.

Warmunda krijgt ongetwijfeld een zware kluif aan het bezoek Haagse Hout, dat keurig vierde staat. De equipe van Jan Wansink ging in zijn laatste wedstrijd, thuis tegen KSD-Marine, hard onderuit (0-8), nadat een week eerder nog een enorme sensatie in de lucht hing tegen Hazerswoudse Boys, dat met een benauwde 1-2 zege Overbos verliet. Wansink moet al het hele seizoen een beroep doen op veel jeugdspelers en jeugdigheid gaat nou eenmaal gepaard met wisselvalligheid. Hopelijk laten de jonge Warmonders zich op sportpark Vlamenburg weer eens van hun beste kant zien.
Woubrugge kroonde zich half december tot winterkampioen door in een rechtstreeks gevecht medekoploper Nieuwkoop eronder te houden: 0-3. Dat ging een stuk moeizamer dan de uitslag deed vermoeden. Het elftal van Arie van Duijn toonde zich echter bijzonder effectief. De Katwijker neemt na dit seizoen afscheid en wordt opgevolgd door Erwin van der Zee, zo werd zaterdag wereldkundig gemaakt. Van der Zee is nu nog trainer van DOSR, de grote rivaal van Alkmania, dat komend seizoen fuseert met SVOW. En dat is aanstaande zaterdag weer de tegenstander van Woubrugge. Volgt u ‘m nog? De Oude Weteringers maken een moeizame laatste jaargang door en staan slechts twaalfde. Dankzij een nipte 1-0 winst op Legmeervogels hield het die ploeg voorlopig nog wel onder zich, net als hekkensluiter KDO. Een stunt bij die andere club in 4C uit de Kaag en Braassem lijkt op voorhand echter teveel gevraagd. Echter: in streekderby’s gelden vaak andere wetten.

VIERDE KLASSE ZONDAG

Roodenburg wil maar wat graag van de laatste plaats af en zal daarvoor moeten stunten tegen Hilligersberg. Hoewel: de mannen van Kees de Roode hielden eerder koploper ASW al verdienstelijk op 1-1 en wonnen zondag nog dikverdiend met 3-1 van middenmoter Ammerstol, dankzij goals van Farid Mandil, Mimoun Rahou en Mo Tiberkanine. De kwaliteit is aanwezig, de wisselvalligheid evenzeer. De vraag is welke kant van zijn ploeg De Roode de boventoon zal zien voeren tegen de Rotterdammers.

Datzelfde Hilligersberg was afgelopen weekend met liefst 6-0 te sterk voor Leidsche Boys. Verzachtende omstandigheden waren er wel voor de ploeg van Richard de Graaf, die toch al een krappe selectie (zonder tweede elftal) heeft en daaruit ook nog acht spelers moest missen. Met aanvullingen uit het vierde en vijfde werd dapper weerstand geboden, maar een ruime nederlaag kon desondanks niet worden afgewend. Al betekende de 6-0 oorwassing wel een verbetering ten opzichte van de 1-9 veegpartij van eerder in het seizoen in Rotterdam. Voor komend weekend geldt bovendien: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Tegen Warmunda begint het immers gewoon weer op 0-0. Het elftal van Stephan Spruijt, die komende zomer de mooie stap naar zondagtweedeklasser FC Lisse maakt, kwam dit weekend niet in actie. Bij winst op Leidsche Boys passeert de Warmonders de Leidenaars en krijgen ze weer een beetje aansluiting met de overigens brede middenmoot van 4A.

Daarin bevindt zich ook FC Rijnland, met een voorlopige zesde plaats. Mede omdat de Morsbewoners zondag nalieten ASW met een nederlaag terug naar Waddinxveen te sturen: 1-2. De ploeg van Henk Brandt opende nog sterk, met de 1-0 van Jeffrey Smeele, maar moest daarna het initiatief meer en meer aan de koploper laten. Desalniettemin waren de tegengoals goedkoop. De gelijkmaker viel uit een door Arjan Kluivers veroorzaakte penalty, de ‘winnende’ werd door Dexter Pardon achter doelman en ploeggenoot Mario van der Pluijm gekopt. Het vertoonde spel zal Brandt echter voldoende houvast geven richting de uitwedstrijd bij Cabauw, een club uit de gelijknamig kern die deel uitmaakt van de Utrechtse gemeente Lopik, dat weer landelijke bekendheid geniet vanwege het radio- en tv-station dat diezelfde naam draagt, maar sinds de gemeentelijke herindeling toch echt in de gemeente IJsselstein staat.