Na een vrij weekend pikken – afgezien van wat beker- en oefenpotjes her en der – onze vierdeklassers de draad weer op. Ook nadert de strijd om de eerste periodetitel zijn ontknoping. Aardig wat leuke potjes staan er op het vuur. Een kijkje in de keuken derhalve.

Vierde klasse zaterdag

VV Leiden presteert dit seizoen nog erg wisselvallig, maar toch bedraagt de achterstand van de ploeg van Maurice Jansen op koploper Blauw-Zwart slechts vier punten. Ten einde dat gaatje niet te laten veranderen in een gat kunnen de Morsbewoners zich bij het laaggeplaatste Leidsche Boys geen misstap veroorloven. Leiden begin als favoriet aan de stadsderby aan de Vliet. Maar dat biedt nog geen garantie. Zo verloren de roodwitten begin november nog verrassend van een andere plaatsgenoot, FC Boshuizen, terwijl het elftal van Houssin Bezzai zijn laatste wedstrijd juist won. In Oegstgeest werd UDO met 4-6 verslagen.

Datzelfde UDO is de komende tegenstander van de huidige nummer twee, Roodenburg. Het elftal van Henk Buyn staat slechts een punt achter de lijstaanvoerder en is dus nog kansrijk voor het winnen van de eerste periode. Zeker gezien het feit dat Blauw-Zwart op 12 december a.s., op de laatste speeldag van dit kalenderjaar, een bezoek brengt aan Sportpark Noord. De Leidenaren dienen de huid echter niet te verkopen voordat de beer geschoten is: eerst moet nog afgerekend worden met de Oegstgeestenaren en daarna wacht ook nog een lastige uitwedstrijd bij VVSB, dat zijn status als titelkandidaat tot dusverre nog niet waar weet te maken.

Als outsider voor de titel mag LSVV ’70 gezien worden. De Leidse studenten pendelden afgelopen jaren steevast tussen derde en vierde klasse en hopen na de degradatie van het voorbije seizoen hoge ogen te gooien in de kelder van het amateurvoetbal. Met 15 uit 9 doet de formatie van Freek Jansen het niet slecht, maar om echt een rol van betekenis te gaan spelen, dienen de VI-journalist en de zijnen voor de winterstop eigenlijk nog wel een serietje neer te zetten. Het programma – met Wilhelmus, Football Factory en te beginnen SV Wassenaar – leent zich er wellicht wel voor.

FC Boshuizen wacht een zware kluif. Speler/coach Anouar Hamdi gaat met zijn pupillen op bezoek bij de nummer drie, Haagse Hout. De Kadebewoners tankten de afgelopen weken, met niet alleen een zege op VV Leiden maar ook een absolute stunt bij Blauw-Zwart (1-3), echter vertrouwen en weten dus dat ze zeker niet kansloos zijn in Den Haag.

Ook Football Factory doet deze jaargang geregeld van zich spreken. Zo moesten onder meer Roodenburg en VVSB er tegen het elftal van Nino Poulina al aan geloven. De club die zijn thuishaven heeft op het universiteitsterrein heeft dit weekend een ‘makkie’. Op papier althans, want Wilhelmus mag dan de nog altijd puntloze hekkensluiter zijn, met een negatief doelsaldo van bijna vijftig, ook voor de Voorburgers komt het eerste resultaat wiskundig gezien natuurlijk steeds dichterbij.

In 4C zwoegt Woubrugge zich een slag in de rondte. Het elftal van Erwin van der Zee heeft de ambitie zich te mengen in de titelstrijd en eigenlijk neemt niemand aan de Bateweg Noord genoegen met minder dan promotie. Voorlopig strookt de daad echter niet met het woord. Met 16 uit 9 moet vooralsnog genoegen genomen worden met een teleurstellende vijfde plaats, op gepaste afstand van koploper Nieuwkoop. Thuis tegen Moerkapelle mag er dan ook zeker niet opnieuw gemorst worden door de groenwitten.

Vierde klasse zondag

De zondagtak van Leidsche Boys speelde al drie keer op rij met 1-1 gelijk en dat schiet natuurlijk niet erg op. Tegen het Haagse WIK, spelend op het Zuiderpark, zal Ronald Mink dan ook inzetten op een driepunter, ten einde bij te blijven bij het groepje clubs dat – achter het ongenaakbare Kickers ’69 – nu al lijkt te strijden om de (hoogst haalbare) tweede plek.

Ook Roodenburg kijkt, na twee opeenvolgende overwinningen, graag (verder) omhoog. De ploeg van Nouri Essaoui hoopt het linkerrijtje te bestormen en daartoe liggen, met een uitwedstrijd tegen staartploeg SVH/Celeritas, zeker de mogelijkheden.