Na een voor veel clubs vrij weekend, in verband met een geplande beker- en inhaalronde, pakken de vierdeklassers de draad weer op. Op zaterdag wil Roodenburg middels een zege bij Football Factory de aansluiting met de twee ploegen boven zich behouden. En heeft Warmunda op zondag, na twee overwinningen op rij, de weg omhoog gevonden? En zo zijn er wel meer vragen. Een wekelijks rondje langs de velden.

Vierde klasse zaterdag

Roodenburg wil de maand oktober, waarin het al won van Leidsche Boys en Wassenaar, maar wat graag zonder puntenverlies afsluiten. Dat lijkt goed mogelijk voor de mannen van Henk Buyn, met een bezoekje aan Football Factory in het vooruitzicht. Al is de ploeg van Nino Poulina behoorlijk onberekenbaar. Saai is een wedstrijd van de jongste voetbalclub van Leiden in ieder geval zelden: gemiddeld wordt er dit seizoen in duels van Football Factory bijna zeven keer gescoord. En ondanks dat het uit zes wedstrijden slechts vijf punten bijeensprokkelde, hebben de Leidse ‘fabriekswerkers’ een positief doelsaldo. Roodenburg, dat koplopers Haagse Hout en Blauw-Zwart in het vizier wil houden, is dan ook gewaarschuwd.

Ook VV Leiden hoopt aan te haken bij de top. Na het 1-3 verlies tegen koploper Blauw-Zwart heeft het elftal van Maurice Jansen dan ook dringend een driepunter nodig. Dat mag tegen het jeugdige UDO, dat dit seizoen voor het eerst een standaardelftal op de zaterdag inschreef, normaal gesproken geen probleem zijn. Maar iets met de beer en de huid?

LSVV ’70 pendelde de afgelopen jaren geregeld tussen derde en vierde klasse, maar lijkt na de degradatie van het voorbije seizoen niet zo’n haast te hebben met een nieuwe promotie. De Leidse studenten doen het  (met 11 uit 6) redelijk, maar ook zeker niet meer dan dat. Al moet daarbij wel aangemerkt worden dat Freek Jansen en de zijnen al een aantal topploegen voor de kiezen kreeg.

Dat is dit weekend niet het geval, want het Leidsche Boys van Houssin Bezzai weet – ondanks de nodige versterkingen – nog niet echt indruk te maken deze jaargang. Al maakt het een minder kleurloos seizoen door dan vorig jaar en werd de laatste wedstrijd, thuis tegen hekkensluiter Wilhelmus, in winst omgezet: 5-2.

Ook het FC Boshuizen van speler/coach Anoaur Hamdi lijkt er beter op te staan dan vorig seizoen, toen het zelfs nog op de valreep uit competitie werd genomen. Of het ook genoeg is om Blauw-Zwart het vuur aan de schenen te leggen, zal zaterdag moeten blijken. Op de Wassenaarse Schulpwei hebben de Kadebewoners in ieder geval niets te verliezen tegen de titelkandidaat.

Vierde klasse zondag

 In 4A lijkt de kampioen nu al bekend: Kickers ’69 is nog altijd foutloos en heeft nu al een straatlengte voorsprong op de naaste belagers, Escamp, Toofan en Delfia. Vlak daarachter volgt Leidsche Boys, dat ook de ambitie heeft een rol van betekenis te spelen dit seizoen. Op basis van puntenverlies staan de Leidenaars zelfs derde. De ploeg van Ronald Mink bewees zichzelf twee weken terug wel een slechte dienst. Uit bij Oranjeplein-Postduiven werd ruimschoots het onderspit gedolven: 3-0. Zondag komt, met middenmotor Warnica Star, een tegenstander van vergelijkbaar kaliber naar de Vliet.

Ook Warmunda is ambitieus. Een matige seizoenstart wierp de Warmonders ver terug, maar inmiddels lijkt Alan Campfens het lek boven te hebben. De laatste twee potten leverden de volle mep op, als was dat wel tegen staartploegen WIK en Houtwijk en ging dat bovendien niet van een leien dakje. Niettemin gaan de blauwwitten komende zondag op zoek naar de derde driepunter op rij. Daarvoor dient Oosterheem een goede gastheer te zijn.

Roodenburg begon de competitie weliswaar met een zege, maar wacht sindsdien nog altijd op de tweede. Met uitzondering van de 10-0 oorwassing tegen Kickers ’69 werd de ploeg uit Leiden-Noord echter nooit weggespeeld en dat zal Nouri Essaoui houvast bieden. Wellicht dat het dubbeltje deze zondag eens de goede kant opvalt en de drie punten tegen Delfia thuisgehouden kunnen worden.