Dit Paasweekend is er een behoorlijk vol inhaalprogramma in de vierde klasse. Football Factory komt daarin als enige vierdeklasser niet in actie, terwijl FC Boshuizen en Leidsche Boys (za) zelfs twee keer ten tonele verschijnen. De zaterdagse titelkandidaten Lugdunum (4A) en Woubrugge (4C) zullen na Pasen wellicht weer wat wijzer zijn.

VIERDE KLASSE ZATERDAG

Lugdunum bleef aan kop dankzij een simpele overwinning op KSD/Marine: 1-4. Tim de Cler toonde met twee fraaie treffers zijn klasse en ook Nino Poulina, die volgend seizoen het trainersstokje bij Football Factory van Pieter van Schie overneemt, en de weer fitte Sergio Vrede waren trefzeker. Zaterdag ontvangt de koploper Overheem, waarvan vroeg in het seizoen in Zoetermeer al met 1-3 gewonnen werd. Overigens is Hazerswoudse Boys nog altijd de virtuele koploper in 4A, met 45 uit 18. Lugdunum doet het met 50 uit 20 relatief ‘ietsje minder’.
VV Leiden leeft nog altijd tussen hoop en vrees. Leuk hoor, dat orenwassen van FC Boshuizen (3-10), met wederom drie goals van Bjorn Siera, maar Maurice Jansen zou zijn ploeg ook wel eens aan het langste eind willen zien trekken tegen een topploeg. Zaterdag dient zich een nieuwe gelegenheid daartoe aan, als runner-up VVSB – waarvan op verplaatsing met 1-0 verloren werd – de Morsch aandoet. Een zege zal bovendien broodnodig zijn als Leiden, dat er redelijk voor staat in de derde en laatste periode, nog iets van het seizoen wil maken.

Ook Warmunda won weer eens een keer en wel met 2-1 van SV Wassenaar. Dat was hoofdzakelijk te danken aan de trefzekere Dirk Leenen en Peter Wansink. Dit weekend wacht opnieuw een Wassenaarse opponent, namelijk Blauw-Zwart. Tip voor de Warmondse materiaalman: vergeet de uitshirts niet, want de standaardtenues van beide clubs vertonen de nodige gelijkenis, al ontbreekt bij Blauw-Zwart weliswaar het wit.
Leidsche Boys sloeg de ‘aanval’ van Wilhelmus op de twaalfde plek, via matchwinner Ali Bouda, gedecideerd af. Toch alweer de derde seizoenszege voor de mannen van Johan Peper en dat is misschien wel meer dan vooraf, op basis van de voorbereiding, gedroomd was. Misschien ligt een vierde dit Paasweekend wel in het verschiet. Zaterdag is KSD-Marine in ieder geval geen tegenstander waarvan de Vlietclub op voorhand hoeft te blozen, al leverde de heenwedstrijd een afgetekende 5-1 nederlaag op. En mocht het tegen de militaire sportvereniging niet lukken, dan krijgen de Boys twee dagen later alweer een herkansing. Tegen Wassenaar wordt bij winst bovendien de elfde plaats overgenomen, hetgeen ongetwijfeld een extra motivatie voor de Leidenaars zal zijn.

Ook FC Boshuizen wacht een druk Paasprogramma. Een uiterst zwaar programma bovendien, want de hekkensluiter treft met achtereenvolgens Haagse Hout en Hazerswoudse Boys (dat zaterdag ook al Wassenaar voor de kiezen krijgt) respectievelijk de nummer vier en drie van 4A. De schade beperkt houden lijkt dan ook het voornaamste devies voor Charl van Goozen en de zijnen. Met 86 tegentreffers komt de magische grens van 100 in ieder geval steeds dichterbij.

Woubrugge (4C) komt zaterdag niet in actie, maar zal met bovengemiddelde belangstelling de verrichtingen van concurrenten NSV ’46 (bij Sportief) en NiTa (thuis tegen Alphia) volgen. De ploeg van Arie van Duijn kwam zelf afgelopen zaterdag op bezoek bij Siveo ’60 niet verder dan 1-1 en zag NSV daardoor de koppositie overnemen. De club uit Noorden heeft nu een voorsprong van twee punten op de Woubruggenaren, die bovendien al een wedstrijd meer speelden. Van dat laatste zal na dit weekend geen sprake meer zijn, want NSV brengt op Tweede Paasdag ook nog een bezoek aan Aarlanderveen. Diezelfde dag fungeert de nog puntloze hekkensluiter KDO als gastheer voor Woubrugge, een wedstrijd die onlangs nog afgelast werd omdat de thuisploeg geen elftal op de been kon brengen. Een walk-over ligt dan ook in de lijn der verwachting, temeer daar de thuiswedstrijd een 9-0 zege opleverde voor Van Duijn en consorten.

VIERDE KLASSE ZONDAG

De zondagvierdeklassers uit 4A spelen, voor de gelegenheid, op maandag. FC Rijnland zal die dag vol vertrouwen afreizen naar Lopik, waar Cabauw de opponent is. Bernardus was zondag het meest recente slachtoffer van de Leidse dadendrang. Onder interim-trainer Henk Brandt, die de gestopte Ronald Mink halverwege het seizoen verving, wonnen de groengelen hun laatste zeven (!) duels. Een historische zegereek, die volop perspectief geeft op deelname aan de nacompetitie. Dat kan via de vierde plaats, die FC Rijnland nu in handen heeft, of door winst van de derde periode, waarin het de dans leidt. Ook het resterende programma lijkt daarbij in het voordeel van de Morschbewoners.
Leidsche Boys hengelde een puntje binnen tegen Oosterheem: 0-0. Verdienstelijk, gezien de personele problemen waarmee Richard de Graaf ook dit keer weer geconfronteerd werd. Die werden nog maar eens onderstreept door de basisplaats voor de 54-jarige Percy Klavert, die normaal dienst doet als vlagger. Of ‘Peurs’ aanstaande maandag – op bezoek bij Bodegraven – weer aan de bak moet, is nog onbekend. Maar puzzelen zal het voor De Graaf ook dit keer ongetwijfeld weer worden.

Warmunda ontvangt Altior en trainer Stephan Spruijt zal vast benieuwd zijn hoe het met de vorm van zijn ploeg is. Een goede indicatie heeft hij niet, want de Warmonders kwamen op 15 maart voor het laatst in actie en hadden daarna twee zondagen vrijaf. Een gevolg van het afwijkende competitieschema in deze afdeling met 15 clubs. Overigens won Warmunda die laatste wedstrijd met 3-0 van Moordrecht, maar dat terzijde.
Nog één ploeg weet Warmunda onder zich op de ranglijst en dat is Roodenburg. Al zijn de resultaten op dit moment van ondergeschikt belang voor het interim-trainersduo Nouri Essaoui en Ramon Paardekoper, die het rommelende zaakje in de winterstop van Ron de Roode overnamen, afscheid namen van de ‘rotte appels’ in de selectie en een flinke verjongingskuur doorvoerden. Met de nodige A- en zelfs B-junioren wordt nu geïnvesteerd in de toekomst. Talent genoeg, maar of het voldoende is om Stolwijk eronder te houden, zal maandag op sportpark Noord moeten blijken.