Na een weekend vol verandering in de stand hebben de vierdeklassers nog twee speelronden te gaan tot de winterstop. Op zaterdag wil Roodenburg zijn koppositie behouden, die het afgelopen weekend veroverde. Dan moet er wel worden gewonnen op bezoek bij VVSB. En houdt Leidsche Boys (zo) de verrassende tweede plaats vast? Een wekelijks rondje langs de velden.

Vierde klasse zaterdag

Roodenburg heeft dan eindelijk de koppositie gepakt in 4A. De ploeg van Henk Buyn boekte een eenvoudige 5-0 zege op UDO en zag concurrent Blauw Zwart punten verspelen bij Oosterheem (2-2). Willen de Leidenaars plek één behouden, dan moet er worden gewonnen bij VVSB. Blauw Zwart en Haagse Hout liggen namelijk op de loer. VVSB had afgelopen speelronde vrij. Hoewel de Noordwijkerhouters slechts op een zesde plek staan, is de ploeg voor iedere tegenstander gevaarlijk. Het versloeg eerder dit seizoen onder andere Haagse Hout met 3-1. Uitgerekend de concurrenten van Roodenburg, Blauw Zwart en Haagse Hout, krijgen komend weekend Leidse tegenstand. Leidsche Boys reist af naar Wassenaar om het tegen eerstgenoemde op te nemen. Blauw Zwart was vorig seizoen twee keer te sterk voor de vlietbewoners (3-8 en 5-0). Afgelopen zaterdag kwamen de Boys niet in actie vanwege de afgelasting van het duel met VV Leiden. Datzelfde Leiden ontvangt nummer drie Haagse Hout komend weekend. Een belangrijke pot voor de ploeg van Maurice Jansen, want dankzij een overwinning kan het verschil met de Hagenaren worden verkleind tot één punt. En in dat geval is de aansluiting met de top drie weer gevonden.

Ook LSVV’70 heeft dat doel voor de winterstop. De studentenploeg speelt aanstaande zaterdag tegen een andere studentenploeg, Football Factory. De derby der Leidse studentenploegen dus. Beide ploegen wisten verleden weekend met dezelfde cijfers te winnen. Football Factory boekte in eigen huis een 3-1 zege op hekkensluiter Wilhelmus, terwijl LSVV met 3-1 won bij middenmoter Wassenaar. De laatste keer dat de studentenploegen tegen elkaar speelden in competitieverband dateert uit het seizoen 2012-2013. LSVV, met destijds Wim Mugge aan het roer, won destijds twee keer. Op de Kikkerpolder werd nipt met 3-2 gewonnen en uit trokken de mannen van Mugge eveneens aan het langste eind, in een doelpuntrijk duel met Football Factory (3-5). Een uitgebreide voorbeschouwing volgt!

Teams die zich willen revancheren voor afgelopen weekend zijn FC Boshuizen en UDO. Beide ploegen gingen hard onderuit tegen respectievelijk Haagse Hout (6-0) en Roodenburg (5-0). UDO hoopt tegen thuis tegen Wassenaar de tweede zege overwinning van het seizoen te pakken en nummer negen Boshuizen krijgt bezoek van Oosterheem, dat drie punten achter staat op de ploeg van Anouar Hamdi.

In de vierde klasse C gaat Woubrugge op bezoek bij WVC. De ploeg van Erwin van der Zee won in het afgelopen weekend van Moerkapelle. Op eigen veld werd met 4-2 gewonnen, maar dat ging allerminst zonder slag of stoot. De gasten namen brutaal een 0-2 voorsprong aan de Bateweg. Daarna vermande Woubrugge zich en klom zo naar een vierde plaats. Hoewel de achterstand op Nieuwkoop al groot is, mag worden gesteld dat Woubrugge wel volop in de race is voor een hoge klassering die recht geeft op nacompetitie straks. Komende zaterdag dus een treffen tegen de fusieclub en tevens de nummer laatst. Dat lijkt een gevalletje van appeltje, eitje te worden want WVC incasseerde al 66 tegentreffers. Afgelopen zaterdag werd met 12-0 verloren van Nieuwkoop. Voor de toto dus een 2 voor de nummer vier. En zo niet, dan mag er in Woubrugge eens flink achter de oren worden gekrabbeld.

Vierde klasse zondag

In 4A vonden veel duels in speelronde 11 geen doorgang. WIK – Leidsche Boys ging wel door en de ploeg van Ronald Mink won – na een 2-1 achterstand bij rust – uiteindelijk met 3-2. Die zege was op zichzelf niet heel verrassend, maar de tweede plek die de Boys van de zondag inmiddels bezetten is wél ongekend. Het duel met SVH Celeritas moet gezien de stand gewoon worden gewonnen, maar dat klusje is niet zomaar geklaard. De ongenaakbare koploper Kickers ’69 had het eerder dit seizoen tegen SVH meer dan lastig, want de ploeg uit de hofstad verloor slechts met 1-2 van de Leimuidenaren.

Vlak achter Leidsche Boys, met twee punten achterstand, vinden we nummer vijf Warmunda, dat dus niet in actie kwam afgelopen zondag. Om in het spoor te blijven van de subtoppers, dienen de Warmonders te winnen van nummer zeven Toofan. Die ploeg is de laatste tijd allesbehalve in vorm, dus dat lijkt een te nemen prooi. Toofan verloor namelijk de laatste twee duels van Wanica Star (4-0) en Kickers ’69 (1-5).

Roodenburg neemt het op tegen Escamp, een concurrent van Leidsche Boys en Warmunda. De ploeg uit Leiden-Noord zal ongetwijfeld met veel vertrouwen toeleven naar de ontmoeting, want de mannen van Nouri Essaoui wisten de laatste twee duels te winnen tegen respectievelijk Delfia (3-1) en Oranjeplein-Postduiven (3-5). En Escamp wacht al twee speelronden op een zege na een gelijkspel tegen Houtwijk  (0-0) en een verliespartij tegen Oosterheem (1-2). Kan Roodenburg de derde zege op rij pakken?