In de vierde klasse A valt komend weekeinde ongetwijfeld en eindelijk de beslissing. In 4C werd NSV’46 al gekroond en dus moet Woubrugge het proberen via een omweg. Op zondag en in 4A werd Bodegraven kampioen, maar pakte FC Rijnland ook een prijs en is naarstig op zoek naar meer. Een wekelijks overzicht, de laatste competitieronde.
Zaterdag
4A
Veel veranderde er niet door het wegvallen van FC Boshuizen uit 4A afgelopen week. Enkel Haagse Hout zag concurrent om de vierde plek Blauw-Zwart tot op twee punten naderen. Daardoor moet de ploeg zaterdag vol aan de bak, iets wat Lugdunum graag ziet. De Hagenaars kruisen namelijk de degens met Hazerswoudse Boys, dat punten zal moeten verspelen willen de Kikkers op de laatste speeldag toch nog het kampioenschap vieren. Zelf treedt Lugdunum in Voorburg aan tegen Wilhelmus. Een tegenstander die normaliter geen enkel probleem zou moeten vormen voor de ploeg van Henk de Cler. De geelzwarten bezetten de voorlaatste plaats en waren eerder op de Kikkerpolder ook al geen partij voor de mogelijke kampioen van 4A: 5-1. Mocht Hazerswoudse Boys ‘gewoon’ winnen bij het zwaar gehavende Haagse Hout, dan krijgt Lugdunum hoogstwaarschijnlijk nog een toetje via de nacompetitie. Door het terugbrengen van drie naar twee periodes, zijn de Leidenaren in de nieuwe tweede periode lijstaanvoerder, met een punt voorsprong op VVSB.

Een wedstrijd waarin Lugdunum mogelijk het kampioenschap eerder al verspeelde, was een paar weken terug bij stadgenoot VV Leiden. De Morschbewoners verweerden zich kranig en hielden de groenwitte brigade op een 1-1 gelijkspel. Daardoor vervloog aan de andere kant de laatste hoop van de roodwitten op nacompetitie. De ploeg van Maurice Jansen kan zich opmaken voor weer een jaar in de vierde klasse. Dolgraag wil Leiden een stapje hogerop, maar die ambitie kan nog even vooruit worden geschoven. Komende zaterdag wacht alweer het laatste duel van het seizoen voor de VV. In Wassenaar is het iets beter presterende Blauw-Zwart de uitdager. De Wassenaarders hebben vier punten meer en staan dan ook een plaats hoger op de ranglijst. Nacompetitie kan worden bewerkstelligd bij winst op Leiden, wat eerder ruim lukte (0-4) en puntverlies van Haagse Hout.

Het duel tussen Warmunda en Oosterheem is er een om des keizers baard. Al zal het misschien niet zo voelen voor de Warmonders. De zaterdagtak houdt op te bestaan en zal het laatste afscheid waardig willen vieren. Mocht de ploeg van Jan Wansink haar opponent uit Zoetermeer verslaan, dan gaat het over Oosterheem heen in de rangschikking en eindigt het als achtste. Ook het treffen tussen Leidsche Boys en LVV Football Factory is er een van weinig betekenis. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de ploegen elkaar volgend seizoen andermaal treffen in 4A. Football Factory, dat tiende staat, hoopt volgend seizoen stappen te maken met Lugdunum-aanvoerder Nino Poulina aan het roer. Leidsche Boys droeg lange tijd de rode lantaarn, maar is de laatste weken toch wat opgekrabbeld. Dat resulteert erin dat het voorlopig nog Wilhelmus en sv Wassenaar onder zich ziet.

4C
Wat al zo goed als onafwendbaar was geworden, geschiedde afgelopen zaterdag. Woubrugge greep definitief naast de titel. NSV ’46 mocht haar handjes dichtknijpen met het behaalde kampioenschap. NiTA verdiende meer, maar kwam niet verder terug dan 3-3 (na een 3-0 voorsprong voor NSV) in een onderlinge meeslepende pot voetbal. Daardoor kan Woubrugge zich vast richten op de nacompetitie. Door het wegvallen van KDO onlangs, is Woubrugge verzekerd van de eerste periodetitel. De laatste competitiewedstrijd tegen Sportief is dan ook van weinig belang meer voor de VV, hoewel er wellicht revanchegevoelens opborrelen na de eerder geleden 3-0 nederlaag. Van Duijn zal echter vooral niet tegen schorsingen en blessures aan willen lopen, om tijdens het toetje op volle oorlogssterkte voor de dag te kunnen komen.

Zondag

4A
FC Rijnland hinkt op twee gedachten. Enerzijds hoopt het nog altijd op directe promotie naar de derde klasse. Anderzijds is het al zeker van nacompetitie en zal het geen onnodige blessures en schorsingen willen oplopen. Terwijl de Rijnlanders zelf op bezoek gaan bij het op één plaats lager staande Stolwijk, verlangt het een helpende hand van Warmunda. De Warmonders treden aan tegen Hillegersberg de grote concurrent van Rijnland om de derde plek. Enkel een zege van Warmunda tijdens de laatste wedstrijd van coach Stephan Spruijt (vertrekt naar FC Lisse zo.) op Rotterdamse bodem zou soelaas kunnen bieden voor de vrienden uit Leiden.

De zondagtak van Roodenburg strijdt in haar laatste wedstrijd van het seizoen enkel voor de eer. Op eigen veld neemt de hekkensluiter het op tegen het reeds van promotie zeker zijnde ASW. Door de acht treffers die het afgelopen zondag incasseerde bij Rijnland (8-1), is het totaal aantal tegentreffers gestegen tot 100, een getal dat de grillige Leidenaren niet veel verder op willen laten lopen. Zeker is wel dat de intentie er is om de zondagtak ook volgend seizoen als standaardafdeling te laten fungeren. Of datzelfde geldt voor Leidsche Boys, blijft afwachten. Het team van voormalig trainer Richard de Graaf kende dit seizoen de nodige (met name personele) problemen. Komende zondag zullen de Boys in ieder geval proberen het seizoen waardig te besluiten. Momenteel staan de Vlietbewoners dertiende, maar mocht Leidsche Boys zondag winnen bij Floreant in Boskoop, dan kan het mogelijk nog een paar plekken hoger eindigen.