Vierde klasse A (zondag) – ,,Het was een belangrijke 1-3 uitzege in Den Haag tegen Toofan want nu staan we derde waar we anders bij een nederlaag zevende zouden hebben gestaan. We zijn vandaag niet echt in de problemen gekomen en konden zo deze wedstrijd rustig uitspelen. Los van de uitslag zijn we het meest tevreden over hoe we hebben gespeeld. Dat belooft veel voor de laatste wedstrijd voor de winterstop”, aldus doelverdediger Arthur van Dam van Warmunda.

Deze twee teams zijn elkaar in competitieverband nog niet eerder tegengekomen. Een sportieve botsing van twee totaal verschillende voetbalculturen met een compleet eigen historie. De voetbalvereniging Warmunda werd namelijk al in augustus 1945 opgericht door Engelse militairen en Warmondse voetballiefhebbers. Toofan is in juli 1962 opgericht nadat Surinaamse jongeren geregeld al op het veldje van de Segbroeklaan met elkaar balden, maar ook om de situatie in hun moederland met elkaar bespraken.

Qua punten ontliepen beide teams elkaar niet veel op de ranglijst. De s.v. Warmunda had 16 uit 10 (19-18) en SSV Toofan kon 13 uit 9 (19-20) noteren. Opvallend bij beide ploegen was het relatief hoge aantal tegendoelpunten. En dat het op sportpark Ockenburgh in sportief opzicht kan spoken, weet FC Rijnland nog wel van haar laatste promotiewedstrijd tegen Toofan als afsluiting van het vorige voetbalseizoen. Trainer Alan Campfens had zijn spelers daarom duidelijke instructies meegegeven. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Neyts was het dus direct de uitploeg die druk op de bal zette.

Van Dam: ,,Wat we vooraf hadden afgesproken en op de training hadden geoefend. kwam er perfect uit. Het was in de 7e minuut dat Niels Dijkstra de meegekomen Warmunda-supporters met zijn doelpunt al op de banken kreeg. Het was alweer zijn vierde van het seizoen. En ook na dat doelpunt bleven we de bovenliggende partij en was het wachten op een tweede treffer. Die kwam er van de voet van Benjamin Thornton die na een schitterende steekpass voor de 0-2 zorgde. En in de 35e minuut zorgde hij ook nog voor de 0-3. Reken maar dat je dan lekker de rust in gaat. Zeker als je dan als keeper maar drie keer hoefde op te treden in die eerste helft. En dat ging prima, ook in de ontstane één op één situatie.”

Campfens benadrukte in de kleedkamer om rustig te blijven spelen, de bal het werk te laten doen zo ook om te blijven loeren op de kansen die er vast en zeker zouden komen. “In de eerste helft heeft Toofan geen echte kans gekregen. In de tweede helft kwamen zij wat beter in hun spel. En toch lag de bal voor de 1-3 vrij plotseling achter mij in het doel van Warmunda. Een hoge voorzet werd verdedigend bij ons niet goed verwerkt en uiteindelijk verdween de bal naast mij in de korte hoek in het doel. Vanaf dat moment ging Toofan meer en meer de lange bal hanteren. Het werd echt opportunistisch Haags voetbal”, aldus de keeper van Warmunda.

De door Campfens uitgesproken woorden in de Warmondse kleedkamer werden op het veld op de juiste wijze vertolkt door de elf spelers. Van Dam: ,,We gingen door nog meer druk te zetten het Toofan lastiger maken. Ze leden heel rap balverlies en wij bleven zelf langer in balbezit. Zo konden we makkelijk deze vooraf als ‘lastig’ getypeerde uitwedstrijd uitspelen. We vonden ook makkelijk de ruimte achter hun verdediging, maar het leidde helaas niet tot een hogere score. Reken maar dat je dat als keeper een gaaf gevoel geeft als je op afstand zo je team de bal ziet rondtikken.”

Campfens paste in de tweede helft nog drie wissels toe, onder andere om deze invallers speelminuten te geven zo ook om te kijken hoe zij het oppakten. Zo kwam Bilal el Kourami, overgekomen van Ter Leede, de laatste tien minuten in het veld na een aantal weken niet te hebben meegespeeld. Kourami: ,,Ik vond het heerlijk om weer mijn minuten te kunnen maken na al die weken. En ik verwacht er komende zondag zeker weer bij te zijn om iets voor deze prachtige ploeg te kunnen betekenen.” Met het laatste fluitsignaal van de strak leidende Neyts gingen de drie punten in de knip mee terug naar Warmond.

Met deze knappe en dik verdiende overwinning komt Warmunda, door het gelijke spel van Escamp uit tegen het lager geklasseerde Leidse Roodenburg, op de derde plek met 19 uit 11. Komende zondag kunnen goede zaken worden gedaan met weer een Haagse uitwedstrijd en nu tegen Oranjeplein/ Postduiven. Van Dam: ,,Eens kijken hoe die zich herstellen van de 7-1 uitnederlaag bij Wanica Star vandaag. Daarmee staan zij op de elfde plek met 10 uit 10. Maar komende week moet koploper Kickers’69, het verloor vandaag de eerste twee verliespunten door een gelijkspel tegen het laaggeplaatste Oosterheem, thuis tegen het lekker ballende Leidsche Boys. En zij staan nu tweede met 21 uit 11. Dus met het meest positieve scenario kunnen we zelfs op een tweede plaats de winterstop ingaan. Wij zijn er klaar voor, maar het blijft een hele rare poule met soms verrassende uitslagen.”

Toofan-Warmunda 1-3 (0-3).

Basisopstelling Warmunda: Van Dam, Zierikzee, Solleveld, Arnst, Kramer, Kest, Esman, Smith, Witteman, Dijkstra en Thornton.