Vierde klasse A (zondag)- De zondagtak van Leidsche Boys wankelt. Na een nieuwe nederlaag bij ASW (4-0) met een uiterst krappe selectie neemt de onvrede onder spelers en staf toe. De roodwitte brigade van Richard de Graaf voelt zich in de steek gelaten door het bestuur en zit met grote vraagtekens voor de toekomst. ,,De frustratie is flink aanwezig, dat komt door alles wat er om ons heen gebeurd”, verzucht trainer Richard de Graaf na het zoveelste echec. Deze week staat een gesprek met het bestuur op de planning.

Slechts twaalf spelers reisden zondag namens Leidsche Boys af naar Waddinxveen voor de confrontatie met nummer twee van de ranglijst ASW. Toch was het op voorhand geen kansloze missie voor de huidige nummer twaalf volgens de geplaagde De Graaf: ,,Het eerste kwartier begonnen we aardig. We wilden wat recht zetten na de wedstrijd tegen Rijnland van vorige week (1-3 verlies, red.). Maar na de eerste tegengoal zakte de moed al in onze schoenen. Van dit team hoef je niet te verliezen. Het is schandalig dat deze ploeg tweede staat.”

,,Van de vier goals geven we er drie zomaar weg. Het is net F-niveau. Als het voetballend niet lukt, moet je inzet tonen. Onwaarschijnlijk dat dit gebeurt”, vervolgt een getergde De Graaf, die het niet voor het eerst met een uiterst krappe selectie moest doen. ,,We waren met twaalf spelers, waarvan er twee eigenlijk niet konden starten. Ik heb spelers benaderd van zaterdag 2, zondag 3 en zondag 5. Maar niks helpt.”

Dat het kommer en kwel is bij Leidsche Boys was al langer bekend, maar de vulkaan staat nu echt op uitbarsten aan de Vliet. ,,Het is zo niet leuk meer. Ik heb het idee dat ze (het bestuur, red.) ons liever kwijt dan rijk zijn. Er is totaal geen interesse en totaal geen steun in niks. Triest. Vandaag gingen we met één wissel weg en vier niet-fitte spelers. Daar word je niet vrolijk van. We kwamen na zeventig minuten met tien man te staan”, vertelt de 32-jarige aanvoerder Raymond van Es.

De aangedane Van Es is net als zijn trainer niet te spreken over de gang van zaken bij de Leidse club. ,, Richard (de Graaf, red.) en ik proberen van alles, mailcontact, bellen enzovoort. Afspraken die met twee bestuursleden zijn gemaakt in een vorig gesprek zijn niet nagekomen. Na Stolwijk, toen we met acht man waren, is er weinig veranderd. Ik verwacht weinig van het gesprek als ik eerlijk ben.”

Ook De Graaf bekent een hard hoofd te hebben in het aanstaande onderhoud. ,,Het is jammer dat dit uit moet komen, maar misschien is het maar een keer goed. Er is echt heel veel aan de hand. Ik ben benieuwd of het bestuur komt opdagen. Het zal in ieder geval keihard worden.”

Op de sores an sich wil de 45-jarige Leidenaar niet te diep in gaan. ,,Ik heb zestien vragen voor het bestuur opgesteld. Daarvan is vraag 1 ook meteen de belangrijkste: of we altijd kunnen trainen. Dat is de basis. We moeten het nu doen met dinsdag 21:00 uur. Dat kan gewoon niet. Er zijn ook mensen die vijf of zes uur hun bed uitmoeten. Dat is ook de reden dat zoveel spelers in de zomer naar Lugdunum gingen.”

Evenals zijn captain heeft De Graaf nog geen alternatieven in zijn achterhoofd, indien de zondagtak daadwerkelijk wordt geschrapt. ,,Het liefst wil ik gewoon door met deze groep. Maar het is allemaal zo chaotisch. Er zullen conclusies getrokken moeten worden. De week van de waarheid voor Leidsche Boys zondag is aangebroken.”

Opstelling Leidsche Boys: Besselse; Derksen, Ramirez, De Groot, Velthuys; Spasic (Van Hulst), Van Es, Kaya; Van Dijk, Bekooi, Heruer.