Vierde klasse A (zondag) – In een grauwe ambiance met omstandigheden die suggereerde dat er een voorstelling waterballet zou worden opgevoerd verscheen er uiteindelijk geen voorstelling, maar meedogenloos vechtvoetbal voor het heilige doel: promotie naar de derde klasse. Ofschoon het kampioenschap voor Rijnland onhaalbaar lijkt, wil de club middels een P/D plek een plaats proberen te bemachtigen in de derde klasse. De groengele TGV dendert gestaag door. Dit keer won de ploeg met 2-1 van Bernardus en werd er een forse stap gemaakt door de ploeg van Henk Brandt om de droom werkelijkheid te laten worden.

 
,,Wij moeten een keer naar die derde klasse’’, zo stelde de ambitieuze centrale verdediger van Rijnland, Daaf Mink, zijn relaas. Vorig jaar nog was Rijnland een lange tijd lijstaanvoerder van de vierde klasse zondag. Maar een aantal wedstrijden voor het einde van de competitie, stortte het elftal als een kaartenhuis in elkaar. ,,Ja maar dat kwam omdat ik zeven wedstrijden voor het einde geschorst werd voor eenzelfde aantal wedstrijden’’, zo wuift Mink het debacle lachend weg. Nu staat Rijnland er beter voor, met nog vijf wedstrijden te spelen heeft het er alle schijn van dat er nu daadwerkelijk koers gezet kan worden richting promotie.

 
Dat Rijnland zich een derdeklasser waant liet het elftal direct zien in de wedstrijd tegen middenmoter Bernardus. De ploeg opende met het mes tussen de tanden, een insteek waarmee het elftal al weken de wedstrijd ingaat. ,,We beginnen vaak goed, maar we laten te vaak na een wedstrijd ‘op slot te gooien’. Vorige week bijvoorbeeld lieten we in de wedstrijd tegen Floreant de tegenstander nog terugkomen.’’ Die gemakzucht moet er wat Mink betreft uit: ,,Je maakt het jezelf daardoor zo lastig. Vandaag ook, met een beetje pech loop je nog tegen de 2-2 aan. Zeker met deze omstandigheden. Buiten dit vind ik dat we vandaag wel goed gespeeld hebben en het resultaat is er ook niet minder goed om.’’

 
Vroeg in de eerste helft, was het Maik de Rooij die de brilstand van het bord veegde. Met een mooie krul drukte hij de bal vanaf het zestienmetergebied naar de tweede paal. Met behulp van het ijzer, vloog de bal schitterend in het doel. Niet veel later volgde het tweede doelpunt van de middag. Dit keer was het de valse rechtsbuiten, Jeffrey Smeele, die het Hazerswoudse doel bevuilde. Een vroege 2-0 voorsprong, allicht wat tegen de verhouding in, maar een droomstart voor Leidenaren.

 
Na het snelle vertrek van de ploeg zakte het spel wat terug. Hier speelde de wind en de regen zeker een rol in. Zo vond ook spits Boudewijn Kamphues: ,,Geen weer om te voetballen dit man, laat mij maar lekker in het zonnetje en 25 graden voetballen.’’ Diezelfde mening was Mink eveneens toebedeeld: ,,Nee het weer was bar slecht, dito ons spel’’, zo verwees Mink naar de terugval van zijn ploeg na de 2-0. Toen zakte het team meer weg. Weliswaar met niet veel kansen voor de tegenstander als gevolg, maar de grip op de wedstrijd was weg.

 
In de tweede helft gooide Bernardus de kaarten open en ging het met een extra speler voorin spelen. De consequentie hiervan was dat keeper Mario van der Pluym een aantal keren in actie moest komen om onherstelbare schade te voorkomen. Mink wilde het optreden van Van der Pluym niet onvermeld laten: ,,Die keept het hele seizoen al erg sterk, dat is echt een jongen waar wij als team op kunnen bouwen. Een absolute sterkhouder binnen onze ploeg.’’

 
Rijnland moest nog serieus aan de bak toen Bernardus de aansluitingstreffer maakte via Stef Schinagl. Mede dankzij het lange spel van de bezoeker, werd de wedstrijd onvoorspelbaar. ,, Tja, hij hoeft dan maar één keer goed te vallen. Misschien hebben wij dit keer wel een beetje het geluk dat het balletje wat meer onze kant opvalt. Gelukkig viel die bal niet een keer goed voor de tegenstander en konden wij met de overwinning aan de haal.’’ Dat de naar eigen zeggen gezelligste club van Leiden, het zichzelf via spits Kamphues gemakkelijker had kunnen maken was Mink niet vergeten: ,,Ja hij kreeg wel een aantal goede kansen om de wedstrijd te beslissen, vandaag liet hij dat na, maar ik weet dat hij er al veel voor ons heeft gemaakt.’’ Hoezeer ook Bernardus probeerde op gelijke hoogte te komen, werd het, op één schot op de lat na, niet echt meer gevaarlijk voor Van der Pluym zijn doel.

 
Voor Mink had de wedstrijd nog een vervelende kanttekening, hij verliet rond de zeventigste minuut het veld. Dankzij een smerige overtreding op de enkels van Mink, was hij genoodzaakt het toneel vroegtijdig te verlaten. ,,Hij raakte me vol. Hij gooit die bal te ver uit, en ik wilde hem terugspelen, toen kwam die vol inglijden. Achteraf kwam de scheidsrechter nog naar mij toe om te zeggen dat hij de tegenspeler in kwestie eraf had moeten sturen. Hij deed het opzettelijk, dat vond ik hoofdzakelijk het kwalijkst. De scheidsrechter liet het uiteindelijk na om het aantal spelers van Bernardus te reduceren naar tien man.

 
Uiteindelijk leek die blessure wel mee te vallen en denkt Mink volgende week gewoon weer te kunnen spelen. ,,Denk het wel en dat moet ook wel want we moeten nog aan de bak. Het is gunstig dat Hillegersberg vandaag nagelaten heeft te winnen van Stolwijk (lees: 5-1 verlies).’’ Met één wedstrijd minder gespeeld, staat Rijnland op één punt van de directe concurrent voor de derde plek, Hillegersberg. ,,We kunnen via de periode naar de derde klasse of we kunnen derde worden, dan promoveren we geloof ik direct. Genoeg wegen die naar Rome leiden’’, aldus Mink. Eerst moeten er nog vijf wedstrijden gespeeld worden voordat Rijnland zich echt rijk kan rekenen. Volgende week mag het de schitterende overwinningsreeks voortzetten tegen Cabauw, hier werd eerder thuis met 3-0 van gewonnen. Uit zal de ploeg aan De Morsch, met alle plezier op herhaling willen gaan.

 
En tenslotte de huiskamervraag: hoe lang zal het geleden zijn dat FC Rijnland een dergelijke reeks heeft neergezet met overwinningen? Welke Rijnlander weet het zich nog te herinneren?

 
Basisopstelling Rijnland: Van der Pluym; Van Putten, Van Leeuwen, Mink, Pardon; Kluivers, Smeele, Brandt; Kamphues, Distelvelt, De Rooij