Districtsbeker- Felle tackles, veel gele kaarten, de nodige woordenwisselingen, technische hoogstandjes, een heerlijk zonnetje, rondschuimend bier en zeven doelpunten, waarvan er eentje het predicaat ‘wereldgoal’ verdiende: de Leidse derby tussen de zaterdagtak van FC Rijnland en het zich indrukwekkend versterkt hebbende Lugdunum was allesbehalve saai.

,,Het was een pittig potje”, grijnsde de dienstdoende scheidsrechter bij het verlaten van het veld. ,,Ik kom zelf uit Klaaswaal, onder de rook van Rotterdam, en had eigenlijk geen idee wat me te wachten stond. Maar dit was een derby met alles erop en eraan.”

De nog jonge blom – door de KNVB aangesteld voor het bekerpotje, een ogenschijnlijk ‘niemendalletje’ – viel niet te benijden. Met name de routiniers aan beide zijden – Michael de Roode (39) namens FC Rijnland en Tim de Cler (37) van Lugdunum – maakten hem het leven zuur en lieten zich verbaal behoorlijk gelden richting het ‘leidsmannetje’, dat zich overigens prima staande hield.

Bij 17-voudig international De Cler zat de frustratie ook na de zwaarbevochten 3-4 winst – en dat nota bene na een razendsnelle 3-0 achterstand – nog diep. ,,Een interview? Moet dat? Ik ben bang dat ik foute dingen ga zeggen joh”, zo maakte de Leidenaar van zijn sporthart geen moordkuil.

Gepokt en gemazeld als hij is, zette de oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord de knop echter alweer snel om. ,,Weet je wat het is: we kunnen zó goed voetballen. Maar we denken allemaal dat we het uitgevonden hebben. Er wordt niet geluisterd in het veld. We zijn gewoon schijt eigenwijs. En toch wéér die actie maken en proberen drie man uit te kappen, terwijl er gecoacht wordt dat ze die bal ‘eruit moeten halen’. En allemaal die beslissende pass willen geven hè. Daar word je doodziek van.”

Wie de gewezen prof, die op het WK 2006 nog tegen Messi speelde, zaterdag zwaar geïrriteerd over het veld zag lopen, vroeg zich ongetwijfeld af wat hem beweegt om er nog geen punt achter te zetten en de kicksen voorgoed aan de wilgen te hangen. ,,Op een dag als vandaag vraag ik me dat ook af. Zeker als het lichaam tegenstribbelt. Ik kom na een wedstrijd de trap niet meer op. Maar ik vind het spelletje gewoon nog veel te leuk. En bovendien heb ik heel veel vertrouwen in een ‘laatste kunstje’. Als je ziet wat we er allemaal bij hebben gekregen joh. We hebben écht een heel leuk elftal. Kampioenschap? Nou, het lijkt me wat voorbarig om het daarover te hebben. Dat hebben we bij Lugdunum wel eens vaker gedaan en we weten hoe dat afliep. Maar dat we voor geen club in de derde klasse onderdoen, is één ding dat zeker is. Het ligt voor een groot deel aan onszelf. Wij zijn dit seizoen zelf onze grootste tegenstander.”

Dat werd in de beginfase van het duel met FC Rijnland nog maar eens pijnlijk duidelijk. Onder aanvoering van De Roode en een al even gedreven Ozan Demirbas, die zijn oude club maar wat graag pijn wilde doen, kreeg Lugdunum in het eerste kwartier alle hoeken van het veld te zien. Nadat De Roode de bal eerst nog op de paal knikte, was het bij zijn tweede en derde kopkans wel raak. En tussen die bedrijven door had ook Demirbas uit een messcherpe counter al toegeslagen. En dus stond er na een kwartier spelen – vanuit het perspectief van de bezoekers – een ontluisterende tussenstand op het scorebord. Daarmee kwam Lugdunum er overigens nog genadig van af, want Kevin Wassenaar redde nog fabelachtig op een vuurpijl van Capek en voorkwam daarmee de 4-0. De Roode: ,,We troefden ze volledig af in die openingsfase. We waren veel feller, wonnen alle duels, hielden prima druk en voetbalden ook gewoon heel goed. Jammer dat we het niet vast wisten te houden. Lugdunum kreeg de overhand en bij ons viel het steeds meer uit elkaar. Conditioneel zijn we gewoon nog lang niet waar we moeten zijn. Sommige jongens zijn net pas terug van vakantie, maar we hebben er ook gasten bij die zes jaar niet gevoetbald hebben. We moeten van ver komen.”

De nieuwe zaterdagafdeling van FC Rijnland ontstond na het (late) faillissement van GHC. Eind juni werd de stekker uit de noodlijdende Vlietclub getrokken. Omdat GHC al vergaande fusieplannen met de twee Morsclubs had, werd besloten de jeugd bij VV Leiden onder te brengen en de overgebleven seniorenelftallen – vier in totaal – naar FC Rijnland te verhuizen. Zo ook het eerste elftal, dat onder leiding van Roberto Escudero een doorstart in de vierde klasse zal gaan maken. Aanvoerder Demirbas: ,,Door de opheffing van GHC waren spelers, ondanks dat de overschrijvingstermijn al gesloten was, vrij om te gaan en te staan waar ze wilden. Veel nieuwe jongens hebben daar gebruik van gemaakt en een nieuwe club gevonden. Ik kan ze geen ongelijk geven. Ze kozen voor GHC en hadden geen zin om helemaal onderaan te moeten beginnen. Jammer, maar begrijpelijk.”

Zelf bleef Demirbas trouw aan Escudero, net als diens jongere broer Ramon, De Roode en nog een aantal spelers. Te elfder ure maakten Martijn van Leeuwen, die op zaterdag werkverplichtingen heeft, en Koos de Haas nog wel de overstap naar de zondagtak van FC Rijnland. Escudero: ,,Het is zoals het is. Het hoofdstuk GHC hebben we afgesloten, het heeft geen zin meer om achteruit te kijken. Net zoals dat je er niets mee opschiet om het te hebben over de jongens die er niet meer zijn. We zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. We zijn bij FC Rijnland gastvrij onthaald en maken er gewoon het beste van. Het is nog even wennen. Natuurlijk zijn de faciliteiten hier wat anders dan op eerste klasse-niveau bij GHC. Maar dat is logisch. We komen er wel hoor, daar maak ik me geen zorgen over. Als de groep compleet is, hebben we nog steeds een leuk elftal. En dat we daarmee in de vierde klasse gaan spelen, is een geluk bij een ongeluk. We kunnen daarin langzaam gaan bouwen. Met alle respect voor WVC, onze eerste tegenstander. Maar die pakte vorig seizoen volgens mij één punt. Van zulk soort clubs moeten wij natuurlijk gewoon ruim winnen.”

Lugdunum bleek uiteindelijk toch nog van een ander kaliber. Nadat de broers De Cler – Henk als trainer en Tim als zijn verlengstuk binnen de lijnen – tijdens de drinkpauze harde woorden spraken, kwamen de bezoekers als herboren voor de dag. Binnen een kwartier stelde De Cler, Sergio Vrede en Adam Atif (2) orde op zaken. De tweede van Atif was overigens van exceptionele schoonheid. De middenvelder kreeg de bal net over de middenlijn ingespeeld, zag Colin Oudenaarden ver voor zijn goal staan en verraste de Rijnland-doelman met een briljante uithaal, die heerlijk binnenviel. Een goal die, mocht Ronaldo of Messi ‘m gemaakt hebben, de hele wereld zou overgaan.

Opvallend genoeg werd in het tweede bedrijf niet meer gescoord. Waar het de verwachting was dat Lugdunum daarin over de uitgebluste tegenstander heen zou walsen, keerde het slordige spel van de openingsfase naarmate het einde naderde meer en meer terug. Hetgeen tot chagrijn bij De Cler leidde. ,,We hadden nog een kans om door te bekeren, maar dan hadden we ruimer moeten winnen. Je moet hier na rust gewoon uitlopen naar 8-3. In plaats daarvan vervielen we in oude fouten en kreeg FC Rijnland in de slotfase zelfs nog een paar enorme kansen op de 4-4. Dat mag natuurlijk nooit.”

Komende zaterdag start voor beide Leidse clubs de competitie. FC Rijnland reist dan dus af naar Oude Wetering, terwijl voor Lugdunum het thuisduel met Siveo ’60 op het programma staat. De competitiestart zal veel duidelijk maken over waar de beide teams staan.