Districtsbeker- Een 1-3 thuisnederlaag lijden en toch met een tevreden gevoel van het veld stappen is geen wekelijkse gebeurtenis. Voorschoten’97 deed dat wel na de wedstrijd tegen Valken’68 en had het volste recht dat te doen. Vergeleken met de eerste bekerwedstrijd tegen FC Boshuizen een week geleden was er duidelijk sprake van progressie en niet zo weinig ook. Valken’68 won ook zijn derde bekerwedstrijd met overtuigend en uitstekend voetbal en een succesvol seizoen lijkt welhaast zeker.

Het begon allemaal zeer voorspoedig voor Voorschoten’97. Er waren nog geen tien minuten gespeeld toen Qendrim Gashi in het strafschopgebied werd neergelegd en Richard Bakker de toegekende penalty feilloos benutte. Er ontspon zich op het kunstgrasveld, naast het braak liggende hoofdveld, een strijd waar van beide kanten goed gevoetbald werd. Valken´68 combineerde er vrolijk op los alsof ze al jaren in deze samenstelling speelden. Jaco van der Bent na afloop: ,,We zijn zo’n beetje van dezelfde leeftijd en iedereen heeft wel met of tegen elkaar gevoetbald. We weten wel wat we van elkaar kunnen verwachten. Dinsdag speelden we in de eerste helft zo makkelijk (uit bij FC Boshuizen werd met 1-2 gewonnen,red.) en dat trokken we vandaag aardig door.”

Dat niet alleen, maar de bezoekers straften de fouten van de tegenpartij genadeloos af. Na een half uurtje spelen profiteerde Van der Bent van een misverstand tussen keeper Sven Tourné en een van zijn verdedigers en bracht simpel de 1-2 op het bord. Even daarvoor had John van Rijn al een vrije trap heerlijk in de verre hoek gekruld. Qendrim Gashi van Voorschoten’97 hierover: ,,We begonnen goed, zetten gelijk druk en dat resulteerde in die penalty. Jammer dat we het in vijf minuten weggaven. Dat heeft misschien ook te maken aan het gebrek aan ervaring van onze jonge ploeg. We bleven echter lekker ballen hoor.”

In de tweede helft zakte het tot dan toe hoge tempo van de match wat terug. De spelers van beide teams vonden elkaar wel nog steeds makkelijk en kansen deden zich aan beide zijden voor, waarbij de balans doorsloeg in het voordeel van de ploeg van de trainer Arie van Duijn. De beslissende derde goal werd wederom gemaakt door Van der Bent en weer profiteerde hij alert van een fout van de defensie van Voorschoten. De 1-3 was ook de eindstand.

Gashi nog eens: ,,Ik heb veel goede dingen gezien: felheid, druk zetten en mooie aanvallen. We hadden af en toe misschien meer mogen durven, maar ja, we zijn een erg jonge ploeg en misschien speelden zenuwen een rol. Ik kan met mijn ervaring een rol spelen in de wedstrijd en daarbuiten.” De pas 25 jarige Gashi is een van de ouderen in het team en brengt een schat aan ervaring mee, die hij onder andere opdeed bij Helmond Sport. Het oogt allemaal niet spectaculair wat hij doet in een wedstrijd, maar hij lijdt zelden balverlies en veel van zijn subtiele balletjes komen aan. ,,Dat is de essentie van het voetbal: de ballen die je krijgt naar een medespeler krijgen. Dat lukte vandaag niet alleen bij mij, maar bij het hele team. Ik ben dan ook optimistisch over het komende seizoen. Valken heeft een ploeg die zo kan meedraaien in de eerste klasse. Wij deden vandaag niet of nauwelijks voor hen onder. Ik denk dat we bij de eerste vijf kunnen eindigen.” Aan de hand van de uitblinkers Ahmed Blazques en Gashi moet er veel kunnen. Gashi deelde nog een dikke pluim uit aan Peer van Paasen en had volste recht daartoe. Het 19-jarige talent speelde een heel volwassen wedstrijd en liet zich fysiek niet intimideren.

Valken linksbuiten Van der Bent had ook alle redenen om content te zijn. Hij kon terugkijken op een goede wedstrijd, bekroond met twee doelpunten. ,,Als je het aan mijn teammaten had gevraagd hadden ze gezegd dat ik geen goals maak haha. Maar eerlijk gezegd ben ik inderdaad meer de man van de assists. Vandaag kon ik er twee keer tussen zitten en afronden. Het is een heerlijk team om in te voetballen en als het zo doorgaat weet ik wel waar het gaat eindigen.”

Voorschoten’97-Valken’68 1-3 (1-2). 5. Bakker 1-0 (strafschop), 28. Van Rijn 1-1,29. Van der Bent 1-2, 90.+2 Van der Bent 1-3. Scheidsrechter: Ebink.

Basisopstelling Voorschoten.97: Tourné, Simonis, Koel, Manuputty, Thom de Koning, Blazques, Van Paasen, Bakker, Tim de Koning, Gashi, Chikhi.

Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, Mark van der Plas, Haasnoot, De Best, Stefan van der Plas, Boonstoppel, De Mooy, Van Delft, Van Rijn, Van der Bent.