Zaterdag 2C, de klasse met Valken ’68, UVS, RCL en DoCoS, is sterker dan Zondag 1B, de klasse met FC Boshuizen en Alphense Boys. De klasse met de Valkenburgers, twee Leidse clubs en de Leiderdorpers is bovendien een fors maatje te groot voor Zondag 2C, zo bleek uit de resultaten in het bekertoernooi, de opmaat voor de competitie die zaterdag van start gaat.

Wie wint in het bekertoernooi relativeert, want de competitie dat telt pas echt. Wie verliest, relativeert ook, want de competitie dan gaat het er pas om. Maar wie daar door heen kijkt en de cijfers uit de bekercompetitie op een rij zet, kan toch een aantal eerste conclusies trekken.

Wat te denken van de krachtsverschillen tussen de teams uit Zaterdag 2C en Zondag 2C? Zaterdag 2C is de klasse waarin Valken ’68, UVS, RCL en DoCoS uitkomen. Zondag 2C is de klasse met ploegen als Meerburg, Foreholte, Teylingen, DOSR en ROAC. In de halve bekercompetitie stonden in de afgelopen twee weken twaalf teams uit Zaterdag 2C tegenover twaalf ploegen uit Zondag 2C aan de aftrap. Het resultaat – als we het duel tussen DoCoS en Meerburg dat als oefenwedstrijd werd afgewerkt – meetellen: in alle twaalf duels won het team uit Zaterdag 2C. Nul punten dus voor de ploegen uit Zondag 2C.

Het bekertoernooi geeft nog een tweede uitkomst die aantoont dat Zaterdag 2C sterker is dan de tweede klasse in het zondagvoetbal. In elk geval voor het moment. De Vlaardingse, Schiedamse en Westlandse ploegen uit Zaterdag 2C toonden zich sterker dan de tegenstanders Zondag 2D. Vijf ontmoetingen leverde vier zeges op voor de teams uit Zaterdag 2C.

De bekercompetitie is een krachtmeting tussen tweede- en eersteklassers. De bekercompetitie leverde ook in die confrontatie een betekenisvolle uitkomst op. Zeven teams uit Zaterdag 2C kruisten de degens met een ploeg uit Zondag 1B. De eindafrekening valt in het voordeel van Zaterdag 2C uit: vier overwinningen en een gelijkspel bij twee nederlagen. RCL won van Alphense Boys, Sportclub Monster versloeg VELO, Te Werve hield Laakkwartier er onder en Valken ’68 haalde de volle winst bij FC Boshuizen. Honselersdijk, zaterdag de eerste competitietegenstander van DoCoS, speelde gelijk tegen TAC ’90 uit Zondag 1B.

Een duidelijke positieve balans van Zaterdag 2C ten opzichte van Zondag 1B. Het is daarom des te opvallender dat Zaterdag 2C het tegen de teams uit de eerste klasse van het zaterdagvoetbal wel overduidelijk aflegt. Negen bekerontmoetingen tussen ploegen uit Zaterdag 2C tegen teams uit Zaterdag 1B eindigde zeven keer in verlies, waaronder de nederlaag van DoCoS bij ARC in Alphen aan den Rijn. Overigens werd de Leidse formatie daar allesbehalve in onder de voet gelopen.

Voor de twee uitzonderingen tekenden de twee titelpretendenten in Zaterdag 2C: Te Werve uit Rijswijk speelde gelijk bij SVC ’08 en Valken ’68 won van Voorschoten ’97. Zowel Te Werve als Valken ’68 eindigde in hun bekerpoule als eerste. Ook daarmee onderstreepten beide ploegen hun titelambities, want zij hielden beiden twee eersteklassers achter zich terwijl RCL, dat ook als eerste eindigde, zonder puntverlies, slechts een eersteklasser (Alphense Boys) achter zich hoefde te houden.

Misschien zegt het uiteindelijk niets, maar opvallend was het zeker. Aan met name de clubs in zondag 1B en 2C om te bewijzen dat ze er wel kunnen staan in competitieverband. Aftrap komend weekend.

(HB)