Deze column werd j.l. zaterdag al geplaatst, maar verdween (te) snel naar de achtergrond. Bij deze toch nog eens het woord aan Gerard Bol met de navolgende column:

Assistent

Kijk ik vanmorgen in de ‘Dikke van Dale’ bij het woord ‘assistent’ dan lees ik daar als betekenis ‘helper’ en ‘toegevoegd persoon’. Nou, dan ben ik er direct uit hoor. Waarom maakt voetballend Nederland zich dan toch zo druk over het vertrek van de assistenten Ruud van Nistelrooij, Dick Advocaat en Marco van Basten bij het vlaggenschip van het Nederlands Elftal? Ik zou het woord ‘vlaggenschip’ ook maar uit het woordenboek halen en vervang het maar door het woord ‘duikboot’ als ik zo de uitslag thuis tegen Griekenland op de radio verneem. Deze zirtaki-tijgers thuis, altijd lastig. En dan heb ik het niet eens over de komende assistent Ruud Gullit. Hij werd al afgeserveerd door zijn oud-ploeggenoot en nu technisch directeur van de K.N.V.B., Hans van Breukelen.

 

Ik krijg het idee dat Hans zo weer zijn nieuwe programma voor een ronde door de Nederlandse theaters heeft geschreven: ‘Waar was u toen ik Ruudje afbelde?’ Zo intens heeft deze oud-voetballer van zijn eerste theatershow genoten dat hij ook in zijn normale Zeisterbossenklus menig showelement heeft ingebouwd. En Ruudje, er zijn al kamervragen gesteld door de VVD om voorraden van zijn nieuwste boek ‘Ruud Gullit… Kijken naar voetbal’ op te kopen, die Ruudje toch, hem wordt toch hiermee een salaris van € 75.000,- door de neus geboord. Voor hem peanuts, voor de meeste Nederlanders een godsvermogen waar 36 uur per week of meer dagelijks keihard voor gebikkeld zou moeten worden.

En Ruud als assistent, staat die elke dag op en is dan acht uur druk doende als helper een toegevoegd persoon? Zou hij de dag, gehuld in boxershort en thee met beschuit op schoot in combinatie met een landelijk bekende ochtendkrant, na het opstaan niet altijd starten met twee uurtjes in de woonkamer op de bank? Dat moet je toch ook leren, de juiste zithouding? Deze voetballende moeder Teresa wilde ik juist voordragen voor een zaligverklaring bij Bert van Oostveen als Gullit na drie jaar assistent zijn zou stoppen. Want voor die schamele € 75.000,- ging hij toch maar op de bank zitten. Maar Van Oostveen kreeg er lucht van en is vertrokken. En Gullit werd door een oud-ploegmaat het donkere Zeisterbos ingestuurd. Alles went behalve een assistent.

Sprak Ernst Happel vroeger al niet de historische woorden: ,,Kein geloel, füssball spielen!”? In zo weinig woorden is dit de kern van het o zo simpele spelletje. Gewoon doen waarvoor je binnen de lijnen staat. Daarom hielden en houden de Feyenoordsupporters ook zo van spelers als Peter van Vossen en Dirk Kuijt. Spelers die werken, stoempen, achter hun eigen voorzet aan sprinten om deze achter de totaal verbouwereerde keeper te koppen. Trainers stonden vroeger ook alleen op het veld. Had Karel Lotsy een spitsentrainer naast hem als helper op het veld? Had Rinus Michels een drietal assistenten naast zich op de bank? Doe toch normaal zeg, daar was een doorsnee dug-out vroeger qua breedte niet eens op gebouwd.

Voor mij mag het woord ‘assistent’ uit de ‘Dikke van Dale’ verdwijnen. Ik ga me ervoor inzetten samen met andere taalliefhebbers. En met de start van het nieuwe voetbalseizoen zaterdag 3 september, waar de tweede en derde divisies al zijn gestart, ben ik blij dat bij deze onvolprezen website Leiden Amateur Voetbal er in de redactie geen assistenten lopen maar louter kanjers die weten hoe ze wekelijks in woord en beeld verslag van het amateurvoetbal in de Leidse regio kunnen doen. En reken maar dat ze met elkaar, en dat zijn er meer dan dertig, in de verste verte alleen maar kunnen dromen van die € 75.000,-. Zij doen het vrijwillig, uit liefde voor het spelletje. Nu de profvoetballers nog! Ik wens jullie een prachtige voetbalcompetitie toe. En wat het Griekse voetbalteam betreft na de 1-2 uitzege op Nederland, zouden ze toch Europees steungeld hebben benut om vele assistent-trainers aan te stellen?