Als ik deze column schrijf, ligt links op mijn bureau mijn mobiel met de huistelefoon zusterlijk ernaast. Ik neem ze mee in huis waar ik ook ga en sta, want stel je eens voor dat ze bellen en ik kan dat telefoontje niet beantwoorden? Ja beste lezers, huize Bol is nu een crisiscentrum waar gezond verstand en hoopvolle gedachten om voorrang vechten. Want ik moet wel eerlijk bekennen, als je wordt gebeld dan beteken je ook wel iets in die wereld. Je bent dan niet die Argentijnse invulling van ‘de hand van god’ die Diego Maradona op een W.K. voetbal ooit heeft bedacht. Je bent dan een soort van god, maar dan wel een op sportieve grondslag.

Mijn buurman heeft hetzelfde als ik, maar bij hem speelt het elke vrijdag voor de wedstrijddag van zijn zoontje Krijn in de F8 van FC Rijnvogels. Aan de lang brandende lichten in zijn slaapkamer, dat zie ik als ik onze labrador Yoep nog traditioneel tussen 0.30 uur en 1.00 uur uitlaat om in het donker de gemeentelijke stoepen te laten bevochtigen gelijk een Zamboni op de Haagse Uithof in betere schaatstijden, merk ik elke vrijdagnacht dat hij nog wakker is. Ook bang om in slaap te vallen en het telefoontje elders van deze aardbol te missen. En het handboekje ‘Chinees voor beginners’ ligt ook standaard op zijn nachtkastje. Het houdt Mark, mijn buurman, ook terdege bezig.

Twee weken geleden werd er zelfs een vader, ik zal zijn naam niet noemen, laten we hem Van der Plas noemen, bij een wedstrijd van de E13 van Quick Boys thuis tegen Teylingen E8 van Nieuw Zuid verwijderd door opvallend gedrag. Het bleek dat hij, zittende op een klapstoel aan een campingtafeltje langs de lijn voortdurend op zijn laptop aan het typen en ook aan het bellen was. Hij legde het uit dat hij voetbalanalyticus was, maar omstanders hoorden hem woorden uitspreken als: ‘Een 95%  kans op een uitslag van meer dan 10-0’, ‘Ouwehand scoort er meer dan vier’ en alles afgesloten met het raadselachtige ‘Nummer 11 en sambal bij?’

M6 (Small)

Ik fluit sinds december 2012 elke zaterdag mijn wedstrijdjes bij de FC Rijnvogels, variërend van de lagere senioren, dames en meiden tot en met de D-junioren. Lekker onopvallende wedstrijdjes die ideaal zijn voor een gevalletje matchfixing, ja toch? Dan val je daar dan toch niet die jonge spelertjes mee lastig maar benader je toch mij als hobby-fluitist of mijn buurman, een heerlijke I.C.T.-nerd die meer weet van golf, een echte hobby-leider? Dan blijft er voor ons ook wat leuks aan de strijkstok hangen, de schoorsteen moet toch ook roken bij ons thuis aan de Katwijkse Zeewinde?

Lezers van deze machtig mooie voetbalsite… dit is allemaal psychologie van de brakke grond, want voor mijn fluitcapaciteiten hoef je geen matchfixing te realiseren. Het fluiten van genoemde wedstrijden is een zaak van elke week leren waar mijn fouten en foutjes liggen en zorgen dat ik me kan blijven verbeteren. Maar ja, zo’n fluitfout van mij kan de ene keer de thuisclub (doel)punten kosten en de andere keer weer opleveren. En dat doe ik echt niet expres. Mijn buurman is trouwens ook geen leider of I.C.T.-nerd, hij handelt in snacks.

 

Waarom schrijf ik dit dan? Omdat ik vind dat verhalen over matchfixing veel te veel onder de loep liggen en zeker bij de voetbalsport. ‘Gebeurt het dan gebeurt het’, zei mijn oma zaliger vroeger al en ze heeft gelijk. Hebben we het dan over tonnen bij één matchfixingwedstrijd? Waar ik me echt kwaad over maak is zo’n uitspraak bij ‘Studio Voetbal’ op zondag (24/1, red.) van Pierre van Hooydonk dat Kazim-Richards voor Feyenoord gratis was en maar € 700.000,- aan jaarsalaris kostte. Maar… veertien modale jaarsalarissen en dan zulke fratsen uithalen. Waar ik me kwaad over maak zijn die 65 Italianen, bekende voetballers en sportbestuurders, die genoemd / opgepakt zijn vanwege belastingontduiking. Waar ik me intens kwaad over maak zijn alle fraudezaken bij de F.I.F.A. door de bobo’s veroorzaakt. En wie kijkt er straks van achter gevangenisspijlen de wereld in? Waar ik me kwaad over maak zijn clubbestuurders die clubs naar de financiële afgrond brengen door onkunde of hoogmoedswaanzin (meestal gaan deze twee hand in hand). Maar waar ik me het meest kwaad over maak zijn die gemeentebesturen die met gemeenschapsgeld profclubs financieel het hoofd boven het water laten houden door ‘fraaie’ financiële constructies.

Nee beste lezers, als die belchinees uit Beijing iets wil met de wedstrijd in de derde klasse C van het zondagvoetbal in West 2 zondag 7 februari, ik wens hem (zijn het altijd wel bellende mannen?) veel succes ermee. En laten wij in ons voetballende Nederland en daarbuiten maar de ogen open blijven  houden voor die zaken die echt de sport van Pim Mulier bedreigen en dat zijn de mens geworden ‘Rupsje genoegs’.

Zo, dat lucht heerlijk op. Wedden dat ik dit goede gevoel langer dan één dag kan vasthouden? Wat zet je in?