Als een pupil vijf keer omvalt en met de bips op het gras belandt, dan krijgt hij een tijdstraf van één minuut. Dat leert jonge spelertjes om steviger op de benen te blijven staan.

Elk team heeft twee doeltjes met de grootte van een handbaldoel waar gescoord mag worden om pupillen te leren sneller het spel te verplaatsen.

In het doel komt geen net maar een houten bord met gaten waarbij elk gat een speciale score oplevert. Op braderieën oefenen ze dit ook al, dus het moet lukken.

De pupillen worden in gewichtsklassen ingedeeld zoals bij het boksen (bantamgewicht) en judo (tot 30 kilogram) zodat ze altijd gelijkwaardige tegenstanders hebben.

De schoenen met stalen neuzen en de lederen bal met veterstrik van vroeger komen weer terug om te leren wat ploeteren is en om kracht op te bouwen bij de pupillen.

Jeugdtrainers moeten een taal- en rekentoets met succes op de PABO afleggen voor ze langs de lijn mogen coachen.

Er wordt gespeeld met twee ballen op één veld om het reactievermogen van de spelertjes te prikkelen. Er moeten door de jonge hersenen snellere beslissingen in het veld worden genomen. Op welke bal richt ik me.

 

Zomaar wat kreten in vele bladzijden uitgewerkt van plannen van de KNVB om het pupillenvoetbal in Nederland vanaf komend seizoen te veranderen en te verbeteren. Deze stonden op een usb-stick die we op de redactie van LeidenAmateurVoetbal anoniem in de brievenbus mochten ontvangen. Deze stick bleek barstensvol wijzigingsvoorstellen voor het pupillenvoetbal te staan als onderdeel van het veertiende concept van het voetbalrapport ‘Winnaars van morgen’.

Maar deze voorstellen hebben het levenslicht niet gezien. Moeten we dan wel zo blij zijn met wat er nu sinds een paar dagen naar buiten is gekomen? Een spelvorm bij pupillenwedstrijden van twee tegen twee, drie tegen drie en ga zo maar door. Het vak van doelman verdwijnt dus of moeten we die er nu zijn gaan klonen omdat we er veel meer nodig hebben? Heel voetballend Nederland valt over deze plannen en bekende kopstukken maken er gehakt van. Het Nederlands pupillenvoetbal staat Europees gezien juist heel hoog aangeschreven. Bij menig internationaal jeugdtoernooi delen Nederlandse pupillenteams in de prijzen. Waarom dan deze veranderingen, en ze ook zo snel doorvoeren met verregaande consequenties?

 

Het schijnt te komen door de grote invloed van de experts bij het opstellen van het genoemde rapport. Maar wie zijn die experts dan? Medewerkers aan dit rapport die geïnterviewd zijn geven juist aan tegen deze plannen te zijn geweest. ‘Zoiets train je met drie tegen drie, maar daar ga je geen wedstrijden mee spelen’, was een veelgehoorde zinsnede. Was de expert de man in het zwart, de scheidsrechter die een neutrale blik op het spel heeft? Of Maarten van Rossem, ook een man in het zwart, de sidekick bij het televisieprogramma ‘De laatste mens’.

Ik doe een oproep aan Michael van Praag, blijf voorlopig binnen de Nederlandse grenzen en stuur deze KNVB aan. Anders kan het rapport binnen een paar weken de naam krijgen ‘Verliezers van vandaag’. Bal ze!