Bij deze wil ik u namens heel LSVV’70 van harte uitnodigen voor komende zaterdag. Als u deze column uitprint is het geldig voor een toegangskaart voor de kampioenswedstrijd en de huldiging in de grachten na afloop. En de kans is op dit moment heel groot dat u een paar bizarre taferelen voorbij ziet komen. Het moet raar lopen willen tijdens de warming-up niet drie kamelen over het hoofdveld van de Kikkerpolder struinen, en verschillende streakers hebben zich ook al gemeld. Kortom: wees welkom.

Het mag u vast niet ontgaan zijn, met dank aan deze geweldige site. LSVV’70 wordt kampioen van de Vierde Klasse A. Een puike prestatie, waarbij ik in de afgelopen weken geregeld de vraag krijg wat onze kracht is. Een goede vraag, maar tot op heden ben ik een goed allesomvattend antwoord schuldig gebleven. Ik kan het hebben over focus en scherpte, maar dat zou nergens op slaan. Half februari hadden we tegen UDO-thuis de kans om dichter bij de koploper te komen. We zouden hoe dan ook op de nul spelen, maar na vijftig tellen was het al 0-1 voor de gasten. Toen ik tien minuten later, bij een 1-1 stand, twee spelers tijdens een blessurebehandeling met elkaar zag praten, liep ik er maar eens heen. Het zou wellicht over looplijnen, vrije ruimtes en handelingssnelheden gaan. Niets van dat alles. ‘Dat is toch gek, serieus. Voor de tijd van het jaar, dat die bloemen nu al zijn uitgekomen. Moet je zien!’ Dit waren de woorden die ik opving, waarbij ik de ene speler met zijn vinger zag wijzen naar perkje met bloemen tussen de Kikkerpolder en de weg in… Overigens werd het duel nog wel met 10-1 gewonnen, met dank aan bloemen die al bloeiden.

LSVV70 resultaat

Of ik zou heel moedig kunnen refereren aan de ideale arbeid-rust-verhouding. Ook in dit geval totaal ongeloofwaardig. De achterban zal me wijzen op zaterdag 5 maart, toen we op bezoek gingen bij Oosterheem. Een lastig uitduel, maar spits Nils de Groot was er klaar voor. In het nachtleven van vrijdag op zaterdag had hij meermaals tegen zijn ploeggenoten verkondigd dat hij hoe dan ook goed zou gaan spelen en na de nodige alcoholische versnaperingen oreerde De Groot eindeloos over zijn liefde voor de club. De volgende middag, rond het middaguur, was hij echter in geen velden of wegen te bekennen. Samen met Joppe Gloerich, al tien jaar een Cultheld, reden we langs zijn huis, maakten kabaal, gooiden met steentjes tegen zijn slaapkamerraam, toeterden eindeloos, belden veelvuldig aan en schreeuwden zijn naam. De hele buurt wist dat we op zoek waren naar Nils de Groot, maar er kwam geen reactie. Anderhalf uur later, terwijl de wedstrijd in Zoetermeer op het punt van beginnen stond, zagen we de ouders De Groot aan komen lopen. Ze woonden in de buurt van het complex en het leek hen wel leuk om een wedstrijdje van hun zoon en zijn vrienden te komen aanschouwen. Daar stond ik dan, met mijn goede gedrag, aan ouders uit te leggen dat hun zoon van 31 jaar zich vermoedelijk had verslapen. Voor een wedstrijd van 14.30… En voor de derde keer in het seizoen… De Groot junior kwam na een kwartier alsnog aanrennen en heeft in de tweede helft nog even mee kunnen doen. ‘Ik snap er niets van, ben door mijn wekker heen geslapen, heb echt niets gehoord. Baal er gigantisch van, pfff, echt bizar’, was zijn uitleg en we gaven hem een aai over zijn bol en gingen verder met het zingen van het clublied (bestaande uit vier regels en heel veel lalalala) aangezien we met 0-2 hadden gewonnen.

Of ik zou heel stoer over de trainingen kunnen oreren en hoe serieus we dan bezig zijn. Ho, dat moet gezegd worden, in de laatste jaren heeft LSVV’70 het op dat vlak uitstekend voor elkaar. Elke woensdagavond wordt er door een grote groep getraind op een heerlijk strak kunstgrasveldje, met twee grote doelen, opgepompte ballen, verschillende kleuren hesjes, hoedjes en meer van dat alles. Maar de afsluitende training voorafgaand aan het cruciale duel met Haagse Hout begon niet met een uitleg over tactieken, maar met een oud-Hollandse polonaise. Ernst van Ruiten had half februari plotseling besloten dat het hem wel leuk leek om de hele maand maart door te brengen in Barcelona, om de taal, het nachtleven en de kunsten van een barman te leren kennen. Bij terugkomst, op de bewuste trainingsavond, werd hij welkom geheten met een polonaise door zijn medespelers op het trainingsveld, waarin zijn naam luidkeels werd toegezongen, waarna hij weer een bal mee trapte.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk schuilt in alle eenvoud het fundament voor de aanstaande titel. We hebben met zijn allen dit seizoen vooral gedaan wat we leuk vonden: met elkaar elke woensdag en zaterdag plezier maken. En voetbal vooral niet moeilijker maken dan het is. De ene heeft overgewicht, een ander kan niet ingooien, en de volgende kan met zijn linkerbeen alleen een stap zetten. Het zal allemaal wel, maar met elkaar compenseren we elkaars gebreken op een geweldige manier. Het maakt mij ultiem trots dat ik voor het tiende seizoen deel mag uitmaken van LSVV’70. We slaan soms door in alle onzin en bijzaken, waarvoor onze excuses, maar zo kwaad bedoelen we het niet, moet u maar denken. Het is louter met de insteek, die u ook heeft door deze column te lezen: de liefde voor het voetbalspelletje en de wondere wereld van de amateurs. Want in dat begrip zit alles verscholen. Amateurs. Komend seizoen moeten we naar de Derde Klasse van de KNVB. Daar geven we gehoor aan, maar er zal niets veranderen. We blijven één keer trainen, maken van bijzaken hoofdzaken en andersom, en zullen ongetwijfeld weer talloze keren genadeloos worden ingeblikt. Maar onderaan de streep zijn we net als iedereen om ons heen amateurs, die hun best doen hun favoriete hobby wat kleur te geven. Tot zaterdag, u bent meer dan welkom en we zullen er alles aandoen om u mee te laten genieten van iets dat wij al jaren doen. Het ultieme LSVV-gevoel.