Vooropgesteld: er zijn altijd uitzonderingen. Teams zoals FC Barcelona en Bayern München staan garant voor spektakel en goed voetbal, maar deze teams zijn helaas op één hand te tellen. Zijn grote clubs nog wel in staat tot aantrekkelijk voetbal als er zoveel belangen op het spel staan?

Maandagavond ging ik eens goed voor de Klassieker van Engeland zitten: Manchester United ging op bezoek bij aartsrivaal Liverpool. Waarom had ik hoge verwachtingen? Vooral vanwege de selectie van Man Utd met daarin o.a. de duurste speler ter wereld, de meest succesvolle speler ter wereld en één van de beste keepers ter wereld, gecoacht door één van de betere trainers ter wereld. Daartegenover staat trainer Jürgen Klopp van Liverpool bekend om zijn leuke speelstijl en hebben spelers als Sturridge en Coutinho uitzonderlijke kwaliteiten.

De wedstrijd – en daardoor mijn avond – werd echter één grote teleurstelling. Zlatan en Pogba liepen onwennig over het veld, Liverpool wilde in het begin helemaal niet voetballen en de scheidsrechter was zo bang dat the Classic onder zijn leiding zou escaleren dat hij bij het minste of geringste floot. De voordeelregel was de beste man totaal vreemd, waardoor ook de arbiter zich schuldig maakte aan het onderbreken van veelbelovende aanvallen. Zo werd deze partij een schaakspel waarbij kansen zeer schaars waren en ik uiteindelijk ontelbaar veel kleine/slimme overtredingen in combinatie met veel geschreeuw en misbaar aan mij voorbij zag trekken.

De belangen zijn te groot geworden. Niet verliezen is zoveel belangrijker dan winnen, laat staan winnen met voetbal dat het aanzien waard is. Het is een trend die al een tijd geleden is ingezet maar waarvan haar Waterloo in de verste verte nog niet in zicht is. Wie nog enige kans wilt hebben op het aanschouwen van een vermakelijke pot voetbal moet dieper afdalen, daar waar de belangen iets minder groot zijn. Zo legt Jong Ajax in de Jupiler League geregeld flitsende aanvallen op de mat, soms met een afronding die nog fraaier is dan de opzet zelf. De talenten hanteren een speelstijl die niet altijd effectief is en soms zelf naïef, want het komt meer dan eens voor dat de Ajacieden verliezen van een ploeg die ze helemaal tureluurs hebben getikt. Dat kan in de Jupiler League en vooral in een opleidingsteam, maar op het hoogste niveau geldt er maar één regel: drie punten en het maakt niet meer uit hoe.

Dalen we verder af in de catacomben van het Nederlandse voetbal, dan komen we bij de ons zo geliefde amateurploegen. Daar waar alles nog kan gebeuren en zelfs ook regelmatig gebeurt, tot het meest ongeloofwaardige toe. Zo kan ik me voorstellen dat niet alleen ik maar vele anderen wel drie keer moesten kijken of de uitslag tussen de zaterdagtak van Voorschoten ’97 en Westlandia echt waar was. 7-5!? Hoe is zo’n korfbaluitslag in godsnaam mogelijk? Dáár had ik nou wel graag bij geweest, in plaats van miljonairs op tv te zien schuiven en ze vervolgens af te zeiken.

Op de amateurvelden heerst nog de magie van het kunnen. Hoe serieus sommige teams en vooral trainers zichzelf ook nemen, alles blijft mogelijk. Zoals dat de amateurs van VVSB gewoon kunnen opstomen naar de halve finale van de KNVB-beker en daarmee iedere profploeg in stilzwijgen uitlachen. Dat kan en gebeurt, en iedereen vindt het meer dan prachtig. Zulks staat in schril contrast met het EK van afgelopen zomer, want er is oprecht geen wedstrijd die ik me nog kan herinneren. Het niveau was bij vlagen schandalig, waarmee de trend van de teloorgang van de amusementswaarde alleen maar wordt bewezen.

Voetbal is tegenwoordig helaas big business en geen entertainmentindustrie meer. Maar ondanks alles zal ik zondag net als miljoenen andere Nederlanders aan de buis gekluisterd zitten als De Klassieker weer op het programma staat. Feyenoord is favoriet en kan bij een overwinning voorzichtig een voorschot nemen op het kampioenschap, hetgeen ongetwijfeld een waar volksfeest teweeg zal brengen. De spanning omtrent deze kraker zal het niveau niet ten goede komen, maar merk ik daar wat van, als ik door allerlei gevoelens overmand de wedstrijd volg? Nee. Want voor fans en liefhebbers zoals ik is voetbal noch business met grote belangen noch entertainment. De Klassieker zondag zal demonstreren wat voetbal wel is: pure emotie.