Eigenlijk weet ik het niet meer zo goed. Ooit begon mijn voetbalcarrière in de Kikkerpolder bij de groenwitten. Alles was toen anders. De kantine stond blauw van de rook, de tap maakte overuren, de gehaktballen smaakten naar gehakt, de vrijwilligers stonden in de rij en bij afgelasting zorgden de ouderejaars er in het jeugdhonk voor, dat de F-jes vermaakt werden met Bingo of Kerststukjes maken. En kleedkamers roken niet alleen naar zweet maar ook naar gras, écht gras.

Alles is nu anders. Voetbalkantines ruiken nu naar frituurvet en zweet. De tap gaat steeds later open. De gehaktballen smaken naar niks. Er is nog maar een enkele vrijwilliger te bekennen en de ouderejaars zijn nog maar zelden het goede voorbeeld voor de F-jes. Kleedkamers ruiken nu naar rubber en vloeren liggen bezaaid met zwarte korrels.

De wereld verandert en het voetbal verandert mee. Met dat ik het eigenlijk niet meer zo goed weet, bedoel ik te zeggen dat ik over twee belangrijke issues nauwelijks recht van spreken heb. Ik word namelijk al dronken van een kersenbonbon en heb geen idee hoe je een sigaret aan moet maken. Wat ik wel weet is dat ik sinds de komst van het kunstgras beduidend minder last van blessures had en de altijd zeurende meniscus nooit meer heb gevoeld. Oh en op de een of andere manier vind ik het ook altijd minder koud dan gras en moet ik ook onderschrijven dat het bloedheet is als je op een woensdagmiddag met trappelende F1 tot en met F16 spelertjes het programma van trainer Bert afwerkt.

Wat wel altijd hetzelfde is gebleven zijn de Muppetopa’s bij sommige verenigingen. Bovenin op de achterste rij van de tribune. Een sigaartje of shaggie hangend op hun onderlip. En dat laatste gaat nu opeens een probleem worden. We gaan nu voor rookvrije sportclubs en dat in de tijd dat 20000 vermalen autobanden zorgen voor een blessurevrij kunstgrasveld. Blessurevrij valt nog te bezien, want wellicht kunnen we in de toekomst een vreselijke ziekte toevoegen aan het rijtje voetbalkwetsuren.

Waar iedereen eerst nog vrolijk met een pijpie Heineken langs het veld kon staan, heeft iedere club inmiddels een ‘drankkooi’ waar de kantineomzet verhogende derde helft voortgezet kan worden al kijkende naar de wedstrijd van het vlaggenschip van de club. Als hongerige leeuwen schreeuwen ze vanachter Heras hekwerk de longen uit hun lijf met in de ene hand een Marlboro en in de andere een plastic glas met doodgeslagen bier. Hoewel ik niet rook noch drink, vind zelfs ik het er niet gezelliger op worden.

Ik weet het hoor, de cijfers liegen niet. Er sterven in dit land elk jaar ruim 19000 mensen aan de directe gevolgen van roken en er gaan ruim 3000 mensen dood aan kanker veroorzaakt door alcoholgebruik. Toch beginnen er dagelijks 100 kinderen met roken en telt Nederland inmiddels te veel coma-zuip-poli’s. Ik werk al jaren met gedragsmoeilijke jongeren en loop zelfs in mijn vrije tijd nog niet door rood licht maar dat lijkt de recidive cijfers niet echt te drukken.

Natuurlijk moeten we met z’n allen het goede voorbeeld geven maar als we beginnen met roken, is het volgende dan drinken en hoe lossen we dan de tekorten op die verenigingen oplopen door weg bezuinigde gemeentesubsidies en 4% teruglopende sponsorgelden? Tot nu toe hadden we daar in ieder geval een groeiende baromzet van 4% tegenover maar halen verenigingen die groei ook zonder dat de tap rijkelijk mag vloeien?

Om nog maar niet te spreken van eeuwig aan de vereniging trouwe vrijwilligers die nu nergens meer hun peukie kunnen roken en er ook niemand voor handen is die het stokje over kan nemen. Killerkorrels, rookvrije verenigingen en blijf achter het Heras hekwerk Heineken. In de tijd waarin de jeugd rappers als Boef aanbidden en Vomar Vloggers honderdduizenden hits hebben op Youtube, proberen verenigingen naarstig de moraalridders van de maatschappij te worden.

Ik denk dat ik een kersenbonbon neem, misschien wel een heel pond.