woensdag, april 24, 2024
HomeInterviews algemeenSportwethouder Frank de Wit neemt afscheid van Leiden

Sportwethouder Frank de Wit neemt afscheid van Leiden

-

,,Ik vond het eervol en betekenisvol om 6 jaar als wethouder in Leiden te mogen werken en ook als formateur mijn bijdrage te leveren aan dit college.” Dat gaf wethouder Frank de Wit recent aan tijdens een persconferentie. Bij die gelegenheid liet hij weten per 31 mei 2016 het Leidse College van Burgemeester en Wethouders te verlaten. Op 1 juni 2016 start De Wit als voorzitter van het College van Bestuur van het Scala College in Alphen aan den Rijn. Frank de Wit (D66/Onderwijs, Sport, Duurzaamheid): ,,Ik ben er trots op dat ik in mijn periode als wethouder onze geweldige stad Leiden mee mocht besturen. Het wethouderschap heb ik met veel gedrevenheid en hart voor de stad ingevuld. Ik bedank alle partners en inwoners enorm voor het vertrouwen en de samenwerking.” De Wit gaf zijn laatste interview als wethouder aan LeidenAmateurVoetbal.nl

Volgt u Leiden Amateur Voetbal? En vindt u het een goede zaak dat de Leidse (regio) zo belicht wordt op voetbalgebied? Wat kan er volgens u verbeterd worden?

,,Ja, de site staat op mijn lijstje favoriete websites. Ik lees het meestal op maandagavond laat. Het is een goede manier om op de hoogte te blijven van het Leidse voetbal. Zeer informatief! De website is natuurlijk breder dan de stad Leiden. LeidenAmateurVoetbal  gaat over het voetbal in de Leidse regio.”

Waarom zijn 12 voetbalclubs in Leiden eigenlijk te veel? Waaruit blijkt dat? Bij voorbeeld uit  de huurschuld van € 300.000+ aan de gemeente?

,,Voetbal Vitaal staat voor mij symbool voor de beweging in de Leidse voetbalwereld, waarbij verenigingen naar de toekomst willen kijken. Gaat over de vraag hoe je met elkaar een goed voetbalklimaat houden. Het zijn de voetbalclubs zelf die de gemeente om regie hebben gevraagd. Het gaat al langer niet goed met een aantal voetbalclubs in Leiden, en zelf komen de verenigingen er niet meer uit. Het gaat niet om het aantal clubs, en ook niet over fusie. Voetbal Vitaal gaat over samenwerking. Er zijn iedere week 5000 Leidenaren die lekker willen voetballen. Voetbal Vitaal gaat over de vraag hoe we dat in de toekomst gaan doen.”

Vertrekkend wethouder Frank de Wit: ,,Ik heb met de verenigingen afgesproken om de pijnpunten met elkaar te bespreken en niet ‘alles op straat te gooien’. Afspraak is afspraak, dus daar houd ik me aan.’
Vertrekkend wethouder Frank de Wit: ,,Ik heb met de verenigingen afgesproken om de pijnpunten met elkaar te bespreken en niet ‘alles op straat te gooien’. Afspraak is afspraak, dus daar houd ik me aan.’

Wanneer de gemeente de opstallen van de voetbalclubs koopt, de schulden verrekent, is dat probleem in een keer opgelost en zijn die verenigingen financieel op orde.

,,De gemeente is door de clubs gevraagd voor het proces om te komen tot vitale verenigingen en sportparken te trekken. We staan nu middenin dat proces. Iedereen die het Leidse voetbal een beetje kent weet dat fusies in het voetbal niet vanzelf zorgen voor een gezonde vereniging.”

Welke zijn de gevoeligste  pijnpunten?

,,Ik heb met de verenigingen afgesproken om die pijnpunten met elkaar te bespreken en niet ‘alles op straat te gooien’. Afspraak is afspraak, dus daar houd ik me aan. Wij zullen komende maand  de gemeenteraad informeren, ook over de keuzes en uitgangspunten die noodzakelijk zijn. Iedereen in het Leidse voetbal weet overigens ook dat je bij de keuzes nooit alle wensen van iedere vereniging kunt honoreren.”

In welke fase bevinden zich de onderhandelingen in het kader van de grote voetbalfusie?

,,Voor de goede orde: van onderhandelingen is geen sprake. Na een rondje langs alle verenigingen en vier constructieve gesprekken met elkaar, de vertegenwoordigers van de verenigingen, Leidse Sport Federatie en KNVB, doen we nu weer een rondje. De komende periode hebben wij vervolggesprekken met de clubs. Zij kunnen hun visie en mogelijkheden inbrengen bij het voorstel dat er nu ligt.”

Moet er meer vaart achter de onderhandelingen gezet worden, wat u betreft?

,,Het proces loopt per fase. De planning is in overleg met de verenigingen gemaakt. Daar houden wij ons gewoon aan.”

Worden de onderhandelingen door u gevoerd en/of uw ambtenaren?

,,Het proces van Voetbal Vitaal is in volle gang. Ieder moet gewoon zijn eigen rol spelen. De KNVB, de LSF, de besturen, de gemeentelijke medewerkers en de wethouder zelf. Het zijn ook geen onderhandelingen. Het zijn gesprekken met clubs en tussen clubs onderling. We weten nu met elkaar veel beter hoe het echt gaat met het Leidse voetbal en waar we naar toe willen. Het gaat nu ook over ruimtegebrek van voetbalverenigingen, locatie-vraagstukken, mogelijk samenwerking al dan niet op basis van een fusie.”

Zou het inzetten van een onafhankelijke onderhandelaar, die bekend is met de uiteen lopende bloedgroepen , de ideale persoon zijn om tot snellere en juiste resultaten te komen? Een man als  Jan Duijvestein bij voorbeeld, vele jaren de ‘sportburgemeester’ van Leiden.  Hij ligt goed bij elke voetbalvereniging. Zou  Aad van der Luit – weliswaar gemeenteraadslid – deze klus tot een goed einde kunnen brengen?

,,Waar ik het meest van onder de indruk ben, is de inzet van al die vrijwilligers die het sporten in Leiden mogelijk maken. Van ouders die helpen, de wedstrijdleiding en de besturen van verenigingen – zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij."
,,Waar ik het meest van onder de indruk ben, is de inzet van al die vrijwilligers die het sporten in Leiden mogelijk maken. Van ouders die helpen, de wedstrijdleiding en de besturen van verenigingen – zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij.”

,,Volgens mij moeten we samenwerken in plaats van ‘onderhandelen’. Ik ben de afgelopen jaren enorm onder de indruk van de betekenis voor de sport van mensen die soms meer dan 40 jaar leiding gaven aan sportverenigingen of meer dan 40 jaar soms namens de gemeente of soms met de  gemeente ontwikkelingen mogelijk hebben gemaakt. Ik zie echter een nieuwe generatie sportbestuurders niet alleen in het voetbal , maar ook bij andere sporten. Bestuurders die soms te vroeg zijn afgehaakt omdat ze andere verwachtingen hadden. Bestuurders die willen samenwerken met de gemeente en willen vernieuwen. Ik zou als vereniging juist de ruimte geven aan die nieuwe mensen.”

Had u dit gevoelig liggende fusiedossier niet liever zelf willen afronden? Wat had u graag nog afgemaakt wat niet gelukt is?

,,Van baan wisselen komt nooit op het juiste moment. Er zijn altijd dossiers die je zelf wilt afronden. Helaas kan dat niet altijd. Na 6 jaar maak ik een nieuwe stap.”

Waar kijkt u met plezier op terug als sportwethouder?

,,Volgens mijn collega’s van het voormalig sportbedrijf is er in 6 jaar tijd nog nooit zoveel gebouwd. Er gebeurt in ieder geval enorm veel. Ik zie gelukkig dat er veel meer wordt samengewerkt met de gemeente. Er zijn prachtige evenementen en er zijn nieuwe accommodaties bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan het Montgomerypark, de tafeltennishal van Scylla, de besluitvorming voor een nieuw Combibad aan de Vliet, de locatie voor een Topsporthal, en mogelijk een ijsbaan. De Leidse voetbalparken zijn allemaal voorzien van een kunstgrasveld en de Kikkerpolder is op de schop gegaan. We bouwen nu een nieuwe accommodatie voor BS Leiden. Ook kijk ik met veel plezier terug op de sportieve hoogtepunten, zoals de Leiden Marathon of het jaar dat ZZ kampioen werd. Maar waar ik het meest onder de indruk van ben, is de inzet van al die vrijwilligers die het sporten in Leiden mogelijk maken. Van ouders die helpen, de wedstrijdleiding en de besturen van verenigingen – zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij. Er zijn in Leiden heel veel mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun club – en daar ben ik ze dankbaar voor. Sport kan niet zonder de inzet van al deze mensen.”

Wat zult u in die functie missen?

,,Dat is ongetwijfeld het contact met de stad – met mensen, de organisaties en de verenigingen. Er gebeurt enorm veel in onze stad en het is heel bijzonder om daar als wethouder een bijdrage aan te leveren. En… Leiden is natuurlijk een geweldige stad.

Wat zult u – tot uw genoegen -niet missen?

,,Dat is een lastige vraag, wethouderschap is een mooie functie. Als ik dan toch moet kiezen dan zullen dat wellicht toch de erg lange en late vergaderingen zijn. Wethouder zijn is een drukke baan met vaak een volle agenda. Maar – eerlijk is eerlijk – het is ook juist die hectiek en afwisseling die ik ook erg zal gaan missen.”

Heeft u ooit zelf gevoetbald?

,,Ja. In Breda bij de Baronie en later in Leiden in de zaal. Jarenlang in de Groenoordhallen en later in de Zijl; de bedrijvencompetitie van Aad en Ed. Ik vond dat heerlijk om te doen, maar ik moet er wel bij vertellen dat ik beter kan vergaderen dan voetballen.”

Hebt u tijdens uw wethouderschap regelmatig voetbalwedstrijden bezocht?

,,Ja, in functie maar liever privé. Onlangs toch maar eens even gekeken bij FC Boshuizen. Bij officiële momenten natuurlijk als wethouder en in pak. Veel vaker gelukkig in spijkerbroek. ’s Middags op zaterdag of zondag kijken wie er speelt en dan met mijn zoon even gaan kijken . Ik kan overigens net zo genieten van een wedstrijd van een G-team dan van een wedstrijd van de eerste klas.”

Uw partijleider, voormalig sportwethouder van Leiden, koos voor Den Haag en heeft het ver gebracht. Uw partijgenoot Van Meenen ging ook naar Den Haag en uw collega Strijk lijkt eveneens voor de 2e Kamer te kiezen, misschien het wel tot Staatssecretaris te brengen, evenals Van Meenen (Onderwijs). Zijn zij politieke dieren en u niet?  U ambieerde geen carrière in de landelijke politiek?

,,Onderwijs is verschrikkelijk belangrijk en ik vind het mooi om in het onderwijs te mogen werken. Na 6 jaar als wethouder in Leiden is dit voor mij een passende stap. En wat de toekomst brengt, wie zal het zeggen.”

Het afscheid van wethouder De Wit is donderdag 9 juni. Tussen 20.00 en 22.00 uur is er gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen op de receptie in de Burgerzaal van het Stadhuis. Onze redactie wenst De Wit een fraaie toekomst toe.

Paul Dirkse (48), beoogd opvolger van vertrekkend D66-wethouder Frank de Wit. Medio juni wordt hij geïnstalleerd.
Paul Dirkse (48), beoogd opvolger van vertrekkend D66-wethouder Frank de Wit. Medio juni wordt hij geïnstalleerd.

Foto’s J.P.Kranenburg

Must Read