Zoals elk seizoen ook nu weer volop aandacht voor het jeugdvoetbal. Even tussentijdse standen en aan het einde van het seizoen de eindconclusies. Vandaag is het tijd voor de D-jeugd, na de eerder geplaatste A, B-en C-jeugd. En er komt dus meer, aan het einde van het seizoen! Een elk seizoen volop gelezen item!

D-pupillen: Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”. Er zijn geen periodetitels en play-offs.

LANDELIJK
Eerste divisie (er is  geen Eredivisie).

Er zijn 2 afdelingen van ieder 14 clubs. Dichtstbijzijnde club voor onze regio is ADO Den Haag.

Ajax was de kampioen van Nederland in deze leeftijdsgroep in 2012. In 2013 werd AZ kampioen van Nederland  vóór  PSV (2e) en SC Heerenveen (3e).

In 2014 werd Feyenoord kampioen van afdeling A , voor AZ (2e) , Ajax (3e)  en ADO Den Haag (4e). Daarna werd Feyenoord ook kampioen van Nederland door de beide andere Eerste Divisiekampioenen,  PSV (Zuid) en FC Twente (Noord/Oost) , te verslaan.

De finale om het kampioenschap van Nederland 2015 ging tussen de poulewinnaars Ajax en Feyenoord, Ajax won met 1-0. De beker 2015 is gewonnen door Vitesse, dat in de finale met 3-1 won van Feyenoord.

Ook in 2016 komt er een finale om het kampioenschap van Nederland tussen de winnaars van de beide Eerste Divisie-afdelingen. De nummers 13 en 14 in beide poules degraderen.

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen. In afdeling A (13 clubs)  speelt één  club uit onze regio :  Alphense Boys. De Boys doen volop mee in de strijd om het kampioenschap en staan na 16 wedstrijden slechts 2 punten achter op koploper Zeeburgia. Ook SML uit Arnhem doet nog mee in de titelstrijd, de rest is afgehaakt.

De 4 kampioenen promoveren naar de Eerste Divisie. De nummers 11 t/m 13 degraderen naar de Derde Divisie.

Derde divisie

Er zijn 8 afdelingen van ieder 12 clubs. In afdeling A spelen UVS, FC Lisse en ARC, deze 3 teams hebben in 2014/15 geprofiteerd van de versterkte promotie naar deze voor de D-pupillen nieuwe divisie.

Na 14 wedstrijden lijkt het kampioenschap voor De Foresters uit Heiloo niet meer te missen. ARC staat 3e en FC Lisse 6e. UVS is 11e en zit in de problemen, met 4 punten achterstand op nr 10 en 5 punten op de veilige 9e plek.

De 8 kampioenen promoveren naar de Tweede Divisie. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Hoofdklasse, net als 6 van de 8 nummers 10.

Regionaal
Hoofdklasse

In Hoofdklasse F (12 clubs) spelen het in 2014 uit de landelijke klasse gedegradeerde Voorschoten’97 en verder  Quick Boys, Katwijk, Noordwijk, Foreholte en het gepromoveerde Ter Leede.

Het kampioenschap lijkt in onze regio terecht te komen want na 14 wedstrijden staat Quick Boys bovenaan, 3 punten voor Voorschoten’97 en 5 punten voor Foreholte. Het gat met de rest is al vrij groot. Ter Leede staat in de middenmoot, Noordwijk en Katwijk staan op de 9e en 10e plaats.

In hoofdklasse D spelen de eerstejaars van Alphense Boys (D2), die na 14 wedstrijden op de 9e plaats staan.

De kampioen van de Hoofdklasse promoveert naar de Derde Divisie. De degradatie wordt per district bepaald.

Eerste klasse

In  de promotieklasse (afd. 04) spelen de in 2014 gedegradeerde clubs RCL en VVSB, het in 2015 gedegradeerde Meerburg en verder   Rijnsburgse Boys,  ASC,  UDO, Blauw Zwart, UVS D2 en het gepromoveerde Hazerswoudse Boys.

Rijnsburgse Boys won 10 van de eerste 11 wedstrijden en staat bovenaan, met een kleine voorsprong op Wilhelmus en Blauw Zwart. RCL en ASC staan in de middenmoot. Tussen de onderste 5 clubs zijn de verschillen halverwege de competitie nog klein. UDO is voorlopig 6e, VVSB 7e (beide hebben 8 punten uit 9 wedstrijden ), Meerburg is 8e met 7 punten, Hazerswoudse Boys 9e met 5 punten (maar met 2 wedstrijden meer gespeeld) en UVS D2 staat onderaan met 3 punten.

In afdeling 07 (geen promotieklasse) spelen  DOSR, SJC en FC Rijnvogels. Na de 12e ronde staat DOSR 3e, FC Rijnvogels 5e en SJC 10e.

In alle afdelingen spelen ook tweede en derde elftallen. De kampioen van de promotieklasse speelt volgend seizoen in de Hoofdklasse.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is in de tweede klasse en lager alleen om de beker gespeeld. De competitie is pas in november  begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In afdeling 03 spelen Alphen (3e) , Alphia (4e)  en Floreant (7e) (stand na de 11e ronde)

In afdeling 04 spelen SJZ, Kickers’69 (gepromoveerd), ROAC, Woubrugge en de D4 van Alphense Boys (dat is de zogenaamde E-top) Na 11 wedstrijden is Woubrugge nog steeds zonder nederlaag en strijdt om het kampioenschap. ROAC staat in de middenmoot. SJZ is 7e en Alphense Boys D4 en Kickers’69 nemen de laatste 2 plaatsen in.

In afdeling 05 spelen DOCOS, Oegstgeest, Teylingen en Valken’68. De beide eerstgenoemde clubs strijden samen om het kampioenschap. Teylingen staat in de middenmoot, Valken’68 in de staart van de ranglijst.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 01 spelen Bernardus, TAVV en Koudekerk.

In de Derde Klasse 07  spelen  Lugdunum, Roodenburg en Kagia

In de Vierde klasse 05 spelen Boshuizen, Warmunda en WVC.

In de Vierde klasse 07 speelt Van Nispen

In de Vierde klasse 08 speelt Altior

In de Vijfde klasse 09 speelt MMO.

In de Zesde klasse 02 speelt v.v.Leiden

Ook GHC heeft een D-team, dat is ingedeeld in de meisjescompetitie en de eerste 10 wedstrijden allemaal won en daarbij 135 doelpunten maakte (!). Maar de 11e wedstrijd is inmiddels verloren tegen de meiden van Be Fair uit Waddinxveen, dat op de 2e plaats staat.

Geen D-elftallen hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70 en Gol Sport