Zoals elk seizoen ook nu weer volop aandacht voor het jeugdvoetbal. Even tussentijdse standen en aan het einde van het seizoen de eindconclusies. Vandaag is het tijd voor de B-jeugd, na de eerder geplaatste A-jeugd. En er komt dus meer! Een elk seizoen volop gelezen item!

B-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.Er is een landelijke competitie waarin ca 200 teams zijn ondergebracht. Vanaf het seizoen 2012/13 spelen de B2-elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie.

LANDELIJK

Eredivisie

Net als de A-junioren kennen ook de B-junioren nu een eredivisie van 14 teams, waarvan ADO Den Haag voor onze regio het dichtst bij is. Er zijn hier verder geen teams uit onze regio vertegenwoordigd. Ajax B1 werd kampioen van Nederland in 2013 door op de laatste speeldag AZ te passeren. In 2014 werd Feyenoord/Excelsior kampioen vóór PSV, Ajax, Sparta, ADO Den Haag en AZ: de westelijke clubs waren in deze leeftijdsgroep dus duidelijk het sterkst en  clubs als FC Twente, Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen speelden in het seizoen 2013/14 geen rol van betekenis. De kampioenstitel 2014/15 was verrassend voor FC Utrecht, vóór Ajax (2e) en AZ (3e). In de eerstejaarscompetitie voor B2’s werd Feyenoord/Excelsior zowel in 2014 als in 2015 kampioen.

Net als In het seizoen 2014/15 wordt in 2015/16 geëxperimenteerd met een nieuwe competitieopzet: tot de winterstop speelt de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan de eerste acht teams verder met een hele competitie om het kampioenschap van Nederland, de andere 6 gaan strijden voor een plaats in de Eredivisie 2016/17 met de 4 besten uit de Eerste divisie. Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Eerste divisie

In de Eerste Divisie  van 12 clubs spelen geen clubs meer uit onze regio na de degradatie van Alphense Boys en Quick Boys in 2015. Hollandia uit Hoorn is de enige amateurclub op dit hoge niveau (d.w.z. bij de beste 26 clubs van Nederland!). De beste 4 spelen om promotie naar de eredivisie en er is een  “handhavingsgroep” waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie.

Tweede Divisie

Er zijn 2 afdelingen van 12 clubs. Uit onze regio spelen in afdeling B Alphense Boys en Quick Boys.  Na 12 wedstrijden staan de Alphenaren bovenaan met 26 punten en de Katwijkers staan 5e met 23 punten dus dit is een spannende afdeling, waarin ook Alexandria’66, Westlandia en Spartaan’20 nog volop meedoen om het kampioenschap. Westlandia won de 1e periode. De 2 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, de nummers 10 en 11 moeten herkansen , de nummers 12 degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie B spelen UVS en –zeer knap- het eerstejaarsteam  Alphense Boys B2. Na 12 wedstrijden staat UVS op de 2e plaats, slechts 2 punten achter SC Feyenoord, dat ook de 1e periode won. Het eerstejaarsteam van de Boys doet het ook dit seizoen weer voortreffelijk met een veilige 6e plaats. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 herkansen, nummers 12 degraderen.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Vierde Divisie A speelt ARC en ook het gepromoveerde Rijnsburgse Boys en in B het eveneens gepromoveerde Voorschoten’97. Na 12 wedstrijden staat ARC bovenaan afd. A met 33 punten, 2 meer dan ADO’20 dat wel de 1e periode won. Rijnsburgse Boys is 10e en strijdt tegen de degradatie. Voorschoten staat in afd B op de 9e plaats met 10 uit 11 en moet ook strijden voor handhaving. De 1e periode was hier voor FC ’s-Gravenzande. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 moeten herkansen, de nummers 12  degraderen.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D (12 clubs) vinden we het in 2015 gedegradeerde Katwijk, het in 2015 gepromoveerde Quick Boys B2 en verder Ter Leede, FC Lisse  en  Foreholte. Na 12 wedstrijden staat FC Lisse, dat ook de 1e periode won,  bovenaan met 3 punten voorsprong op Foreholte. Ter Leede staat in de middenmoot op de 6e plaats. Katwijk staat op de gevaarlijke 10e plaats en Quick Boys B2 staat onderaan. De kampioen promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers  10 en 11  moeten herkansen, nummer 12  degradeert.

Eerste klasse

In afdeling 10 (12 clubs) vinden we de in 2015 gedegradeerde clubs RCL en VVSB en het gepromoveerde Noordwijk Daarnaast: ASC, DOSR,  SJC,  Meerburg , ARC B2  en UVS B2. De 1e periode is gewonnen door Noordwijk dat na 12 wedstrijden ruim op kop gaat met 5 punten voorsprong op UVS B2. Bovenin de middenmoot vinden we VVSB als 4e en DOSR als 5e en met enige afstand RCL als 6e en ARC B2 als 7e. SJC (8e), Meerburg (9e) en ASC (10e) strijden tegen degradatie. De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen  krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Tweede klasse.

Tweede klasse   

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna pas. In de “promotieklasse” 07 vinden we Alphen terug. In de promotieklasse 08 vinden we  DOCOS , FC Rijnvogels, SJZ, Blauw Zwart, Teylingen, Kickers’69, Woubrugge, WVC, en het gepromoveerde UDO. In klasse 09 (geen promotieklasse) vinden we GHCOegstgeest , ROAC en het gepromoveerde Altior. In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

Ook hier is eerst om de beker gespeeld en is de competitie in november begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In de derde klasse 06 vinden we Hazerswoudse Boys, TAVV en Alphia

In de derde klasse 08 Van Nispen

In de derde klasse 09 Valken’68

In de vierde klasse 05 Kagia en Gol Sport

In de vierde klasse 07 Bernardus

In de Vijfde klasse 11 Lugdunum

In de zesde klasse 05 Koudekerk

In de zesde klasse 13 Warmunda

Géén B-juniorenteams hebben: Roodenburg, Boshuizen, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70,  vv Leiden, GOL Sport en MMO