Zoals elk seizoen ook nu weer volop aandacht voor het jeugdvoetbal. Even tussentijdse standen en aan het einde van het seizoen de eindconclusies. Vandaag starten we met de A-junioren en morgen is het de tijd aan de B-junioren en zo verder. Een elk seizoen volop gelezen item!

A-Junioren

Landelijk

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Dichtstbijzijnde club is voor onze regio ADO Den Haag. In 2011 en 2012 werd  Ajax landskampioen. Feyenoord/Excelsior werd landskampioen in 2013. In 2014 eindigden Ajax en PSV gelijk bovenaan; ook een beslissingswedstrijd bracht geen  verschil want na verlenging bleef het 2-2. Omdat Ajax in de competitie een beter doelsaldo had werden de Amsterdammers kampioen. Ook in 2015 ging het landskampioenschap naar Ajax, vóór AZ (2e), PSV (3e), ADO Den Haag (4e) en Feyenoord (5e).

De KNVB-bekerwinnaar 2012 was voor SC Heerenveen. In de bekerfinale van 2013 won PSV na verlenging met 3-2 van Feyenoord/Excelsior. In 2014 won Feyenoord met 4-3 van AZ. In 2015 ging de finale tussen AZ en SC Heerenveen. De uitslag was 1-1 na verlenging, de Friezen wonnen na strafschoppen.

Net als in het seizoen 2014/15 wordt er in 2015/16  geëxperimenteerd met een nieuwe competitieopzet: tot de winterstop speelde de Eredivisie een halve competitie. Daarna gingen  de eerste acht teams verder om het Kampioenschap van Nederland. De nummers 9 t/m 14 spelen  met de beste 4 teams uit de Eerste Divisie een hele competitie om 6 plaatsen in de Eredivisie 2016/17. Er is voor teams uit de Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Opvallend is dat er een paar clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals  NEC/FC Oss en VVV/Helmond Sport. De jeugdteams van FC Twente en Heracles Almelo spelen onder de gezamenlijke naam “VA Twente”, Go Ahead Eagles maakte hiervan ook deel uit maar  is in 2014 weer voor zichzelf begonnen.  RKC Waalwijk en FC Den Bosch spelen samen onder de naam “Brabant United”.

Eerste divisie

In de Eerste divisie spelen 12 teams, waaronder het gepromoveerde Alphense Boys. De beste 4 uit de najaarscompetitie spelen in het voorjaar om promotie naar de eredivisie en er is een  “handhavingsgroep” waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De Boys zijn hierin gestart met 3 uit 3 en staan per eind januari als zesde genoteerd. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie.

Tweede Divisie

In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we in afdeling B 2 ploegen uit onze regio:  Quick Boys en UVS. Na 12 wedstrijden staat Quick Boys 7e en UVS 10e. De eerste periode werd gewonnen door Excelsior Rotterdam. De beide kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 (per eind januari dus UVS)  en 11 moeten herkansen, de nummers 12  degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In afdeling A speelt ARC. De Alphense roodzwarten staan na 12 wedstrijden op de 2e plaats, slechts 2 punten achter koploper Lelystad ’67. De 1e periode is gewonnen door AFC A2.   De kampioen  promoveert,  de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11  herkansen, nummer 12 degradeert.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen. In de Vierde Divisie B  speelt  Voorschoten’97. De groengelen staan halverwege de competitie op een veilige zesde plaats en kunnen zelfs nog denken aan promotie. De eerste periode is gewonnen door FC ’s-Gravenzande. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11  herkansen, nummer 12 degradeert.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse E  spelen Rijnsburgse Boys, Noordwijk , Katwijk , FC Lisse , Foreholte ,RCL en de in 2015 gepromoveerde clubs Ter Leede en VVSB. Na 12 wedstrijden staat Ter Leede bovenaan met één punt voorsprong op FC Lisse (dat wel de 1e periode won) en met 6 punten op RCL. De andere regioploegen staan allen in het rechterrijtje en moeten zich zien te handhaven waarbij met name VVSB (onderaan) er slecht voor staat. De kampioen  promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 10 (per eind januari is dat Katwijk) en 11 gaan herkansen, nummer 12  degradeert.

Eerste klasse

In afdeling 09 spelen SJC en Quick Boys A2. Na 12 wedstrijden is SJC 9e met 5 punten voorsprong op de nr 11. Quick Boys A2 staat 3e met 6 punten achterstand op koploper Quick A2. De eerste periode is gewonnen door Graaf Willem II VAC.

In afdeling 10 spelen  Meerburg, DOSR, het gepromoveerde Alphen, het gedegradeerde Alphense Boys A2 en ook ARC A2.  De eerste periode is gewonnen door Olympia uit Gouda. Na twaalf wedstrijden staat Alphense Boys A2 op de 4e plaats, ARC A2 is 7e , Meerburg 8e  en Alphen 9e met 3 punten voorsprong op de nr 11. DOSR staat onderaan met 3 punten achterstand op de nr 10. De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 11 en 12 degraderen.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is er in de tweede klasse en lager voor de beker gespeeld. De competitie is pas in november begonnen. In afdeling 04 (“Promotie-afdeling”) spelen  ASC, UDO,  DOCOS, FC Rijnvogels, Blauw Zwart, Valken’68 en het gepromoveerde Warmunda. In afdeling 08 (ook een promotie-afdeling) spelen  Oegstgeest, Roodenburg , Kickers’69, SJZ, Bernardus, Hazerswoudse Boys en de nieuwe fusieclub WVC. In afdeling 10 (geen promotieklasse) spelen het gedegradeerde Floreant , de beide gepromoveerde teams Van Nispen en TAVV en verder ROAC. In de tweede klasse spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager   

In de derde klasse 04 spelen Teylingen en Kagia. In de derde klasse 09 spelen het gepromoveerde Altior, en verder Woubrugge en  Koudekerk. In de vierde klasse 03 speelt MMO. In de vierde klasse 07 speelt Gol Sport.

Géén A-junioren hebben Lugdunum, GHC, vv Leiden, Boshuizen, Leidsche Boys, Football Factory, LSVV’70, FC Rijnland en Alphia.