Aan het einde van het seizoen plaatst onze redactie een overzicht van de verrichtingen van de jeugdelftallen van onze regionale clubs. Een document die blijkens de cijfers wordt ‘gevreten’ bij de clubs. Voor nu een overzicht van de tussenbalans. Een en ander heeft per leeftijdscategorie al eerder op de website gestaan. Wederom een mooi overzicht van de jeugdteams in de regio! Let wel: het overzicht is opgemaakt in de voorbije maanden!!!

A-Junioren

LANDELIJK

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Dichtstbijzijnde club is voor onze regio ADO Den Haag. In 2011 en 2012 werd  Ajax landskampioen. Feyenoord/Excelsior werd landskampioen in 2013. In 2014 eindigden Ajax en PSV gelijk bovenaan; ook een beslissingswedstrijd bracht geen  verschil want na verlenging bleef het 2-2. Omdat Ajax in de competitie een beter doelsaldo had werden de Amsterdammers kampioen. Ook in 2015 ging het landskampioenschap naar Ajax, vóór AZ (2e), PSV (3e), ADO Den Haag (4e) en Feyenoord (5e).

De KNVB-bekerwinnaar 2012 was voor SC Heerenveen. In de bekerfinale van 2013 won PSV na verlenging met 3-2 van Feyenoord/Excelsior. In 2014 won Feyenoord met 4-3 van AZ. In 2015 ging de finale tussen AZ en SC Heerenveen. De uitslag was 1-1 na verlenging, de Friezen wonnen na strafschoppen.

Net als in het seizoen 2014/15 wordt er in 2015/16  geëxperimenteerd met een nieuwe competitieopzet: tot de winterstop speelde de Eredivisie een halve competitie. Daarna gingen  de eerste acht teams verder om het Kampioenschap van Nederland. De nummers 9 t/m 14 spelen  met de beste 4 teams uit de Eerste Divisie een hele competitie om 6 plaatsen in de Eredivisie 2016/17. Er is voor teams uit de Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Opvallend is dat er een paar clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals  NEC/FC Oss en VVV/Helmond Sport. De jeugdteams van FC Twente en Heracles Almelo spelen onder de gezamenlijke naam “VA Twente”, Go Ahead Eagles maakte hiervan ook deel uit maar  is in 2014 weer voor zichzelf begonnen.  RKC Waalwijk en FC Den Bosch spelen samen onder de naam “Brabant United”.

Eerste Divisie

In de Eerste divisie spelen 12 teams, waaronder het gepromoveerde Alphense Boys. De beste 4 uit de najaarscompetitie spelen in het voorjaar om promotie naar de eredivisie en er is een  “handhavingsgroep” waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De Boys zijn hierin gestart met 3 uit 3 en staan per eind januari als zesde genoteerd. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie.

Tweede Divisie

In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we in afdeling B 2 ploegen uit onze regio:  Quick Boys en UVS. Na 12 wedstrijden staat Quick Boys 7e en UVS 10e. De eerste periode werd gewonnen door Excelsior Rotterdam. De beide kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 (per eind januari dus UVS)  en 11 moeten herkansen, de nummers 12  degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In afdeling A speelt ARC. De Alphense roodzwarten staan na 12 wedstrijden op de 2e plaats, slechts 2 punten achter koploper Lelystad ’67. De 1e periode is gewonnen door AFC A2.   De kampioen  promoveert,  de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11  herkansen, nummer 12 degradeert.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen. In de Vierde Divisie B  speelt  Voorschoten’97. De groengelen staan halverwege de competitie op een veilige zesde plaats en kunnen zelfs nog denken aan promotie. De eerste periode is gewonnen door FC ’s-Gravenzande. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11  herkansen, nummer 12 degradeert.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse E  spelen Rijnsburgse Boys, Noordwijk , Katwijk , FC Lisse , Foreholte ,RCL en de in 2015 gepromoveerde clubs Ter Leede en VVSB. Na 12 wedstrijden staat Ter Leede bovenaan met één punt voorsprong op FC Lisse (dat wel de 1e periode won) en met 6 punten op RCL. De andere regioploegen staan allen in het rechterrijtje en moeten zich zien te handhaven waarbij met name VVSB (onderaan) er slecht voor staat. De kampioen  promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 10 (per eind januari is dat Katwijk) en 11 gaan herkansen, nummer 12  degradeert.

Eerste klasse

In afdeling 09 spelen SJC en Quick Boys A2. Na 12 wedstrijden is SJC 9e met 5 punten voorsprong op de nr 11. Quick Boys A2 staat 3e met 6 punten achterstand op koploper Quick A2. De eerste periode is gewonnen door Graaf Willem II VAC.

In afdeling 10 spelen  Meerburg, DOSR, het gepromoveerde Alphen, het gedegradeerde Alphense Boys A2 en ook ARC A2.  De eerste periode is gewonnen door Olympia uit Gouda. Na twaalf wedstrijden staat Alphense Boys A2 op de 4e plaats, ARC A2 is 7e , Meerburg 8e  en Alphen 9e met 3 punten voorsprong op de nr 11. DOSR staat onderaan met 3 punten achterstand op de nr 10. De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 11 en 12 degraderen.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is er in de tweede klasse en lager voor de beker gespeeld. De competitie is pas in november begonnen. In afdeling 04 (“Promotie-afdeling”) spelen  ASC, UDO,  DOCOS, FC Rijnvogels, Blauw Zwart, Valken’68 en het gepromoveerde Warmunda. In afdeling 08 (ook een promotie-afdeling) spelen  Oegstgeest, Roodenburg , Kickers’69, SJZ, Bernardus, Hazerswoudse Boys en de nieuwe fusieclub WVC. In afdeling 10 (geen promotieklasse) spelen het gedegradeerde Floreant , de beide gepromoveerde teams Van Nispen en TAVV en verder ROAC. In de tweede klasse spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager   

In de derde klasse 04 spelen Teylingen en Kagia. In de derde klasse 09 spelen het gepromoveerde Altior, en verder Woubrugge en  Koudekerk. In de vierde klasse 03 speelt MMO. In de vierde klasse 07 speelt Gol Sport.

Géén A-junioren hebben Lugdunum, GHC, vv Leiden, Boshuizen, Leidsche Boys, Football Factory, LSVV’70, FC Rijnland en Alphia.

Zoals elk seizoen ook nu weer volop aandacht voor het jeugdvoetbal. Even tussentijdse standen en aan het einde van het seizoen de eindconclusies. Vandaag is het tijd voor de B-jeugd, na de eerder geplaatste A-jeugd. En er komt dus meer! Een elk seizoen volop gelezen item!

B-junioren

B-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.Er is een landelijke competitie waarin ca 200 teams zijn ondergebracht. Vanaf het seizoen 2012/13 spelen de B2-elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie.

LANDELIJK

Net als de A-junioren kennen ook de B-junioren nu een eredivisie van 14 teams, waarvan ADO Den Haag voor onze regio het dichtst bij is. Er zijn hier verder geen teams uit onze regio vertegenwoordigd. Ajax B1 werd kampioen van Nederland in 2013 door op de laatste speeldag AZ te passeren. In 2014 werd Feyenoord/Excelsior kampioen vóór PSV, Ajax, Sparta, ADO Den Haag en AZ: de westelijke clubs waren in deze leeftijdsgroep dus duidelijk het sterkst en  clubs als FC Twente, Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen speelden in het seizoen 2013/14 geen rol van betekenis. De kampioenstitel 2014/15 was verrassend voor FC Utrecht, vóór Ajax (2e) en AZ (3e). In de eerstejaarscompetitie voor B2’s werd Feyenoord/Excelsior zowel in 2014 als in 2015 kampioen.

Net als In het seizoen 2014/15 wordt in 2015/16 geëxperimenteerd met een nieuwe competitieopzet: tot de winterstop speelt de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan de eerste acht teams verder met een hele competitie om het kampioenschap van Nederland, de andere 6 gaan strijden voor een plaats in de Eredivisie 2016/17 met de 4 besten uit de Eerste divisie. Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Eerste divisie

In de Eerste Divisie  van 12 clubs spelen geen clubs meer uit onze regio na de degradatie van Alphense Boys en Quick Boys in 2015. Hollandia uit Hoorn is de enige amateurclub op dit hoge niveau (d.w.z. bij de beste 26 clubs van Nederland!). De beste 4 spelen om promotie naar de eredivisie en er is een  “handhavingsgroep” waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie.

Tweede Divisie

Er zijn 2 afdelingen van 12 clubs. Uit onze regio spelen in afdeling B Alphense Boys en Quick Boys.  Na 12 wedstrijden staan de Alphenaren bovenaan met 26 punten en de Katwijkers staan 5e met 23 punten dus dit is een spannende afdeling, waarin ook Alexandria’66, Westlandia en Spartaan’20 nog volop meedoen om het kampioenschap. Westlandia won de 1e periode. De 2 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, de nummers 10 en 11 moeten herkansen , de nummers 12 degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie B spelen UVS en –zeer knap- het eerstejaarsteam  Alphense Boys B2. Na 12 wedstrijden staat UVS op de 2e plaats, slechts 2 punten achter SC Feyenoord, dat ook de 1e periode won. Het eerstejaarsteam van de Boys doet het ook dit seizoen weer voortreffelijk met een veilige 6e plaats. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 herkansen, nummers 12 degraderen.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Vierde Divisie A speelt ARC en ook het gepromoveerde Rijnsburgse Boys en in B het eveneens gepromoveerde Voorschoten’97. Na 12 wedstrijden staat ARC bovenaan afd. A met 33 punten, 2 meer dan ADO’20 dat wel de 1e periode won. Rijnsburgse Boys is 10e en strijdt tegen de degradatie. Voorschoten staat in afd B op de 9e plaats met 10 uit 11 en moet ook strijden voor handhaving. De 1e periode was hier voor FC ’s-Gravenzande. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 moeten herkansen, de nummers 12  degraderen.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D (12 clubs) vinden we het in 2015 gedegradeerde Katwijk, het in 2015 gepromoveerde Quick Boys B2 en verder Ter Leede, FC Lisse  en  Foreholte. Na 12 wedstrijden staat FC Lisse, dat ook de 1e periode won,  bovenaan met 3 punten voorsprong op Foreholte. Ter Leede staat in de middenmoot op de 6e plaats. Katwijk staat op de gevaarlijke 10e plaats en Quick Boys B2 staat onderaan. De kampioen promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers  10 en 11  moeten herkansen, nummer 12  degradeert.

Eerste klasse

In afdeling 10 (12 clubs) vinden we de in 2015 gedegradeerde clubs RCL en VVSB en het gepromoveerde Noordwijk Daarnaast: ASC, DOSR,  SJC,  Meerburg , ARC B2  en UVS B2. De 1e periode is gewonnen door Noordwijk dat na 12 wedstrijden ruim op kop gaat met 5 punten voorsprong op UVS B2. Bovenin de middenmoot vinden we VVSB als 4e en DOSR als 5e en met enige afstand RCL als 6e en ARC B2 als 7e. SJC (8e), Meerburg (9e) en ASC (10e) strijden tegen degradatie. De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen  krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Tweede klasse.

Tweede klasse   

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna pas. In de “promotieklasse” 07 vinden we Alphen terug. In de promotieklasse 08 vinden we  DOCOS , FC Rijnvogels, SJZ, Blauw Zwart, Teylingen, Kickers’69, Woubrugge, WVC, en het gepromoveerde UDO. In klasse 09 (geen promotieklasse) vinden we GHCOegstgeest , ROAC en het gepromoveerde Altior. In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

Ook hier is eerst om de beker gespeeld en is de competitie in november begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In de derde klasse 06 vinden we Hazerswoudse Boys, TAVV en Alphia

In de derde klasse 08 Van Nispen

In de derde klasse 09 Valken’68

In de vierde klasse 05 Kagia en Gol Sport

In de vierde klasse 07 Bernardus

In de Vijfde klasse 11 Lugdunum

In de zesde klasse 05 Koudekerk

In de zesde klasse 13 Warmunda

Géén B-juniorenteams hebben: Roodenburg, Boshuizen, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70,  vv Leiden, GOL Sport en MMO

C-junioren

C-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 15 jaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten. In de C-groep wordt niet om periodetitels gespeeld, zoals in de A- en B-jeugd, en er is geen promotie/degradatie – play off. In deze leeftijdsgroep spelen slechts 5 clubs uit onze regio in de landelijke competitie, waarin in totaal ca 180  teams uitkomen.

LANDELIJK

Eredivisie

Dit seizoen is er voor het eerst ook in de C een eredivisie. Daarin is AFC uit Amsterdam de enige amateurclub. Landskampioen 2012 werd Ajax. In de finale van 2013 stonden  AZ (Noord) en Feyenoord (Zuid), kampioen werd AZ door  met 4-1 te winnen. In 2014 ging de finale tussen Ajax (kampioen Noord) en  Feyenoord (kampioen Zuid). Na verlenging won Ajax met 3-2. Het kampioenschap ging in 2015 naar Ajax, er wordt vanaf 2015  geen finale om het kampioenschap meer gespeeld. De beker 2015 werd in de C gewonnen door Ajax, dat in de finale met 2-1 won van Willem II en daarmee de “double” realiseerde.

Voor de C2-teams van de profclubs (bestaande uit eerstejaars C-spelers) wordt een aparte competitie georganiseerd. PSV werd in 2013 kampioen en volgde daarmee Ajax (2012) en  ADO Den Haag (2011) op. In 2014 werd Ajax kampioen bij de eerstejaars.   Feyenoord werd in 2015 kampioen, vóór ADO Den Haag (2e)  en Ajax (3e).

Eerste divisie

Er zijn dit seizoen 2 Eerste Divisies van ieder 12 clubs , hierbij zijn 10 amateurclubs, namelijk  Zeeburgia  en DWS uit Amsterdam,  Quick uit Den Haag, Be Quick uit Groningen, SML uit Arnhem  en verder Nuenen (Brabant), JVOZ (Zeeland), de amateurs van Feyenoord, Hoofddorp en…. Alphense Boys. De Boys nemen na 13 wedstrijden een prima 2e plaats in, maar wel met 11 punten achterstand op koploper ADO Den Haag. De beide kampioenen promoveren naar de eredivisie, de nummers 11 en 12 degraderen.

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. De enige club uit onze regio is hier het gepromoveerde UVS in afdeling B. UVS staat na 13 wedstrijden in de veilige middenmoot met 21 punten, goed voor de 6e plaats. De vier kampioenen promoveren naar de Eerste Divisie, de nummers 11 en 12 degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie C spelen  Quick Boys, VVSB en het gepromoveerde Voorschoten’97. Na 14 wedstrijden is Quick Boys 2e, maar met 5 punten achterstand op koploper Smitshoek. VVSB (6e) staat in de middenmoot, Voorschoten’97 is 9e en moet zich zien te handhaven. De 8 kampioenen promoveren naar de Tweede Divisie. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Hoofdklasse.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D  (12 clubs) spelen  FC Lisse , ARC,   Foreholte en de in 2015 gepromoveerde teams   Rijnsburgse Boys en Alphense Boys C2. HVV lijkt op het kampioenschap af te gaan met 13 overwinningen in 13 wedstrijden. FC Lisse staat 2e met slechts 6 verliespunten. ARC staat 6e en Alphense Boys C2 9e. De onderste plaatsen zijn halverwege de competitie voor Foreholte (11e ) en Rijnsburgse Boys (12e). De kampioen van de hoofdklasse promoveert naar de Derde Divisie. De nummers 11  en 12 degraderen naar de Eerste Klasse.

Eerste klasse 

In afdeling 09 (12 clubs) spelen het in 2015 gedegradeerde RCL en verder  SJC, Katwijk, Noordwijk , Meerburg,  Ter Leede, Blauw Zwart; en  ook FC Lisse C2 . Na 13 wedstrijden strijdt Meerburg (2e) om het kampioenschap met RKDEO en HBS, maar ook Noordwijk (4e)   doet nog volop mee. RCL, Blauw Zwart en Ter Leede staan in de middenmoot, de andere 3 regioploegen strijden tegen de degradatie. In afdeling 10 spelen het gepromoveerde Alphen en ARC C2.  Na 14 wedstrijden staat Alphen 2e met slechts één punt achterstand op Sportlust’46 uit Woerden. ARC C2 staat 10e en strijdt voor handhaving. De kampioenen promoveren  naar de Hoofdklasse, de nummers 11 en 12 degraderen naar de Tweede Klasse.

Tweede klasse

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs. In promotie-afdeling 07 staat DOSR na 10 wedstrijden bovenaan, UVS C2 is 2e. Op enige afstand volgen DOCOS en Warmunda. In de middenmoot staan WVC en ASC, de laatste 4 plaatsen worden ingenomen door Kickers’69, Quick Boys C2, Valken’68 en ROAC. In de Tweede klasse 10 (geen promotie-afdeling)  vinden we de gepromoveerde clubs Lugdunum en Kagia, en verder  Oegstgeest, UDO, FC Rijnvogels en Teylingen. In de Tweede klasse 12 (ook geen promotie-afdeling) spelen SJZ en Koudekerk. In alle afdelingen spelen ook een aantal  tweede en derde elftallen.  De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 02 spelen Woubrugge en MMO

In de Derde klasse 03 spelen TAVV, Bernardus en het gedegradeerde Hazerswoudse Boys

In de Derde klasse 10 speelt Roodenburg

In de Vierde klasse 01 speelt Alphia

In de Vierde klasse 09 speelt Van Nispen

In de Vijfde klasse 02 speelt Altior

In de Vijfde klasse 10 speelt Gol Sport

In de Zesde klasse 19 speelt v.v.Leiden

Géén C-junioren hebben: GHC, Boshuizen, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory en LSVV’70,

D-junioren

D-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”. Er zijn geen periodetitels en play-offs.

LANDELIJK

Eerste divisie (er is  geen Eredivisie).

Er zijn 2 afdelingen van ieder 14 clubs. Dichtstbijzijnde club voor onze regio is ADO Den Haag.

Ajax was de kampioen van Nederland in deze leeftijdsgroep in 2012. In 2013 werd AZ kampioen van Nederland  vóór  PSV (2e) en SC Heerenveen (3e).

In 2014 werd Feyenoord kampioen van afdeling A , voor AZ (2e) , Ajax (3e)  en ADO Den Haag (4e). Daarna werd Feyenoord ook kampioen van Nederland door de beide andere Eerste Divisiekampioenen,  PSV (Zuid) en FC Twente (Noord/Oost) , te verslaan.

De finale om het kampioenschap van Nederland 2015 ging tussen de poulewinnaars Ajax en Feyenoord, Ajax won met 1-0. De beker 2015 is gewonnen door Vitesse, dat in de finale met 3-1 won van Feyenoord.

Ook in 2016 komt er een finale om het kampioenschap van Nederland tussen de winnaars van de beide Eerste Divisie-afdelingen. De nummers 13 en 14 in beide poules degraderen.

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen. In afdeling A (13 clubs)  speelt één  club uit onze regio :  Alphense Boys. De Boys doen volop mee in de strijd om het kampioenschap en staan na 16 wedstrijden slechts 2 punten achter op koploper Zeeburgia. Ook SML uit Arnhem doet nog mee in de titelstrijd, de rest is afgehaakt.

De 4 kampioenen promoveren naar de Eerste Divisie. De nummers 11 t/m 13 degraderen naar de Derde Divisie.

Derde divisie

Er zijn 8 afdelingen van ieder 12 clubs. In afdeling A spelen UVS, FC Lisse en ARC, deze 3 teams hebben in 2014/15 geprofiteerd van de versterkte promotie naar deze voor de D-pupillen nieuwe divisie.

Na 14 wedstrijden lijkt het kampioenschap voor De Foresters uit Heiloo niet meer te missen. ARC staat 3e en FC Lisse 6e. UVS is 11e en zit in de problemen, met 4 punten achterstand op nr 10 en 5 punten op de veilige 9e plek.

De 8 kampioenen promoveren naar de Tweede Divisie. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Hoofdklasse, net als 6 van de 8 nummers 10.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse F (12 clubs) spelen het in 2014 uit de landelijke klasse gedegradeerde Voorschoten’97 en verder  Quick Boys, Katwijk, Noordwijk, Foreholte en het gepromoveerde Ter Leede.

Het kampioenschap lijkt in onze regio terecht te komen want na 14 wedstrijden staat Quick Boys bovenaan, 3 punten voor Voorschoten’97 en 5 punten voor Foreholte. Het gat met de rest is al vrij groot. Ter Leede staat in de middenmoot, Noordwijk en Katwijk staan op de 9e en 10e plaats.

In hoofdklasse D spelen de eerstejaars van Alphense Boys (D2), die na 14 wedstrijden op de 9e plaats staan.

De kampioen van de Hoofdklasse promoveert naar de Derde Divisie. De degradatie wordt per distrikt bepaald.

Eerste klasse

In  de promotieklasse (afd. 04) spelen de in 2014 gedegradeerde clubs RCL en VVSB, het in 2015 gedegradeerde Meerburg en verder   Rijnsburgse Boys,  ASC,  UDO, Blauw Zwart, UVS D2 en het gepromoveerde Hazerswoudse Boys.

Rijnsburgse Boys won 10 van de eerste 11 wedstrijden en staat bovenaan, met een kleine voorsprong op Wilhelmus en Blauw Zwart. RCL en ASC staan in de middenmoot. Tussen de onderste 5 clubs zijn de verschillen halverwege de competitie nog klein. UDO is voorlopig 6e, VVSB 7e (beide hebben 8 punten uit 9 wedstrijden ), Meerburg is 8e met 7 punten, Hazerswoudse Boys 9e met 5 punten (maar met 2 wedstrijden meer gespeeld) en UVS D2 staat onderaan met 3 punten.

In afdeling 07 (geen promotieklasse) spelen  DOSR, SJC en FC Rijnvogels. Na de 12e ronde staat DOSR 3e, FC Rijnvogels 5e en SJC 10e.

In alle afdelingen spelen ook tweede en derde elftallen. De kampioen van de promotieklasse speelt volgend seizoen in de Hoofdklasse.

 Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is in de tweede klasse en lager alleen om de beker gespeeld. De competitie is pas in november  begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In afdeling 03 spelen Alphen (3e) , Alphia (4e)  en Floreant (7e) (stand na de 11e ronde)

In afdeling 04 spelen SJZ, Kickers’69 (gepromoveerd), ROAC, Woubrugge en de D4 van Alphense Boys (dat is de zogenaamde E-top) Na 11 wedstrijden is Woubrugge nog steeds zonder nederlaag en strijdt om het kampioenschap. ROAC staat in de middenmoot. SJZ is 7e en Alphense Boys D4 en Kickers’69 nemen de laatste 2 plaatsen in.

In afdeling 05 spelen DOCOS, Oegstgeest, Teylingen en Valken’68. De beide eerstgenoemde clubs strijden samen om het kampioenschap. Teylingen staat in de middenmoot, Valken’68 in de staart van de ranglijst.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 01 spelen Bernardus, TAVV en Koudekerk.

In de Derde Klasse 07  spelen  Lugdunum, Roodenburg en Kagia

In de Vierde klasse 05 spelen Boshuizen, Warmunda en WVC.

In de Vierde klasse 07 speelt Van Nispen

In de Vierde klasse 08 speelt Altior

In de Vijfde klasse 09 speelt MMO.

In de Zesde klasse 02 speelt v.v.Leiden

Ook GHC heeft een D-team, dat is ingedeeld in de meisjescompetitie en de eerste 10 wedstrijden allemaal won en daarbij 135 doelpunten maakte (!). Maar de 11e wedstrijd is inmiddels verloren tegen de meiden van Be Fair uit Waddinxveen, dat op de 2e plaats staat.

Geen D-elftallen hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70 en Gol Sport

E-pupillen

E-pupillen
Het gaat hier om de spelers onder de 11 jaar. Vanaf de E-leeftijdsgroep zijn de regels aangepast. Er wordt (in principe)  7 tegen 7 gespeeld op een half veld, zonder buitenspelregel. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten.

Er is géén landelijke, maar alleen een regionale competitie.

Variant 1: de 9 tegen 9

Met ingang van het seizoen 2013/14 organiseerde de Regio West 2 van de KNVB een officiële 9:9 competitie. Dit is een tussenvorm tussen de 7:7 competitie en de 11:11 competitie die vanaf de D-pupillen  wordt gespeeld. De aanmelding voor deze competitie is op vrijwillige basis. De 9:9 kent een aantal bijzondere regels:

  • Alleen bestemd voor tweedejaars E (dit seizoen dus geboortejaar 2004) met maximaal één dispensatie per team voor een eerstejaars E (2005)
  • Speelduur 2 x 30 minuten
  • Lengte speelveld van lijn strafschopgebeid tot lijn van het andere strafschopgebied, ofwel ca 73 meter
  • Breedte speelveld 56 meter, aangegeven door “hoedjes” als zijlijn (sommige clubs vinden die “hoedjes” maar lastige obstakels en laten ze weg)
  • Breedte doel 6 meter, hoogte 2 meter (indien zo’n doel niet aanwezig is mag het ook 5 meter breed zijn); penalty’s dan van 9 meter respectievelijk 8 meter afstand;
  • Doorwisselen is toegestaan; geen buitenspel; geen terugspeelballen in handen van de keeper; per speler maximaal één keer per wedstrijd een 5- minutenstraf
  • Ouders achter de hekken (!)

Vroeger waren er een paar grote clubs uit onze regio die de beste E-spelers doorschoven naar een zogenaamde “E-top”, een team dat in een (lage) D-klasse uitkomt waardoor de spelers al kunnen wennen aan het grote veld, 11 tegen 11 en de buitenspelregel. Na de invoering van het 9:9 doet, voor zover ons bekend, alleen Alphense Boys dat nog.

Variant 2: de twingames (straatvoetbal op het veld)

De grote profclubs waren niet tevreden met de 9:9 competitie. Met name Ajax wilde het anders gaan doen en daarom wordt in dit seizoen voor het eerst door een aantal clubs geëxperimenteerd met de zogenaamde “twingames”. De essentie daarvan is dat het straatvoetbal op landelijk niveau in de profopleidingen wordt opgenomen. De kernbegrippen zijn : “voetbal in de kleine ruimte, meer balcontacten per speler, hogere spelintensiteit door minder onderbrekingen, verschillende ondergronden en meer nadruk op techniek en plezier. Voorlopig worden de twingames gespeeld door o.a. Ajax, ADO Den Haag, PSV en FC Utrecht. Andere clubs, zoals Sparta en Feyenoord, wachten nog even af maar spelen wel doordeweeks oefenwedstrijden volgens het twingame-concept.

Door de lastige opzet hebben we hier nog geen update voor.