Voetballen in de Premier League, welke (jonge) voetballer droomt daar niet van? Volle stadions, fel meelevend publiek bijna op het veld, you never walk alone, kortom, het ultieme voetbalgevoel. Leidenaar Tom Plezier gaat het allemaal meemaken: hij tekent volgende week voor Swansea City.

In 2002 verbleef Swansea City in de duistere en onderste krochten van het Engelse betaalde voetbal. De club was op sterven na dood. De Nederlandse fan en zakenman John van Zweden kocht de club voor het luttele bedrag van 50.000 Pond en dat was het startsein van een sprookje. Door verstandig beleid en slim investeren begon de club een sensationele opmars die eindigde in de Premier League en zelfs Europees voetbal. Dit jaar eindigde de Swans op de twaalfde plaats. ,,In zekere zin kan ik me spiegelen aan de geschiedenis van die club.” vertelt Plezier. Ook ik heb een enorme dip gekend, maar het heeft me wel sterker gemaakt. Kijk waar ik nu sta: aan de vooravond van een voetbalavontuur in Engeland.”

Van RCL....tot....Swansea City....tot?
                    Van RCL….tot….Swansea City….tot?

Als zevenjarig jochie begon Plezier te voetballen in de F11 van RCL om snel door te schuiven via de F7 naar de E1. ADO Den Haag zag wel wat in het jonge talentje en al rap speelde hij daar in de E-Top en later de C2. Toen namen de Haagse club en Plezier afscheid van elkaar en hij ging bij Alphense Boys voetballen. Een jaar bij de club van zijn vader, UVS, volgde waarna hij weer terugkeerde bij Alphense Boys. Op zijn zeventiende speelde hij al in het eerste van de club uit Alphen. Toen kreeg Plezier de kans hogerop te gaan voetballen bij Brabant United. Dat is een jeugdsamenwerkingsverband tussen RKC en Den Bosch. Het was knokken om gekozen te worden in het team dat werd geselecteerd uit de jeugd van Den Bosch en RKC. In de wedstrijden moest hij het opnemen van de jeugd van Groningen, Vitesse, Den Haag enz. Uiteindelijk speelde het toeval een hoofdrol die zijn voetbaltoekomst bepaalde.

,,Door mijn tweebenigheid had ik zo’n beetje alle posities doorlopen, maar linksback was toch vooral mijn stekkie. Op een dag was onze vaste linksback geblesseerd en ik mocht zijn positie overnemen. We speelden tegen AZ en ik moet zeggen dat het uitstekend ging. Mijn directe tegenstander speelde in de tweede helft aan de andere kant en dat zegt toch wel wat. In die wedstrijd en die erna zaten scouts op de tribune. Zij namen contact op met mijn zaakwaarnemers Greg Gorré en Derano Pimas en van het een kwam het ander. Het bleek te gaan om Swansae City. Ook Vitesse toonde belangstelling, maar het werd een buitenlands avontuur. Ik heb een aantal weken stage mogen lopen bij Swansae City. Eerst trainde ik met de selectie van onder de 23 en later met het eerste mee. Dan sta je op het veld met Leroy Fer, Wayne Routledge en Marvin Emnes. Dat kun je wel een belevenis noemen.”

Plezier is lyrisch als hij over de spelers en de club praat. ,,Het is zo professioneel geregeld. Over alle details is nagedacht. En wat de spelers betreft: het zijn uiterst vriendelijke jongens en technisch en tactisch uitstekende voetballers die maar een doel hebben: het beste uit jezelf te halen en voetballend slagen. Hun doel is mijn doel. Blijkbaar heb ik City in die stagetijd kunnen overtuigen. Ik mag er gaan voetballen.” Volgens Plezier is het grootste verschil met het Nederlandse voetbal dat er daar veel sneller de aanval wordt gezocht. Direct vol vooruit pressen is het devies. ,,In Nederland is het meer afwachtend. Ook het meer denken als verdediger is iets wat ik me eigen moet maken. Dat gaat lukken. Ik weet waar ik aan moet werken en Swansea geeft de juiste begeleiding daarin”  Een jongensdroom komt uit zou je zegen. Plezier heeft echter een ultiem doel voor ogen: spelen in het Nederlands elftal. ,,Dan pas zou ik echt trots op mezelf kunnen zijn. Het is het hoogste wat je als voetballer kunt bereiken. Waarom zou het me niet kunnen lukken?” Geloof in eigen kunnen, wilskracht en een enorm doorzettingsvermogen brachten de jonge Leidenaar waar hij nu is ondanks vervelende ervaringen in zijn jeugd.  ,,Ik ben wel enorm trots op mijn ouders. Ik kreeg alle steun wanneer ik die nodig had.”

Leidenamateurvoetbal wenst Tom Plezier al het mogelijke succes toe. Wij houden u op de hoogte van zijn verrichtingen daar in Wales

Plezier wil de absolute top bereiken, een mooi streven!
         Plezier wil de absolute top bereiken, een mooi streven!