Aan het einde van het seizoen plaatst onze redactie een overzicht van de verrichtingen van de jeugdelftallen van onze regionale clubs. Een document die blijkens de cijfers wordt ‘gevreten’ bij de clubs. Aan het einde van het seizoen wordt de balans opgemaakt. Wederom een mooi overzicht van de jeugdteams in de regio!

A-Junioren

A-Junioren

LANDELIJK

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Dichtstbijzijnde club is voor onze regio ADO Den Haag.

Historie: In 2011 en 2012 werd  Ajax landskampioen. Feyenoord/Excelsior werd landskampioen 2013. In 2014 eindigden Ajax en PSV gelijk bovenaan; ook een beslissingswedstrijd bracht geen  verschil want na verlenging bleef het 2-2. Omdat Ajax in de competitie een beter doelsaldo had werden de Amsterdammers kampioen. Ook in 2015 ging het landskampioenschap naar Ajax, vóór AZ (2e), PSV (3e), ADO Den Haag (4e) en Feyenoord (5e).

Het landskampioenschap 2015/16 is, net als 2 jaar geleden, pas door een extra wedstrijd beslist. Daarin won Ajax met 1-0 van PSV en behaalde deze titel dus voor de derde achtereenvolgende keer.

De KNVB-bekerwinnaar 2012 was SC Heerenveen. In de bekerfinale 2013 won PSV na verlenging met 3-2 van Feyenoord/Excelsior. In 2014 won Feyenoord met 4-3 van AZ. In 2015 ging de finale tussen AZ en SC Heerenveen. De uitslag was 1-1 na verlenging, de Friezen wonnen na strafschoppen. In 2016 is er een verrassende finale: Vitesse tegen NEC/FC Oss.

Net als in het seizoen 2014/15 wordt er in 2015/16  geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelde de Eredivisie een halve competitie. Daarna gingen  de eerste 8 teams verder om het Kampioenschap van Nederland. De nummers 9 t/m 14 spelen  met de beste 4 teams uit de Eerste Divisie een hele competitie om 6 plaatsen in de Eredivisie 2016/17. De uitkomst hiervan is dat o.a.  FC Groningen en FC Twente in 2016/17 niet meer in de Eredivisie spelen.  Dat zou ook gelden voor PEC Zwolle maar zij worden waarschijnlijk gered omdat Ajax de A2 op gaat heffen.

Opvallend is dat er een paar clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals  NEC/FC Oss en VVV/Helmond Sport. De jeugdteams van FC Twente en Heracles Almelo spelen onder de gezamenlijke naam “VA Twente”, Go Ahead Eagles maakte hiervan ook deel uit maar  is in 2014 weer voor zichzelf begonnen.  RKC Waalwijk en FC Den Bosch spelen samen onder de naam “Brabant United”.

Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Eerste divisie

In de Eerste divisie spelen 12 teams, waaronder het gepromoveerde Alphense Boys. De beste 4 uit de najaarscompetitie spelen in het voorjaar om promotie naar de eredivisie en er is een  “handhavingsgroep” waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie. De Alphense Boys zijn in de “handhavingsgroep / Eerste Divisie Laag”) door een nederlaag op de laatste speeldag tegen Zeeburgia als 6e geëindigd met 18 uit 14 en moeten nu de herkansing in. De eerste wedstrijd uit in Groningen bij Be Quick, werd met 2-1 verloren.

Tweede Divisie

In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we in afdeling B 2 ploegen uit onze regio:  Quick Boys en UVS.  Quick Boys eindigde als 6e en UVS degradeert door een 12e plaats.

Kampioen in afd B werd Excelsior Rotterdam. De beide kampioenen promoveren, de periodekampioenen (waaronder Westlandia, FC Dordrecht en NAC Breda) krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 (o.a. SC Feyenoord)  en 11 (o.a. Barendrecht) moeten herkansen, de nummers 12  (o.a. UVS) degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In afdeling A speelt ARC. De Alphense roodzwarten eindigden als 2e achter kampioen Lelystad’67, maar veroverden wel een (vervangende) periodetitel., net als AFC A2 en AFC’34.  In de eerste promotieronde begon ARC met een 4-0 overwinning thuis tegen Quick’20 uit Oldenzaal.

De kampioen  promoveert,  de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11 (KFC en IJsselmeervogels)  herkansen, nummer 12 (Dronten) degradeert.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen. In de Vierde Divisie B  speelt  Voorschoten’97. De groengelen stonden halverwege de competitie op een veilige 6e plaats en konden zelfs nog denken aan promotie, maar ze eindigden als 9e. Dat was wel voldoende voor handhaving. VFC uit Vlaardingen werd kampioen, de  periodewinnaars waren  FC ’s-Gravenzande, HBS en DSO. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11  (Xerxes DZB uit Rotterdam  en IFC uit Hendrik Ido Ambacht) herkansen, nummer 12 (Leonidas uit Rotterdam) degradeert.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse E  spelen Rijnsburgse Boys, Noordwijk , Katwijk , FC Lisse , Foreholte ,RCL en de in 2015 gepromoveerde clubs Ter Leede en VVSB.

Ter Leede werd ruim kampioen,  FC Lisse (dat wel de 1e periode won) werd 2e. RCL werd 4e en krijgt een vervangende periodetitel. Noordwijk werd 7e, Rijnsburgse Boys 8e , Foreholte 9e, Katwijk 10e en VVSB 11e.

De kampioen  promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 10 (Katwijk) en 11 (VVSB) gaan herkansen, Nummer 12 (Lyra)  degradeert.

Voor de promotie won RCL de eerste wedstrijd bij IFC met 0-4; FC Lisse speelde 0-0 bij Spirit. Tegen de degradatie begon VVSB met een 6-1 zege tegen DONK uit Gouda en Katwijk gaat tegen VCS uit Den Haag spelen.

Eerste klasse

In afdeling 09 spelen SJC en Quick Boys A2.  Quick Boys A2 werd door een matige tweede helft van de competitie 7e en SJC werd 8e.  De eerste periode is gewonnen door Graaf Willem II VAC, de tweede door HVV en de 3e door VCS. Om het kampioenschap komt er een beslissingswedstrijd tussen HVV en Concordia Delft.

In afdeling 10 spelen  Meerburg, DOSR, het gepromoveerde Alphen, het gedegradeerde Alphense Boys A2 en ook ARC A2.   Alphense Boys A2 eindigde als 6e, Meerburg als 7e, Alphen als 9e, ARC A2 als 10e en DOSR als 11e. Woerden werd kampioen, De periodetitels waren voor Haastrecht en voor de Goudse clubs Olympia en DONK.

De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 11 en 12 (DOSR en Groeneweg) degraderen.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is er in de tweede klasse en lager voor de beker gespeeld. De competitie is pas in november begonnen.

In afdeling 04 (“Promotie-afdeling”) werd FC Rijnvogels kampioen, voor DOCOS (2e), ASC (3e), Blauw Zwart (4e), het in 2015 gepromoveerde Warmunda (6e ), Valken’68 (7e ) en UDO (8e)

In afdeling 08 (ook een promotie-afdeling) werd de nieuwe fusieclub WVC kampioen voor Bernardus (2e) en Roodenburg (3e).   Oegstgeest werd 4e, SJZ 5e  ,Hazerswoudse Boys 8e  en  Kickers’69 10e.

In afdeling 10 (geen promotieklasse) werd ROAC kampioen. De in 2015 gepromoveerde teams van  TAVV en Van Nispen  werden 6e en 7e ; het vorig seizoen gedegradeerde Floreant  werd 8e.

In de tweede klasse spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager    

In de derde klasse 04 werd Kagia 2e en Teylingen 5e.

In de derde klasse 09 werd Altior 2e, Koudekerk 5e en  Woubrugge  7e.

In de vierde klasse 03 werd MMO 4e

In de vierde klasse 07 wordt Gol Sport 5e of 6e .

Géén A-junioren hebben Lugdunum, GHC, vv Leiden, Boshuizen, Leidsche Boys, Football Factory, LSVV, FC Rijnland en Alphia.

 

B-junioren

B-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.

Er is een landelijke competitie waarin ca 200 teams zijn ondergebracht.

Vanaf het seizoen 2012/13 spelen de B2-elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie.

LANDELIJK

Eredivisie

Net als de A-junioren kennen ook de B-junioren  een eredivisie van 14 teams, waarvan ADO Den Haag voor onze regio het dichtst bij is. Er zijn hier verder geen teams uit onze regio.

Historie: Ajax B1  werd  kampioen van Nederland 2013 door op de laatste speeldag AZ te passeren. In 2014 werd Feyenoord/Excelsior kampioen vóór PSV, Ajax, Sparta, ADO Den Haag en AZ: de westelijke clubs waren in deze leeftijdsgroep dus duidelijk het sterkst en  clubs als FC Twente, Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen speelden  geen rol van betekenis. De kampioenstitel 2014/15 was verrassend voor FC Utrecht, vóór Ajax (2e) en AZ (3e).

In 2015/16 werd PSV landskampioen bij de B-junioren  met één punt voorsprong op Feyenoord.

In de eerstejaarscompetitie voor B2’s (o/16)  werd Feyenoord/Excelsior zowel in 2014 als in 2015 kampioen. In 2016  werd AZ  kampioen voor PSV (2e) en ADO Den Haag (3e).

Net als In het seizoen 2014/15 wordt in 2015/16 geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelt de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan de eerste 8 teams verder met een hele competitie om het Kampioenschap van Nederland, de andere 6  strijden voor een plaats in de Eredivisie 2016/17 met de 4 besten uit de Eerste Divisie (naam: “Eerste Divisie Hoog”) . De uitkomst is dat o.a. SC Heerenveen, Roda JC en (net als bij de A-junioren) FC Twente in 2016/17 niet meer in de Eredivisie zullen spelen.

In de bekerfinale 2016 speelt in ieder geval (verrassend) PEC Zwolle. Tegenstander is de winnaar van de halve finale tussen Feyenoord en Excelsior.

Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Eerste divisie

In de Eerste Divisie  van 12 clubs spelen geen clubs meer uit onze regio na de degradatie van Alphense Boys en Quick Boys in 2015. Hollandia uit Hoorn is de enige amateurclub op dit hoge niveau (d.w.z. bij de beste 26 clubs van Nederland!).

De beste 4 spelen om promotie naar de eredivisie (“Eerste Divisie Hoog”)  en er is een  “handhavingsgroep” (“Eerste Divisie Laag”) waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie. De uitkomst is dat o.a. Hollandia zich handhaaft en FC Dordrecht in ieder geval degradeert.

Tweede Divisie

Er zijn 2 afdelingen van  12 clubs.  Uit onze regio spelen in afdeling B Alphense Boys en Quick Boys.

De Alphenaren werden na een spannende strijd kampioen, Quick Boys eindigde door een nederlaag op de laatste speeldag als 2e maar mag wel promotiewedstrijden gaan spelen, net als Spartaan’20 en Westlandia.

De 2 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, de nummers 10 en 11 moeten herkansen , de nummers 12 degraderen.

Quick Boys begon de promotiestrijd met een nederlaag: 2-1 bij VVV/Helmond Sport.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie B spelen UVS en –zeer knap- het eerstejaarsteam  Alphense Boys B2. UVS streed lang mee om het kampioenschap maar werd uiteindelijk 3e, 6 punten achter SC Feyenoord (de amateurtak van de Rotterdammers). UVS plaatste zich wel voor promotiewedstrijden, net als Excelsior M en Quick. UVS begon tegen het Brabantse Nuenen en won de thuiswedstrijd met 2-0.

Het eerstejaarsteam van de Alphense Boys deed het ook dit seizoen weer voortreffelijk met een fraaie 5e  plaats.

De 4  kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 herkansen, nummers 12 degraderen.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Vierde Divisie A spelen  ARC en het gepromoveerde Rijnsburgse Boys en in B het eveneens gepromoveerde Voorschoten’97.

In afd A werd ARC kampioen met 6 punten voorsprong op nr 2. Rijnsburgse Boys werd 11e en moet herkansen en begint tegen Always Forward B1

Voorschoten eindigde in afd B op de 9e plaats en dat was voldoende voor handhaving. Kampioen werd  FC ’s-Gravenzande.

De 8 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 moeten herkansen, de nummers 12  degraderen.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D (12 clubs) vinden we het in 2015 gedegradeerde Katwijk, het in 2015 gepromoveerde Quick Boys B2 en verder  Ter Leede, FC Lisse  en  Foreholte.

FC Lisse werd kampioen met 2 punten voorsprong op Foreholte. Ter Leede werd in de middenmoot  6e . Katwijk werd 11e en  Quick Boys B2 eindigde onderaan.

De kampioen promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen (waaronder Foreholte) krijgen daarvoor ook de kans. De nummers  10 en 11  moeten herkansen, nummer 12  degradeert.

Foreholte begon de promotiestrijd met een kleine 2-1 nederlaag bij Laakkwartier B1. Katwijk is de strijd tegen degradatie goed begonnen met een 3-1 zege in de thuiswedstrijd tegen FC Zoetermeer B1.

Eerste klasse

In afdeling 10 (12 clubs) vinden we de in 2015 gedegradeerde clubs RCL en VVSB en het gepromoveerde Noordwijk.   Daarnaast: ASC, DOSR,  SJC,  Meerburg , ARC B2  en UVS B2.

Noordwijk werd opnieuw ruim kampioen. DOSR werd 3e  en VVSB 4e, deze beide clubs pakten wel een vervangende periodetitel. UVS B2 werd  5e, RCL 6e, Meerburg 7e,  ARC B2 8e,   SJC 9e  en ASC 10e.

De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen  krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 11 en 12 (o.a. Nieuwkoop)  degraderen naar de Tweede klasse.

DOSR begon de promotiestrijd sterk met een 0-6 overwinning bij SVV in Schiedam. VVSB won thuis met 1-0 van De Zwervers en krijgt het dus nog lastig in de return in Capelle.

Tweede klasse   

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna pas.

In de “promotieklasse” 07 vinden we Alphen. De Alphenaren eindigden op de 10e plaats, de promotie is voor Rohda’76 uit Bodegraven.

In de promotieklasse 08 vinden we  DOCOS , FC Rijnvogels, SJZ, Blauw Zwart, Teylingen, Kickers’69, Woubrugge, WVC en het gepromoveerde UDO. Met nog één wedstrijd te spelen gaat het om het kampioenschap tussen SJZ (38 punten) en DOCOS (37). Teylingen werd 3e, Blauw Zwart 4e, FC Rijnvogels 6e, UDO 7e, Kickers’69 8e, WVC 9e en Woubrugge 10e.

In klasse 09 (geen promotieklasse) werd GHC kampioen, Altior (vorig seizoen gepromoveerd) werd  2e, Oegstgeest 7e en ROAC 9e.

In klasse 12 (geen promotieklasse) speelt Floreant. Afhankelijk van de laatste wedstrijd eindigen de Boskopers als 3e of 4e.

In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

Ook hier is eerst om de beker gespeeld en is de competitie in november begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In de derde klasse 06 werd Hazerswoudse Boys 3e, Alphia 4e  en  TAVV 7e.

In de derde klasse 08 werd  Van Nispen ruim kampioen

In de derde klasse 09 eindigde Valken’68 op de 4e plaats

In de vierde klasse 05 werd  Kagia ruim kampioen en Gol Sport eindigde als 5e.

In de vierde klasse 07 eindigde  Bernardus op de 10e plaats

In de Vijfde klasse 11 eindigde  Lugdunum op de 4e plaats

In de zesde klasse 05 staat Koudekerk na de laatste wedstrijd bovenaan met 37 uit 18, maar er zijn nog 2 clubs met 36 punten die nog één wedstrijd te spelen hebben……(en niet tegen elkaar !)

In de zesde klasse 13 eindigde Warmunda als 6e.

Géén B-juniorenteams hebben:   Roodenburg, Boshuizen, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70,  vv Leiden, Gol Sport en MMO.

C-junioren

C-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 15 jaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten. In de C-groep wordt niet om periodetitels gespeeld, zoals in de A- en B-jeugd, en er is geen promotie/degradatie – play off.

In deze leeftijdsgroep spelen slechts 5 clubs uit onze regio in de landelijke competitie, waarin in totaal ca 180  teams uitkomen.

LANDELIJK

Eredivisie

Dit seizoen is er voor het eerst ook in de C een eredivisie. Daarin is AFC uit Amsterdam de enige amateurclub.

Historie: Landskampioen 2012 werd Ajax. In de finale van 2013 stonden  AZ (Noord) en Feyenoord (Zuid), kampioen werd AZ door  met 4-1 te winnen. In 2014 ging de finale tussen Ajax (kampioen Noord) en  Feyenoord (kampioen Zuid). Na verlenging won Ajax met 3-2. Het kampioenschap ging in 2015 naar Ajax, er wordt vanaf 2015  door de invoering van de C-eredivisie geen finale om het kampioenschap meer gespeeld.

In 2016 ging het kampioenschap naar Feyenoord vóór Ajax (2e) en NEC/FC Oss (3e). AFC (9e) heeft zich gehandhaafd, NAC Breda en Willem II degraderen.

De beker 2015 werd in de C gewonnen door Ajax, dat in de finale met 2-1 won van Willem II en daarmee de “double” realiseerde. De finale in 2016 gaat tussen Ajax en AZ.

Voor de C2-teams van de profclubs (bestaande uit eerstejaars C-spelers) wordt een aparte competitie georganiseerd. PSV werd in 2013 kampioen en volgde daarmee Ajax (2012) en  ADO Den Haag (2011) op. In 2014 werd Ajax kampioen bij de eerstejaars.    Feyenoord werd in 2015 kampioen, vóór ADO Den Haag (2e)  en Ajax (3e). In 2016 ging de titel weer naar Ajax, voor FC Twente (2e) en Sparta (3e).

Eerste divisie

Er zijn dit seizoen 2 Eerste Divisies van ieder 12 clubs , hierbij zijn 10 amateurclubs, namelijk  Zeeburgia  en DWS uit  Amsterdam,   Quick uit Den Haag, Be Quick uit Groningen, SML uit Arnhem  en verder Nuenen (Brabant), JVOZ (Zeeland), de amateurs van Feyenoord, Hoofddorp en…. Alphense Boys. De Boys zijn geëindigd op een prima 2e plaats in, maar wel met 14 punten achterstand op kampioen  ADO Den Haag.

De beide kampioenen (naast ADO ook FC Twente) promoveren naar de eredivisie, de nummers 11 en 12 degraderen (hiertoe behoren naast Roda JC  ook de amateurs van JVOZ, Hoofddorp en SML).

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. De enige club uit onze regio is hier het gepromoveerde UVS in afdeling B. UVS eindigde in de veilige middenmoot op de 5e plaats.

De vier kampioenen (waaronder Spartaan’20) promoveren naar de Eerste Divisie, de nummers 11 en 12 degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie C spelen  Quick Boys, VVSB en het gepromoveerde Voorschoten’97.

Quick Boys eindigde fraai als 2e, maar wel met 13 punten achterstand op kampioen Smitshoek. VVSB werd 8e en  Voorschoten’97  9e.

De 8 kampioenen promoveren naar de Tweede Divisie. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Hoofdklasse.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D  (12 clubs) spelen  FC Lisse , ARC,   Foreholte en de in 2015 gepromoveerde teams   Rijnsburgse Boys en Alphense Boys C2.

HVV werd ruim kampioen door 21 van de 22 wedstrijden te winnen. FC Lisse werd 2e met een overigens fraai totaal van 55 punten.  ARC werd 4e  en het eerstejaarsteam van Alphense Boys C2 , na een goede eindsprint, 6e. De onderste plaatsen waren al halverwege de competitie voor Foreholte (11e ) en Rijnsburgse Boys (12e) en dat bleef zo.

De kampioen van de hoofdklasse promoveert naar de Derde Divisie. De nummers 11  en 12 degraderen naar de Eerste Klasse.

Eerste klasse 

In afdeling 09 (12 clubs) spelen het in 2015 gedegradeerde RCL en verder  SJC, Katwijk, Noordwijk , Meerburg,  Ter Leede,  Blauw Zwart; en  ook FC Lisse C2 .

Meerburg werd 2e  achter  kampioen RKDEO, ook HBS (3e) en Noordwijk (4e)   deden lang mee.  RCL (6e), Ter Leede (7e) en Blauw Zwart (8e) eindigden in de middenmoot, de andere 3 regioploegen streden tegen de degradatie, waarbij FC Lisse C2 zich redde met een 9e plaats; maar SJC  (11e) en Katwijk (12e) slaagden niet.

In afdeling 10 werd het vorig seizoen gepromoveerde Alphen 2e, achter kampioen Sportlust’46. ARC C2 eindigde na een goede tweede competitiehelft als 7e .

De kampioenen promoveren  naar de Hoofdklasse, de nummers 11 en 12 degraderen naar de Tweede Klasse.

Tweede klasse

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In promotie-afdeling 07 werd DOCOS na een sterke tweede competitiehelft kampioen.  DOSR , dat lange tijd bovenaan stond, werd 2e en UVS C2 eindigde als  3e. In de middenmoot eindigden Warmunda (4e), ASC (5e)  en Kickers’69 (6e), onderin eindigden ROAC als 7e, Valken’68 als 8e, WVC als 9e en Quick Boys C2 als 10e.

In promotie-afdeling 02 werd Floreant  ruim kampioen.

In de Tweede klasse 10 (geen promotie-afdeling) werd het in 2015 gepromoveerde Kagia ook dit seizoen ruim kampioen, voor FC Rijnvogels (2e). In de bovenkant van de middenmoot eindigden  UDO (3e), Oegstgeest (4e)  en het ook  in 2015 gepromoveerde Lugdunum (5e).   Teylingen eindigde als 7e.

In de Tweede klasse 12 (ook geen promotie-afdeling) werd SJZ kampioen met één punt voorsprong op Nieuwkoop. Koudekerk werd 6e.

In alle afdelingen spelen ook een aantal  tweede en derde elftallen.  De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 02 eindigde MMO als 8e en Woubrugge als 9e.

In de Derde klasse 03 eindigt TAVV als 3e of 4e. Het vorig seizoen gedegradeerde Hazerswoudse Boys werd 5e en  Bernardus werd 6e.

In de Derde klasse 10 wordt Roodenburg 3e of 4e, afhankelijk van het resultaat van UVS C3 in de laatste wedstrijd.

In de Vierde klasse 01 werd Alphia 4e.

In de Vierde klasse 09 werd Van Nispen 4e.

In de Vijfde klasse 02 werd Altior 10e.

In de Vijfde klasse 10 staat Gol Sport na 17 wedstrijden bovenaan maar de groenwitten hebben nog één punt nodig !

In de Zesde klasse 19 werd v.v.Leiden 3e.

 

Géén C-junioren hebben: GHC, Boshuizen, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory en LSVV’70,

D-pupillen

D-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”. Er zijn geen periodetitels en play-offs.

LANDELIJK

Eerste divisie (er is  geen Eredivisie).

Er zijn 2 afdelingen van ieder 14 clubs. Dichtstbijzijnde club voor onze regio is ADO Den Haag.

Historie: Ajax was de kampioen van Nederland in deze leeftijdsgroep in 2012. In 2013 werd AZ kampioen van Nederland  vóór  PSV (2e) en SC Heerenveen (3e).  In 2014 werd Feyenoord kampioen van afdeling A , voor AZ (2e) , Ajax (3e)  en ADO Den Haag (4e). Daarna werd Feyenoord ook kampioen van Nederland door de beide andere Eerste Divisiekampioenen,  PSV (Zuid) en FC Twente (Noord/Oost) , te verslaan. De finale om het kampioenschap van Nederland 2015 ging tussen de poulewinnaars Ajax en Feyenoord, Ajax won met 1-0.

Ook in 2016 komt er een finale om het kampioenschap van Nederland tussen de winnaars van de beide Eerste Divisie-afdelingen. En dat wordt hoe dan ook  een verrassende kampioen: FC Volendam is de winnaar in A en Sparta de winnaar in B. De nummers 13 en 14 in beide poules degraderen.

De beker 2015 is gewonnen door Vitesse, dat in de finale met 3-1 won van Feyenoord. De finale 2016 gaat, net als bij de C-junioren, tussen Ajax en AZ.

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen. In afdeling A (13 clubs)  speelt één  club uit onze regio :  Alphense Boys. De Boys hebben een bijzonder spannende strijd gestreden met Zeeburgia en SML uit Arnhem., maar zijn uiteindelijk  met 57 uit 24 op de 2e plaats geëindigd achter Zeeburgia.

De 4 kampioenen promoveren naar de Eerste Divisie. De nummers 11 t/m 13 degraderen naar de Derde Divisie, daar zit o.a. ook HVV bij.

Derde divisie

Er zijn 8 afdelingen van ieder 12 clubs. In afdeling A spelen UVS, FC Lisse en ARC, deze 3 teams hebben in 2014/15 geprofiteerd van de versterkte promotie naar deze voor de D-pupillen nieuwe divisie.

Het was al lang duidelijk dat het kampioenschap terecht zou komen bij De Foresters uit Heiloo. ARC werd 4e en FC Lisse 5e.  UVS eindigde als laatste en degradeert naar de Hoofdklasse.

De 8 kampioenen promoveren naar de Tweede Divisie. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Hoofdklasse, net als 6 van de 8 nummers 10.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse F (12 clubs) spelen het in 2014 uit de landelijke klasse gedegradeerde Voorschoten’97 en verder  Quick Boys, Katwijk, Noordwijk, Foreholte en het gepromoveerde Ter Leede.

Het kampioenschap kwam na spannende strijd terecht bij Voorschoten’97 dat in de voorlaatste ronde verrassend op Nieuw Zuid van Quick Boys won. Quick Boys, halverwege de competitie nog  bovenaan,werd 2e met 2 punten achterstand en Foreholte werd 3e.  Ter Leede werd 4e, Noordwijk 7e  en Katwijk 11e.

In hoofdklasse D (een “Rotterdamse” afdeling) speelden de eerstejaars van Alphense Boys (D2), die op de 8e plaats eindigden.

De kampioen van de Hoofdklasse promoveert naar de Derde Divisie. De degradatie wordt per district bepaald.

Eerste klasse

In  de promotieklasse (afd. 04) spelen de in 2014 gedegradeerde clubs RCL en VVSB, het in 2015 gedegradeerde Meerburg en verder   Rijnsburgse Boys,  ASC,  UDO, Blauw Zwart, UVS D2 en het gepromoveerde Hazerswoudse Boys.

Rijnsburgse Boys won 16 van de 18 wedstrijden en werd ruim kampioen. Meerburg kende een sterke 2e seizoenshelft en werd 3e, RCL 4e , Blauw Zwart 5e,   ASC 6e en UDO 7e; al deze clubs eindigden met kleine onderlinge verschillen.  VVSB  werd 8e, UVS D2 9e en Hazerswoudse Boys werd laatste.

In afdeling 07 (geen promotieklasse) eindigde  DOSR  als  3e, FC Rijnvogels werd 4e  en SJC werd 9e.

In alle afdelingen spelen ook tweede en derde elftallen. De kampioen van de promotieklasse speelt volgend seizoen in de Hoofdklasse.

 Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is in de tweede klasse en lager alleen om de beker gespeeld. De competitie is pas in november  begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In afdeling 03 werd  Alphia  4e, Alphen 6e en Floreant 7e .

In afdeling 04 spelen SJZ, Kickers’69 (gepromoveerd), ROAC, Woubrugge en de D4 van Alphense Boys (dat is de zogenaamde E-top) Na 11 wedstrijden was Woubrugge nog steeds zonder nederlaag en streed om het kampioenschap, maar uiteindelijk ging dat naar BSC’68 uit Benthuizen en werd Woubrugge 3e. Kickers’69 werd 4e, Alphense Boys D4 knap 5e, Stompwijk 7e, ROAC 8e en SJZ  9e.

In afdeling 05 werd DOCOS kampioen met 3 punten voorsprong op  Oegstgeest. Teylingen werd 3e en Valken’68 eindigde als 8e.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 01 werd Koudekerk 3e, TAVV 4e en Bernardus 7e.

In de Derde Klasse 07 werd Kagia kampioen.  Lugdunum werd 3e en  Roodenburg 4e.

In de Vierde klasse 05 werd Warmunda 4e,  WVC 7e en Boshuizen 8e.

In de Vierde klasse 07 werd  Van Nispen 10e.

In de Vierde klasse 08 werd  Altior 6e.

In de Vijfde klasse 09 werd MMO kampioen. ABF (het team van de Amerikaanse School in Wassenaar) werd 5e.

In de Zesde klasse 02 werd v.v.Leiden 2e.

Ook GHC had een D-team, dat was  ingedeeld in een 7:7 meisjescompetitie en daar zeer ruim kampioen werd.

Géën D-elftallen hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70 en Gol Sport

E-pupillen

E-pupillen

Het gaat hier om de spelers onder de 11 jaar. Vanaf de E-leeftijdsgroep zijn de regels aangepast. Er wordt (in principe)  7 tegen 7 gespeeld op een half veld, zonder buitenspelregel. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten. Maar clubs kunnen er ook voor kiezen om in een 9:9 competitie te spelen (zie Variant 1). Alphense Boys kiest er voor, om de beste E-spelers (“E-top”) uit te laten komen in een (lage) D-competitie Daarnaast spelen een aantal profclubs (o.a. Ajax en ADO Den Haag) met hun E-teams zogenaamde “twingames” (zie Variant 2).

Variant 1: de 9 tegen 9

Met ingang van het seizoen 2013/14 organiseerde de Regio West 2 van de KNVB een officiële 9:9 competitie. Dit is een tussenvorm tussen de 7:7 competitie en de 11:11 competitie die vanaf de D-pupillen  wordt gespeeld. De aanmelding voor deze competitie is op vrijwillige basis. De 9:9 kent een aantal bijzondere regels:

  • Alleen bestemd voor tweedejaars E  met maximaal één dispensatie per team voor een eerstejaars E (2005)
  • Speelduur 2 x 30 minuten
  • Lengte speelveld van lijn strafschopgebied  tot lijn van het andere strafschopgebied, ofwel ca 73 meter
  • Breedte speelveld 56 meter, aangegeven door “hoedjes” als zijlijn (sommige clubs vinden die “hoedjes” maar lastige obstakels en laten ze weg)
  • Breedte doel 6 meter, hoogte 2 meter (indien zo’n doel niet aanwezig is mag het ook 5 meter breed zijn); penalty’s dan van 9 meter respectievelijk 8 meter afstand;
  • Doorwisselen is toegestaan; geen buitenspel; geen terugspeelballen in handen van de keeper; per speler maximaal één keer per wedstrijd een 5- minutenstraf
  • Ouders achter de hekken (!)

Vroeger waren er een paar grote clubs uit onze regio die de beste E-spelers doorschoven naar een zogenaamde “E-top”, een team dat in een (lage) D-klasse uitkomt waardoor de spelers al kunnen wennen aan het grote veld, 11 tegen 11 en de buitenspelregel. Na de invoering van het 9:9 doet, voor zover ons bekend, in deze regio  alleen Alphense Boys dat nog.

Variant 2: de twingames (straatvoetbal op het veld)

De grote profclubs waren niet tevreden met de 9:9 competitie. Met name Ajax wilde het anders gaan doen en daarom werd  in het seizoen 2014/15 voor het eerst door een aantal clubs geëxperimenteerd met de zogenaamde “twingames”. De essentie daarvan is dat het straatvoetbal op landelijk niveau in de profopleidingen wordt opgenomen. De kernbegrippen zijn : “voetbal in de kleine ruimte, meer balcontacten per speler, hogere spelintensiteit door minder onderbrekingen, verschillende ondergronden en meer nadruk op techniek en plezier”. Voorlopig worden de twingames gespeeld door o.a. Ajax, ADO Den Haag, PSV en FC Utrecht. Andere clubs, zoals Sparta en Feyenoord, wachten nog even af maar spelen wel doordeweeks oefenwedstrijden volgens het twingame-concept.

REGIONAAL

Hoofdklasse   

Voor de 9:9 competitie zijn er in de Regio West 2 in totaal 14 hoofdklassen gevormd. De KNVB heeft in augustus  de eerste indeling gemaakt, vanaf 1 november werd een tweede indeling gemaakt  en vanaf 1 maart is er nog een derde keer ingedeeld; de poules tellen in deze 3e fase meestal 6 clubs. De bedoeling daarvan is dat iedere club zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstanders krijgt.

Uit onze regio doen   15 clubs mee (ARC en RCL zelfs met 2 teams). In de derde en laatste fase zijn dat:

In poule 2 ARC, dat als 3e eindigde. Poulewinnaar werd het verrassend sterke Lyra maar de Alphenaren eindigden ruim voor  grote verenigingen als RKDEO en DSO

In poule 4 werd  FC Lisse 3e en Katwijk 5e , poulewinnaar werd DWO

In poule 5 werd RCL winnaar, Meerburg (met een zeer grote E-afdeling, 17 teams !) kan met nog één wedstrijd te spelen 3e worden maar ook nog 4e

In poule 7 zal  SJC als 2e eindigen en Alphense Boys als 6e (maar de beste E-spelers van de Boys komen in de E-top uit). Poulewinnaar is Spirit uit Ouderkerk aan de IJssel.

In poule 8 werd Quick Boys 4e. Poulewinnaar werd de E2 van de Sparta AV (amateurafdeling)

In poule 9 werd Voorschoten’97 winnaar en werd Foreholte 4e.

In poule 10 werd UDO 2e, slechts één punt achter poulewinnaar ONA. UDO won weliswaar van de Gouwenaren maar speelde 2x gelijk tegen “mindere” clubs…!

In poule 11 Rijnsburgse Boys, dat 2e werd door een minder doelsaldo dan Honselersdijk.  RCL  E2 werd 3 en ARC E2 werd 5e

In poule 12 werd  Blauw Zwart 4e, ruim achter poulewinnaar HBS

In poule 13 was het tot de laatste dag spannend. UVS (2e)  en VVSB (3e)  eindigden vlak achter poulewinnaar Xerxes DZB uit Rotterdam.

 

Eerste klasse:  (deze klasse en alle lagere klassen spelen dus 7:7; meestal bestaan de klassen uit 10 teams)

In afdeling 01 (10 clubs) werd Valken’68 ruim kampioen.

In afdeling 05 werd Hazerswoudse Boys kampioen, Floreant eindigde als 10e.

In afdeling 02 werd Kagia kampioen met 8 punten voorsprong op Noordwijk. DOSR werd 3e, Oegstgeest 6e en Teylingen 8e.

 

Tweede klasse(in de meeste afdelingen spelen 10 clubs)

In afdeling 04 werd Bernardus met grote voorsprong kampioen

In afdeling 08 werd SJZ 10e.

In afdeling 09 werd DOCOS kampioen met grote voorsprong op ASC (2e). Ter Leede werd 7e en FC Rijnvogels 9e.

 

Lagere klassen (in de meeste afdelingen spelen 10 clubs)

In de Derde klasse 10 werd Koudekerk 2e, Woubrugge 4e, Roodenburg 5e en WVC 6e.

In de Vierde klasse 03 gaat de strijd om het kampioenschap nog tussen Kickers’69 (41 uit 18) en Altior (39 uit 17). Alphen eindigt als 5e of 6e.

In de Vierde klasse 07 werd Warmunda  kampioen

In de Vierde klasse 10 staat ABF (de club van de Amerikaanse school in Wassenaar) bovenaan maar RCL E5 kan nog kampioen worden door de laatste wedstrijd te winnen. V.v.Leiden eindigt als 5e en Gol Sport als 6e.

In de Vijfde klasse 09 werd Lugdunum kampioen. GHC werd 3e, ROAC 5e.

In de Zesde klasse 12 werd TAVV ruim kampioen. Alphia werd 5e.

In de Zevende klasse 02 werd MMO 7e.

 

Géén E-teams hebben: Boshuizen, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory en  LSVV ’70 .