Koetshuis Cup, poule E – Creativiteit vierde hoogtij bij dit duel in poule E om de Koetshuis Cup, want met het afkeuren van het veld in het Leidse De Morsch werd er gewoon gebald op een kunstgrasveld op sportpark Adegeest in Voorschoten. Temperaturen langs de lijn qua gevoelswaarde rond min tien stegen bij de (slee)hondstrouwe supporters bij het beleven van het vertoonde spel van VV Leiden en Voorschoten’97. Uiteindelijk was het Voorschoten’97 dat na negentig minuten met 2-4 en lekker counterend aan het langste eind trok. Terwijl het spelbeeld in de tweede helft eerder VV Leiden de meer dan verdiende gelijkmaker leek te  bezorgen met een 2-3 tussenstand. Met het vertoonde spel in deze wedstrijd waren er deze zeer koude winteravond echter louter winnaars in Voorschoten.

In deze poule E met de zes ploegen VV Leiden (vierde klasse), Voorschoten’97 (derde klasse), DoCoS (tweede klasse), Roodenburg (zaterdag vierde klasse), Rijnvogels 2 en Kagia (derde klasse) gaan er vier ploegen door naar de knock-out fase. Voorschoten’97 (zo) had pas één wedstrijd gespeeld en daarbij hadden de geelgroenen van trainer Huib van Oostrom Soede met hun herkenbare 4-4-2 al counterend met 6-0 van Roodenburg gewonnen. VV Leiden was aan de derde wedstrijd toe na de 0-0 uit bij Roodenburg en de 2-4 nederlaag tegen Rijnvogels 2.

Dat wedstrijden om de Koetshuis Cup door de trainers worden benut om andere spelers dan die van het standaardteam in deze bekercompetitie aan de bak te zien, met name in de groepsfase, bleek ook uit de basisopstelling waar Van Oostrom Soede van Voorschoten’97 en Cees van Tongeren van VV Leiden voor hadden gekozen. De Leidse ploeg had nog vijf spelers in het basisteam van de bekerwedstrijd om de Koetshuis Cup op 22 november waar Voorschoten’97-supporters er nog zes konden tellen in vergelijking met hun eerste wedstrijd om deze cup op 18 oktober.

we-zijn-er-klaar-voor-small

Na de eerste balomwenteling ging het spel heerlijk gelijk op. Opvallend was de passie en bevlogenheid binnen de lijnen bij beide teams. Driftig werd er gecombineerd en luidkeels coachten en corrigeerden de spelers elkaar. Dit was verre van een wedstrijdje zomeravondvoetbal, ook niet qua temperatuur, maar uiteindelijk scoorde Peter Hamelink van VV Leiden heel slim de 1-0. Waar normaliter bij Voorschoten’97 de spelers Niels van den Berg en Mike Nikic bepalend zijn qua spel en de doelpunten (in totaal goed voor 20 van de 33 competitiedoelpunten), deze avond waren in aanvallend opzicht de jongelingen Jurgen Oerlemans en Bart van Beest zeer verfrissend aanwezig. Zij zorgden dan ook respectievelijk voor de 1-1 en de 1-2 na flitsende acties.

Bij VV Leiden was het de jonge centrumspits Joeri Devilee die de harten van de meegereisde Leidse supporters sneller liet kloppen. Maar ook rechterspits Mitchell Hage, debutant en doelpuntenmaker in de laatste competitiewedstrijd tegen UDO, speelde vol passie met alle acties naar voren gericht, een buitenspeler uit de Hollandse school. Daar kan menig vleugelaanvaller in het betaalde voetbal nog een puntje aan zuigen. Van den Berg van de geelgroenen kwam na wat verbale acties weer voetballend positief in beeld met zijn schot dat tot de 1-3 leidde nadat hij eerder geel kreeg wegens ‘gemekker’ van de zeer goed leidende scheidsrechter.

Na de pauze, het gerucht ging in de kantine dat men de spelers en begeleiders op ijsthee zou gaan trakteren, kwamen bij Voorschoten’97 alle invallers direct binnen de lijnen. Niels Wassenaar, Mike Nikic, topscorer met elf doelpunten in de competitie, en verdediger Wout Witsmeer. Trainer Van Tongeren van VV Leiden bracht Jeroen van Egmond, centrumspits Rick Boot, Danny Sjaardema en linksbuiten Brahim Lakhal in het veld. Zij mochten de ijskoude dug-out, elke gelijkenis met ‘Het Behouden Huys’ van Nova Zembla berust zeker niet op louter toeval, eindelijk verlaten voor hun invalbeurt. Spelbepaler en topscorer in de competitie Ivo Nolet nam daarbij de aanvoerdersband over van Sietse Fokkema.

daar-komen-de-spelers-small

Het was het grootste deel van de tweede helft VV Leiden dat de lijnen uitzette. De spelers hadden er zicht- en hoorbaar zin in. Tegen hun snelle combinatievoetbal had Voorschoten’97 steeds minder in te brengen. Boot, de zeer rappe centrumspits en met zes doelpunten heerlijk actief in de reguliere competitie, scoorde in de 54e minuut al de dik verdiende aansluitingstreffer, 2-3. Dit smaakte naar meer en de Leidse invallers deden er alles aan om de  meer dan verdiende gelijkmaker te realiseren.

Spelers van Voorschoten’97 zagen blijkbaar de bui al hangen en als oud tweedeklasser lag er de optie dat deze zaterdagvierdeklasser voor een stunt zou kunnen zorgen. Rechtsback Robert Toret, een stevige en ervaren dertiger, zag een potentiële ‘Van Nispen-bui’ weer hangen en hij ging op Toretiaanse wijze verbaal de strijd aan met zijn collega’s tot groot genot van de supporters van Voorschoten’97. En hielp het? Kort voor tijd was het invaller Nikic die uit een typische Voorschoten’97-counter de 2-4 scoorde. Daarmee werd een heerlijke pot voetbal na het laatste fluitsignaal afgesloten. Handen werden geschud, schouders werden wederzijds beklopt en het veld werd na een sportieve pot voetbal verlaten waar ook de supporters het de rug toekeerden met wederom een hartverwarmende wedstrijd om de Koetshuis Cup op hun netvlies.

Komende zaterdag 3 december is Roodenburg in de zaterdag vierde klasse de tegenstander van VV Leiden in de stadsderby. Eens kijken of deze wedstrijd meer doelpunten oplevert dan de 0-0 in deze poule E. Voorschoten’97 zal er zondag 4 december geen sinterklaascadeau uit bij ASC van willen maken na afgelopen zondag thuis al met 0-2 van Aalsmeer te hebben verloren. Wat het voor beide teams gaat worden, weet nog niemand. Wat we wel weten, is het feit dat deze wedstrijd VV Leiden versus Voorschoten’97 een reclame voor de Koetshuis Cup was.

Wij gaan het volgen en zeker ook de komende wedstrijden in deze boeiende poule E van de Koetshuis Cup.

VV Leiden- Voorschoten’97 2-4 (1-3). Hamelink 1-0, Oerlemans 1-1, Van Beest 1-2, Van den Berg 1-3, Boot 2-3 en Nikic 2-4.

Basisopstelling VV Leiden: Van den Bor, Schreuder, Fokkema, Dieke, Van Heusden, Janssen, Nolet, Hamelink, Hage, Devilee en Bakker.

Basisopstelling Voorschoten’97: Vlak, Toret, Hogewoning, Hilders, Adriaanse, Van der Maas, Kloeke, Elligens, Oerlemans, Van den Berg en Van Beest.