Koetshuis Cup, poule A- ‘Kleintjes bestaan niet meer’ werd een gevleugelde uitdrukking als Nederland weer eens tegen San Marino of Liechtenstein moest spelen. De winst van de Faeröer in en tegen Griekenland en het gelijke spel van San Marino tegen Estland onderstreepte het gelijk van deze stelling. Er kan nog een opmerkelijke uitslag toegevoegd worden: het gelijke spel van derdeklasser LSVV’97 tegen eersteklasser Voorschoten’97 in de strijd om de Koetshuis Cup: 1-1.

In de eerste helft combineerden de gasten er vrolijk op los. De bal ging soepeltjes van voet tot voet, tot even voor de rand van het strafschopgebied. Daar stond een compact en vooral geconcentreerd spelend LSVV te wachten die verdere toegang versperde en het gif uit de aanval haalde. Het spel van Voorschoten’97 verzandde steeds vaker in gebrei en doelman Dammes Waasdorp hoefde maar een enkele keer optreden en deed dat zoals gebruikelijk bekwaam. Aan de andere kant stond Stefan van der Niet vooral te kleumen.

Toch moest ook hij aan de bak om zijn doel schoon te houden.  Eerst werd hij bijna verrast door een bal van de middellijn die een slimme speler van de cultclub, toen hij Van der Niet wel erg ver van zijn doel zag staan en de tweede keer was hij de sterkste in een één op één duel met Thomas Loos. Van der Niet: ,,Ja, hij probeerde me te ‘stokken’. Dat kunnen ze altijd proberen natuurlijk, maar lukken zal het een tegenstander niet, te veel ervaring denk ik. Er was voor mij vandaag heel weinig te doen, maar je moet toch gefocust blijven.” Het was vrij logisch dat de rust doelpuntloos gehaald werd.

Waar min of meer verwacht werd dat Voorschoten’97 in de tweede helft wel zou doordrukken bleek dat allerminst waar. LSVV’70 kroop steeds meer uit zijn schulp en deed in veel opzichten niet onder voor de tegenstander. Individueel en technisch was en bleef Voorschoten’97 vanzelfsprekend beter, maar combinerend deed de ploeg van Freek Jansen weldegelijk een duit in het zakje. Steeg de thuisclub hier ver boven zichzelf uit of speelden de groengelen ver onder hun niveau? De waarheid zal zoals immer wel ergens in het midden liggen. Individuele klasse bracht Voorschoten wel op voorsprong toen ‘Achie” Blazquez fraai een voorzet in een keer op zijn schoen nam. De zaak leek in de knip toen LSVV’70 even wegzakte en de mannen van André Lourens zich wat herpakten.

De thuisclub hees de broek echter nog eens op en deed hetzelfde met de mouwen. Joppe Gloerich stond aan het eind van een van de aanvallen van de thuisclub en hij schoot het leer kalmpjes langs Van der Niet: 1-1. ,,Het is een primeur in mijn voetbalcarrière, scoren tegen een eersteklasser”, aldus de spits. Die 1-1 bleek tevens de zeer verrassende eindstand.

Van der Niet is vanzelfsprekend niet gelukkig: ,,Het was een ondankbare taak voor een keeper vandaag. Je hebt weinig te doen en dan wordt het toch nog gelijk. We deden het niet onaardig. We moeten de bal nog sneller laten rondgaan en eerder de diepte zoeken, dat zijn punten die beter moeten. Avondwedstrijden zijn niet echt mijn ding, maar bij LSVV’70 deden een paar bekenden mee en dat maakt het toch wel leuk.”

Gloerich bedient zich van cultclub vocabulaire en is niet wars van overdrijving als hij stelt: ,,Een ouderwets voetbalsprookje!  Waar eindigt dit? The sky is the limit!” De aanvaller bedoelt hier dat het gelijke spel wel leuk was. Dan wat serieuzer: ,,Spelen tegen een eersteklasser is in ieder geval overzichtelijk. Je hoeft zelf niet veel na te denken. Lekker compact staan, de bal komt voor je voeten en dan zie je wel weer. Blijkbaar kunnen we die discipline een hele wedstrijd opbrengen.”

Zaterdag wacht Zwammerdam. ,,We kunnen nu iedereen aan, laat ze maar komen.” Heldere taal van de doelpuntenmaker. Voorschoten’97 moet naar het sterke SC Feijenoord. ,,Ik heb gehoord dat zij het niet zozeer van fysiek voetbal moeten hebben. Dat ligt ons wel. Ruimtes klein houden, snel de bal rond laten gaan en kijken of we daar resultaat kunnen halen.”  Een puntje halen Stefan? ,,Nee, drie punten. Je moet altijd gaan voor de winst. Wat mij betreft doen we dat komende zaterdag ook.”

Basisopstelling  LSVV’70:Waasdorp. Van Beuningen, Koesveld, Huisman, Weststrate, Mos, Leugering, Groenendijk, Loos, Gloerich, Wijnakker.

Basispstelling Voorschoten’97: Van der Niet, Herze A, De Lange, Van Hemert, Manuputty, Blazquez, Koning, Looijestijn, Quax, Bakker, Owel.

LSVV’70-Voorschoten’97 1-1 (0-0). 60. Blazquez 0-1, 80. Gloerich 1-1.

Foto’s: met dank aan J.P. Kranenburg