donderdag, april 18, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenKoetshuis Cup, poule D: FC Rijnland (zo) wint weer van ASC maar…

Koetshuis Cup, poule D: FC Rijnland (zo) wint weer van ASC maar…

-

Koetshuis Cup, poule D – De benutte strafschop vijf minuten voor tijd benut door de zeer rappe Danny Kromwijk, vleugelspits van het zondagteam van FC Rijnland, besliste uiteindelijk een heerlijke pot voetbal om de Koetshuis Cup ‘De Burcht’ tegen ASC. Op deze dinsdagavond 8 november zagen beide trainers hun spelers een boeiende wedstrijd op het Leidse kunstgras van sportpark Morsch 2 leggen. Beide clubs zijn ‘oude bekenden’ van elkaar want 30 oktober j.l. liet FC Rijnland in de derde klasse A op hetzelfde veld ASC na een kansloze 3-0 nederlaag weer naar Oegstgeest vertrekken.

In deze derde klasse A hadden beide ploegen afgelopen zondag te maken met een afgelasting. Dat betekende dat in plaats van een reguliere training spelers en technische staf van beide ploegen deze strijd om de Koetshuis Cup omarmden. Het gaf de mogelijkheid om middels deze bekerwedstrijd de wedstrijdsituaties te beleven. En dat beide trainers dit duel serieus namen, bleek uit het feit dat de basisopstelling van beide ploegen sterk leek op die van hun competitieduel eind oktober.

Voor de roodzwarten van Ajax Sport Combinatie uit Oegstgeest van de zeer enthousiaste en bevlogen trainer Kevin van der Geest was het de eerste bekerwedstrijd in deze poule D. Voor de geelgroenen van de thuisploeg van trainer Paul Pikaar was het alweer de derde wedstrijd na eerdere winst op de zaterdagtak van FC Rijnland (7-2) en een klein verlies tegen UVS (0-1). En de Leidse thuisploeg wilde er alles aan doen om de volgende ronde in de bekerstrijd te bereiken. Pikaar: ,,Wij nemen met FC Rijnland deze Koetshuis Cup heel serieus. Het is voor de jongens altijd beter dan trainen en het gaat ook ergens om. Als we doorgaan naar de volgende ronde dan komen we nog sterkere tegenstanders tegen en daar kunnen we alleen maar beter van worden.”

Trainer Van der Geest had maar drie wissels bij zich omdat voor hem niet duidelijk was hoeveel wissels er in deze bekerstrijd mochten worden toegepast (staat toch echt in de reglementen en is medegedeeld aan de clubs, red.). ,,FC Rijnland was een beetje sterker in de eerste helft, maar los van afstandsschoten kregen ze toch geen grote kansen. Dat was ook het geval aan het begin van de tweede helft. Maar wij kregen ook niet veel mogelijkheden. En dan is er een paar minuten voor tijd een scrimmage in ons doelgebied en waar de bal niet in de buurt was, legde deze scheidsrechter de bal ineens op de stip”, aldus de nog immer verbaasde Van der Geest over deze zo gemakkelijk gegeven beslissende strafschop kort voor tijd.”

Trainer Pikaar van de thuisploeg: ,,Om mogelijk gedoe binnen de lijnen te voorkomen hadden we voor deze bekerwedstijd bewust gekozen voor een neutrale scheidsrechter. En als ik zo terugblik dan waren wij de eerste helft inderdaad de bovenliggende partij. Maar ASC kreeg ook aan het begin van de eerste helft en kort voor die beslissende strafschop grote kansen op een voorsprong.”

Van der Geest, trainer van de uitploeg uit Oegstgeest, was er heel resoluut in: ,,Na die 0-1 door de door mij en vele anderen betwijfelde strafschop voor FC Rijnland hadden we met ASC nog twee à drie grote kansen. Hun linksback moest er geblesseerd uit en hun trainer was al door al zijn wissels heen. Maar het mannetje meer voor ons leverde niet in mijn ogen dat verdiende gelijkspel op. En bij FC Rijnland staat er toch ook wel effetjes een doelman tussen de palen.”

Pikaar zag, terugblikkend op dit bekerduel, FC Rijnland toch als terechte winnaar: ,,We hebben goed voetbal op de mat gelegd en met kunstgras gaat het allemaal net even makkelijker en sneller. En ons veldoverwicht betaalde zich uiteindelijk toch uit met deze 1-0 zege. Maar ik ben er vooral trots op als ik Jimmy Heemskerk uit het tweede zo’n puike partij zie ballen, gaaf hoor! En ik ben enorm blij dat Boudewijn Kamphues na lang blessureleed weer een hele wedstrijd kon spelen. Hij is gewoon enorm belangrijk voor dit team, kan makkelijk een balletje voorin vasthouden en schiet er ook de nodige in. Kijk maar naar vorige seizoenen en dat gaat hij nu weer doen de komende wedstrijden.”

Beide trainers zijn echt blij met de organisatie van deze Koetshuis Cup. Pikaar speelt met FC Rijnland dinsdagavond 22 november thuis de vierde en laatste poulewedstrijd tegen Football Factory. Dat is voor deze studentenploeg dan ook direct hun eerste poulewedstrijd. Van der Geest speelt met ASC op dinsdagavond 20 december uit bij dezelfde Leidse tegenstander hun tweede poulewedstrijd. Mooie voetbalavonden die ons nog te wachten staan.

Komende zondag 13 november wacht voor beide teams de competitie weer. ,,We zullen zeker rekening houden met een getergd Nicolaas Boys na hun afstraffing door Voorschoten’97 afgelopen zondag”, aldus de FC Rijnland-trainer. ,,Wij kunnen in de pot thuis tegen koploper Van Nispen de mouwen opstropen, maar we zijn er klaar voor”, sprak ASC-trainer Van der Geest vol goede moed.

De Koesthuis Cup ‘De Burcht’, duidelijk een bekercompetitie met prachtige wedstrijden die door trainers en spelers zeer wordt gewaardeerd en serieus wordt genomen.

FC Rijnland – ASC 1-0 (0-0). 85. Kromwijk 1-0.

Basisopstelling FC Rijnland: Besselse, Cerdijn, Jordy Heemskerk, Jimmy Heemskerk, Habraken (Spasic), De Haas (De Rooij), Koelink, Luiten, De Bolster, Kamphues en Kromwijk.

Basisopstelling ASC: Laan, Tas, Van Bergen, Kroft, Schouten, Kuipers, Van Zandwijk, Wenzel, Rutten, Rousseau en Poort.