In de kwartfinale van de Koetshuis ‘de Burcht’ Cup ging Kagia met 1-3 ten onder tegen het twee klassen hoger spelende FC Boshuizen. De ploeg verliet echter met de kop omhoog van het strijdtoneel. Tot het einde toe was er voetballend knap weerwerk geboden aan de (mede)koploper van de eerste klasse B zondag. Van een veegpartij was geen sprake geweest en het publiek zag genoeg om allerminst te spreken van een verloren voetbalmiddag.

Met de gastvrijheidheid was zoals altijd weer niets mis bij Kagia. De bestuursleden en anderen voerden leuke gesprekken.
Met de gastvrijheid was zoals altijd weer niets mis bij Kagia. De bestuursleden en anderen voerden leuke gesprekken.

Kagia had vooraf flink moeten sleutelen vanwege spelers die lichamelijke ongemakken doorstaan op dit moment. Zo ontbraken o.a. de centrale verdedigers Aron Driessen en Kevin Robelus en liet ook onder meer Ajay Mahli verstek gaan. Jelle Clemens, eerder nog uitkomend in de hoofdmacht, moest er zelfs aan te pas komen om de gelederen te komen versterken. Clemens komt tegenwoordig uit in het vierde elftal, een zogeheten vriendenteam. Aan Leidse kant nam spits Mike Bekooij plaats op de bank in zijn normale kloffie.

Vanaf de bank bekeken..
Vanaf de bank bekeken..

Natuurlijk hadden beide teams een heel ander uitgangspunt bij de aftrap. De bezoekers zouden Kagia kunnen zien als een nuttige sparringpartner in een voetballoos weekend; een hapklaar brokje dat met zo min mogelijk inspanning, en zeker geen blessures, opgepeuzeld zou kunnen worden. Hoe anders is dat voor de underdog. In een wedstrijd tegen in potentie veel betere tegenstander kun je zelf tot onvermoede hoogtes stijgen en bewijzen dat je werkelijk voetballen kunt. Dat kan enerzijds  door met het team in een handbalformatie rond het eigen strafschopgebied te hangen en met een weg geramde bal een eenzame spits te bereiken of door gegroepeerd voetbal, een tikje behoudender dan normaal, het de opponent zo lastig mogelijk te maken. Kagia besloot voor het laatste te kiezen en deed dat met verve. Zeker, Boshuizen hoefde niet tot op de bodem te gaan om Kagia te weerhouden van de finaledag, maar het kostte wel een paar zweetdruppeltjes. Meer dan verwacht in elk geval.

Kagia had na een klein minuutje zelfs op voorsprong kunnen komen, maar keeper Oguzhan Yazici redde bekwaam met de voet op een inzet van de doorgebroken Mark Zonneveld. Niet veel later speelde Christian Cabrera Ortega zich vrij bij het andere doel, zocht een medestander waar hij door zelf te schieten meer gevaar had kunnen stichten. Toch viel aan die kant het eerste doelpunt, nadat kort daarvoor Alain van Kesteren een inzet ternauwernood geblokkeerd had zien worden, juist voor de 1-0 . De gehavende Pascal Timmermans speelde te kort terug en Lesley Kluivers reageerde alert en kwam ertussen. Keeper Sander Goudriaan trachtte de bal weg te trappen, het leer kwam tegen de linksbuiten aan en caramboleerde vervolgens in het lege doel.

Zowaar gevelde spelers in een sportieve krachtmeting..
Zowaar gevelde spelers in een sportieve krachtmeting..

Het doelpunt van Kagia direct daarop was geen toeval. Jesper Imanse bediende Van Kesteren met een subtiel steekpassje, die vervolgens de uitlopende keeper omspeelde en scoorde.  Omdat Boshuizen af en toe te laconiek speelde en te veel vertrouwde op de hogere handelingssnelheid en het technische surplus van zijn spelers kon Kagia er regelmatig tussenkomen. Het werd en bleef dan ook een vermakelijke partij. Michael Schouten zette zijn ploeg nog voor rust op een 1-2 voorsprong met een fraaie treffer. Zijn lob was te machtig voor Goudriaan. Omdat Kagia weigerde de handdoek te gooien bleef een verrassing tot de mogelijkheden behoren.

De thuisploeg wist de kansjes echter niet te verzilveren. Zo kwamen Dirk Jan Ligtenberg en Van Kesteren in de gelegenheid om de hernieuwde gelijkmaker af te drukken. Mehmet Güngör liet, na de even zo onderhoudende tweede helft, de 1-3 eindstand op het scorebord zetten. Vanuit stilstand schoot hij vanaf de rand van de zestien de bal in de kruising. Kagia bleef tot het einde toe proberen een tweede doelpunt te scoren, Boshuizen vond het nu wel best en controleerde de wedstrijd.

Terugkijkend kunnen beide trainers tevreden zijn. Kagia’s Anton Wijsman zal met genoegen het goede voetbal en de inzet hebben gezien van zijn mannen: meer nog, waar Kagia de laatste wedstrijden nog wel eens aan het eind de deksel op de neus kreeg, bleef zijn ploeg tot het einde toe scherp. Steef Roodakkers zit met zijn team in de halve finale en iedereen haalde ongeschonden het eind. Alle selectiespelers kregen ook de kans om even lekker te ballen. Een leuke en sportieve  pot derhalve voor alle betrokkenen, waarbij scheidsrechter Post en zijn kompanen aan de zijlijn deelden in het positieve optreden.

De klus is, met moeite, geklaard door de Leidenaren
De klus is, met moeite, geklaard door de    Leidenaren

Basisopstelling Kagia: Goudriaan, Timmermans, Hogewoning, Sluymer, Van der Schinkel, Imanse, Clemens, Zonneveld, Van Kesteren, Lamboo, Ligtenberg.

Basisopstelling Boshuizen: Yazici, Maachou, Jesper Neuteboom, Van Ooyen, Armitage, Cabrera Ortega, Güngör, Arnoldus, Van Bommel, Kluivers.

Beluister hier de podcast met Mehmet Güngör en de beide trainers (afkomstig van Hennie Kanbier). Het vraaggesprek met Dirk-Jan Ligtenberg volgt ook nog!