Na negentig minuten floot de goed leidende scheidsrechter Arie Koeman af. Een van de twee eerste wedstrijden, de ander was Roodenburg-LSVV,  om de Koetshuis Cup – FC Boshuizen versus vv Leiden –  zat er op. Het werd 8-2 voor de kadebewoners. Dat zou er op kunnen duiden dat de mannen van trainer Maurice Jansen alle kanten van het kunstgrasveld hebben gezien. Niets is minder waar. Natuurlijk, er was sprake van klassenverschil. FC Boshuizen speelt in  de eerste klasse B en vv Leiden vierde klasse A. Toch deed vv Leiden hele perioden niet onder voor de pupillen van trainer Steef Roodakkers.

Historische avond

Een kille wind, gestaag neerdalende regen en overvolle dug-outs. Op het  veld 22 gretige mannen, die oprecht zin hadden in een lekkere pot, zich bewust de openingswedstrijd van de Koetshuis Cup te spelen. Tom Holswilder, mede-initiatiefnemer van  het toernooi, dat vernoemd is naar zijn fraaie etablissement, verrichtte de aftrap, waarna vv Leiden de bal officieel mocht laten rollen. Terwijl het publiek nog zoekende was naar een windvrije plekje, lag de bal al achter doelman Sven Vinkeles. Het eerste van drie doelpunten van Mehmet Güngör.

Commando’s

De wedstrijd. Het spel golfde op en neer, waarbij goalie Fenno Blikman van FC Boshuizen in de zestiende en twintigste minuut al zijn klasse uit de kast moest halen om een gelijkmaker te voorkomen. Commando’s  vanaf de zijlijn – ‘Meer bewegen zonder bal’, ‘Vooruit, uit elkaar’ en ‘Houd het simpel’ – leidden tot enkele wervelende acties van Germaine Fitz James van FC Boshuizen, echter zonder het gewenste resultaat: een doelpunt. Een snelle counter van vv Leiden  bracht de clubs op gelijke hoogte via Erik Bakker, die in tweede instantie raak schoot. FC Boshuizen was gewaarschuwd en reageerde ogenblikkelijk: Lesley Kluivers liet 2-1 en Mehmet Güngör, na een bekeken crosspass, 3-1 aantekenen. De wedstrijd leek gespeeld, zeker toen andermaal de aanvaller voor 4-1 zorgde. Met die stand gingen de matadors aan de thee.

De dug-out van vv Leiden, met links de lang zittende en trouwe voorzitter Ed Immink
De dug-out van vv Leiden, met links de lang zittende en trouwe voorzitter Ed Immink

Na de rust

Het tweede gedeelte van FC Boshuizen tegen vv Leiden werd in zekere zin een kopie van de eerste akte. Mike Bekooij zorgde voor 5-1, een stift, Kauzi Nomen 6-1 (strak ingeschoten vanaf links) en een kwartiertje voor tijd zorgde Lars van Bommel voor 7-1 (hij kreeg vrije doorgang van de vv Leiden achterhoede).

8-1 werd voorkomen toen doelman Vinkeles met gevaar voor eigen leven de bal van de voet van Fitz James grabbelde. De bezoekers gaven niet op en scoorden op de valreep 7-2 via Rick Boot. Uit een hoekschop, in de laatste seconden, kwam 8-2 op het scorebord. De maker? Bart-Jan Neuteboom met een harde kopstoot. De strafschoppenreeks werd ook een overwinning voor FC Boshuizen, 5-1.

We kunnen spreken van een geslaagde openingswedstrijd aan de Boshuizerkade van een nieuw groot voetbaltoernooi, nu al groter van opzet dan het befaamde Zilveren Molentoernooi. Dat belooft wat voor het verdere verloop.

Steef Roodakkers en zijn mannen – 30 in totaal – reizen ter voorbereiding op het tweede deel van het seizoen deze week af naar Spanje voor een pittige trainingsstage en voor teambuilding. Gaat  Steef Roodakkers door  bij FC Boshuizen? Zowel de trainer als Frans Stouten, het geheim van de club, hielden zich op de vlakte. ,,Jullie zijn de eersten die het horen wanneer de witte rook opstijgt.”

De dug-out van FC Boshuizen, met trainer Steef Roodakkers
De dug-out van FC Boshuizen, met onder meer trainer Steef Roodakkers

VV Leiden is overigens nog niet kansloos na de ingecalculeerde nederlaag, want de drie beste nummers drie van de vijf poules plaatsen zich ook nog voor de volgende ronde. Daarnaast is de ploeg van Jansen uiteraard gefocust op de competitie, waarin het zeker nog potten kan breken. Toch werd het ruim verloren duel door de roodwitten als ‘ nuttig’ en ‘leerzaam’ ervaren.

Opstelling FC Boshuizen: Blikman, Berdai, Van Ooijen, Rijssel, Spurgeon Maria, Nomen, Arnoldus (46. Bekooij), Michael Schouten (46. Lars van  Bommel), Germaine Fitz James,  Kluivers (46. Armitrage),  Güngör (46. Bart-Jan Neuteboom).

Opstelling vv Leiden: Vinkeles, Fokkema, Sjaardema (Van Duijvenbode), Devilee (Boot), Heppener, Van Egmond, Middelkoop, Nolet, Dieke, Bakker (Hage), Lakhal (46. Donders).

Onder toeziend oog van scheidsrechter Arie Koeman trapt Tom Holswilder af. Het toernooi kan beginnen
Onder toeziend oog van scheidsrechter Arie Koeman trapt Tom Holswilder af. Het toernooi kan beginnen.

Foto’s: Hidde de Meij