Natuurlijk zullen Nico van der Salm, trainer van DoCoS, en Hans van Leeuwen, Arnold- en Marcel Overdijk, trainers van UVS, met verschillende gemoedstoestanden op deze onvervalste Leidse derby terugkijken. Na een 0-0 ruststand, met een van beide kanten voorzichtig gespeelde eerste helft op het kunstgrasveld voor de zeer sfeervol bezette kantine op het sportparkpark aan de Haagse Schouwweg, werd het in de slotfase uiteindelijk een geflatteerde 1-3 voor UVS.

Maar de Leidse supporters, ook van andere Leidse clubs, waren op deze kraker afgekomen en hadden het naast het vertoonde spel vooral ook naar hun zin met het elkaar ontmoeten bij deze kwartfinale van de Koetshuis ‘de Burcht’ Cup. Oudere en jongere Leidse voetballiefhebbers haalden menig prachtige voetbalherinnering aan gouden Leidse tijden op. Voor dit stukje sfeerverslag van het sportpark werd voor deze website Cees Mentink als ras-Leidenaar ingezet, zie elders op deze website.

Het terras is nog leeg, maar later werd er flink gegeten, gedronken en lekker gekeuveld..
Het terras is nog leeg, maar later werd er flink gegeten, gedronken en lekker gekeuveld..

 

Na het eerste fluitsignaal van de strak leidende jonge scheidsrechter Colenbrander hadden beide ploegen moeite om het spel naar zich toe te trekken. Het werd al snel duidelijk dat de supporters, staande langs de lijn en schuilende onder de aan de kantine aangebouwde feesttent, absoluut niet hoefden te rekenen op een uitslag die we geregeld in de poulewedstijden om de Koetshuis Cup konden begroeten. UVS combineerde goed, maar werd niet echt gevaarlijk. Het eerste echte gevaar kwam van Nils Slingerland, de linksbuiten van de thuisploeg, die in de 6e minuut zijn voorzet van links door inglijdende teamgenoten net gemist zag worden. Aan de andere kant was het de altijd aanspeelbare UVS-spits Cenny Scheffer die vijf minuten later met een schitterende omhaal in de zestien bijna de eerste treffer liet noteren. Maar er werd terecht gefloten voor gevaarlijk spel.

De kansjes die er waren in de eerste helft, kwamen meestal aan beide kanten voort uit dode spelmomenten als vrije trappen. En zo gingen beide teams met de bekende brilstand de rust in en de vele toeschouwers de feesttent en de kantine in waar vloeibaar werd genoten en in onvervalst Leids accent werd teruggeblikt op een tegenvallende eerste speelhelft. ,,Reken maar dat we de tweede helft een andere pot krijgen te zien want je wilt hier toch niet verliezen. Ik ga eerst een lekker broodje hamburger halen en dan mijn plekkie langs de lijn weer innemen naast mijn oude Leidse voetbalmaten”, aldus deze echte doorgewinterde Leidse voetbalsupporter.

UVS won en DoCoS verloor dus. Toch was er veelal sprake van evenwicht in deze Leidse derby
UVS won en DoCoS verloor dus. Toch was er veelal sprake van evenwicht in deze Leidse derby

 

Was het de vader van DoCoS-trainer Van der Salm die zijn zoon kort voor de aanvang van de tweede helft het geheim hoe UVS aan te pakken influisterde in hun tweegesprek aan het hek? Het leek er wel op want waar UVS daadkrachtiger uit de kleedkamers was gekomen, was het de lange centrumverdediger Danny Maaskant die in de 57e minuut met een schitterende kopbal uit een corner, hoog boven de UVS-verdediging uittorende, voor de 1-0 zorgde. De juichgeluiden van de enthousiaste thuissupporters waren zeker tot zeer ver buiten het sportpark te horen.

Van der Salm had van de vijf- voor deze gelegenheid mogelijk gemaakte, wissels er in de 46e minuut direct drie benut. Altijd indrukwekkend om ineens drie nieuwe verse krachten te zien acteren op het mooie Leidse kunstgras. Maar de meeste aandacht van alle supporters ging uit naar de enige wissel in de rust van de UVS-trainers. Want met nummer vijftien kwam Max Arnoldus binnen de lijnen. En wat was daar zo bijzonder aan? Speelde zijn vader en opa ook in het vlaggenschip van UVS zodat hij een derde generatiespeler was? Niets van dit alles, Arnoldus is nog gewoon een speler van de B1 en hij speelde op deze jonge leeftijd een zeer verdienstelijke tweede helft. Waar de Koetshuis Cup wel niet goed voor is? Voor de thuissupporters was hij zeker geen onbekende want bij de jongere jeugd speelde hij al bij DoCoS voordat hij naar UVS vertrok.

'Ome' Piet zorgde ervoor dat iedereen aan zijn trekken kwam in de bestuurskamer
‘Ome’ Piet zorgde ervoor dat iedereen aan zijn trekken kwam in de bestuurskamer

 

UVS leek met de achterstand eindelijk goed wakker te zijn geschud want naast het betere combinatiewerk werd het ook dreigender voor het doel van Mitchel van Abswoude. In de 66e minuut was het de immer gevaarlijke en snelle Bart van der Weijden die opstoomde, kapte, draaide en zo de verdediging op het verkeerde DoCoS-been zette om daarna beheerst laag de bal in de rechterhoek te schieten, 1-1. Van der Salm trok meteen zijn hele ‘blik’ reservespelers open om de winnende treffer binnen te halen. Want welke ploeg wil zaterdag 11 juni nu niet in de halve finale en later finale staan op het vijfde event van Leiden Amateur Voetbal op het sportpark van FC Rijnland?

Maar in de 77e minuut kregen de thuissupporters even een tegenslag van jewelste te verwerken. Vleugelspits Melvin van Gent stond met de bal aan de achterlijn bij UVS en iedereen dacht dat hij een ‘Zlatantje’ ging maken bij de cornervlag. Maar op enig moment tikte hij de bal over de zijlijn om zittend op het kunstgras plaats te nemen. Duidelijk zwaar geblesseerd moest hij door de DoCoS-verzorger naar de dug-out worden begeleid om niet meer binnen de lijnen terug te kunnen keren. Hoe zou de thuisploeg het doen met tien man in het laatste kwartiertje? Vier minuten later kwam het antwoord al van de bespelers van de Leidse Kikkerpolder. Door een ‘Kenneth Vermeertje’ van de normalter betrouwbare doelman Mitchel van Abswoude, hij schoot een doeltrap zo in de voeten van spits Scheffer, kon de spits dit buitenkansje niet laten liggen.

Doelpuntenmaker Maaskant werd bij DoCoS als stormram naar voren gedirigeerd om daar met zijn lengte voor gevaar te zorgen. Wetende dat je tegen je neef Kenneth Maaskant bij UVS speelt, wil je natuurlijk niet met een nederlaag van het veld stappen. Uit een corner kon hij ook bijna met het hoofd weer doeltreffend optreden, maar ‘bijna’ zorgt er nu eenmaal niet voor dat de bordjes op het scorebord worden verhangen. Van der Weijden kreeg dat wel voor elkaar, nadat trainer Van Leeuwen ook nog zijn resterende aanwezige twee wisselspelers een vijftal speelminuten gunde. In de extra tijd benutte de middenvelder de penalty na een ongelukkige overtreding op een UVS-aanvaller op de achterlijn. Koelbloedig schoot Van der Weijden in, 1-3, waarna rap het laatste fluitsignaal van de goed leidende arbiter klonk.

Sport verbroedert. Hier op de foto Erik Diks (DoCoS) en Lucas Riethoven (UVS)
Sport verbroedert. Hier op de foto Erik Diks (DoCoS) en Lucas Riethoven (UVS)

 

Onder een klaterend applaus werd de grasmat verlaten om de warme kleedkamers op te zoeken, wetende dat er een zeer uitnodigende derde helft voor alle supporters, spelers en begeleiders lag te wachten. Deze uitslag betekent dat UVS op 11 juni de halve finale speelt tegen de winnaar van het kwartfinale-duel Lugdunum – Voorschoten’97 (zo). Dit duel wordt zondagmiddag 17 april om 14.00 uur gespeeld. De andere halve finale gaat op 11 juni tussen FC Rijnvogels (een moeizame 1-2 winst op tweedeklasser RCL) en FC Boshuizen (een even moeizame 1-3 winst op derdeklasser Kagia). Het mooiste vanmiddag, los van deze uitslag, was dat iedereen deze Koetshuis Cup een prachtig initiatief van Tom Holswilder en LeidenAmateurVoetbal vindt, een prima manier om deze traditierijke, mooie Leidse voetbalclubs weer ‘in the picture’ te krijgen.

Is er een leven na de Koetshuis Cup? Jazeker, want beide ploegen gaan een spannende laatste fase van de competitie in. Voor tweedeklasser UVS, veilig in de middenmoot staande, wachten nog drie toppers in de laatste vier potjes waar Westlandia (tweede op de ranglijst) zaterdag 23 april de eerstvolgende tegenstander is. Ook RCL uit staat onder meer nog op de rol. Voor de thuisploeg wordt het echt spannend want met winst bij CVC Reeuwijk, tweede op de ranglijst in deze derde klasse met zeven punten achterstand, komende zaterdag komt het kampioenschap in de derde klasse heel dichtbij. Maar wat doet Koudekerk, derde op de ranglijst met acht punten achterstand, zaterdag 23 april? De vader van trainer Van der Salm heeft er alle vertrouwen in: ,,Of ik mee ga naar Reeuwijk, weet ik nog niet. Maar wat ik wel zeker weet, is dat ik zo trots op mijn zoon Nico ben wat hij in zijn tweede jaar bij DoCoS heeft bereikt.”

Voor een gefilmd verslag van deze Leidse derby verwijs ik naar elders op deze website (red: even geduld aub).

DoCoS- UVS 1-3 (0-0). 57. Maaskant 1-0, 66. Van der Weijden 1-1, 81. Scheffer 1-2 en 90 + 2. Van der Weijden 1-3. Toeschouwers: 250.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Gonlag (46. Schiebroek), Peet, De Bolster, Zweistra (46. Ravensbergen), Van der Pot (68. Klein), Slingerland (63. Van Noort), Van Empel (46. Overvliet) en Van Gent.

Opstelling UVS: Van der Burg, Van Rest, Boogmans, Hoogkamer, Maaskant, Westdorp, Smit (46. Arnoldus), Van der Weijden, Van Vliet, Scheffer (87. Ligtvoet) en Van der Plaat (86. Prudhomme).