In de rust van de kwartfinalewedstrijd  tussen DoCoS en UVS  om de Koetshuis ‘de Burcht’ Cup werd er over drie ontmoetingen gesproken. Natuurlijk over de gelijk opgaande strijd tussen DoCoS (3e klasse) en UVS (2e klasse). ,,Een gelijkspelletje”, luidde de voorspelling. Over Liverpool, dat deze week  knap won van Dortmund in Europees verband, en over ADO Den Haag. Wim Mugge (wie kent hem niet?) was onlangs met zijn kleindochter naar een wedstrijd van ‘de ooievaars’ geweest: ,,Ik zie liever een wedstrijd als deze om de Koetshuis De Burcht Cup dan dat ik ooit nog naar ADO ga”,  vertelde hij. Omstanders hingen aan zijn lippen. Hoezo? Wat dan? ,,Wij zaten op een tribune waar kennelijk alleen woorden die met een k begonnen bekend waren. Afschuwelijk. We zijn in de rust naar huis gegaan. Ik wil er voor betalen om daar niet naar toe te hoeven.”

Op hetzelfde moment in de riante kantine van DoCoS stelde Rick Melissen de apparatuur op. Melissen (foto) zou optreden. De sympathieke entertainer heeft succes met ‘Hoe jij het leven leeft’. Een artiest bij een voetbalwedstrijd? Ja, ja, DoCoS heeft rond dit duel een feestelijk programma gebouwd. Muziek, heerlijk broodjes van de BBQ en biertjes op de juiste temperatuur. Het voelde aan als een Event. In de bestuurskamer acteerde Piet van de Raadt als altijd als de gulle gastheer. Bij de koffie presenteerde hij smakelijke cake. Bij UVS werd de 2×45 minuten geannonceerd als ‘Dé stadsderby en De kraker van de week’.

Rick Melissen zorgde voor vermaak na afloop van deze Leidse 'clash'.
Rick Melissen zorgde voor vermaak na afloop van deze Leidse ‘clash’.

 

Verwennerij

Een stadsderby? Ja. Een kraker? Een tikje overdreven. De ongeveer 250 toeschouwers kregen een leuke pot voorgeschoteld.  Langs de lijn stonden de nodige bekenden. Voormalig UVS-voorzitter Bart van Leeuwen, Jan de Laaf, die nog steeds weigert over GHC te spreken, hij had zijn ‘finest hours’ bij De Sleutels, vandaar. UVS-teammanager Karin van der Zeeuw liet zich verwennen in de bestuurskamer en zag erop toe dat de kostbare ballen steeds tijdig uit het struweel werden gevist.

Binnen de lijnen werd er serieus werk gemaakt om de halve finale te halen. ,,Die beker wil ik hebben”, vertrouwde UVS-trainer Hans van Leeuwen het groepje rond zijn dug-out toe. De cup met de grote oren leek lang buiten bereik. De geheel in het blauw gestoken UVS stond lange tijd op 1-0 en vervolgens leken de 22 acteurs af te stevenen op een 1-1. Wie het eerst scoort, pakt de punten. Het duel zou echter na 90 minuten zijn beslist. Eerst ging de DoCoS-doelman in de fout (1-2) en even later werd een Kikkerpolderbewoner, in het strafschopgebied, te hardhandig tegen de grond gewerkt. Penalty. 1-3. Gelopen race. ‘Sinterklaas is vroeg dit jaar,’ werd er geschertst. UVS hoefde de cadeautjes alleen maar uit te pakken.

Voorzitters Mat de Tombe (UVS) en Jasper van Marwijk (DoCoS)kijken al uit naar volgend seizoen.
Voorzitters Mat de Tombe (UVS) en Jasper van Marwijk (DoCoS)kijken al uit naar volgend seizoen.

Heel blijven

Langs de lijn was er enig protest over het spelen op kunstgras. ,,Da’s geen gras.” Een harde actie werd ‘Nigel de Jong in de bocht’ genoemd. Nummer 2 van DoCoS, Michael Voorthuijzen, een heel rappe speler, met techniek en snelheid, had nooit naar DoCoS moeten gaan, werd er geroepen. In de spelerscarrousel had Daily Hoogkamer plaatsgenomen. Iedereen wist het zeker: hij verlaat UVS en speelt volgend seizoen bij Katwijk. Vanuit zijn dug-out riep DoCoS-coach Nico van der Salm regelmatig ‘heel blijven’.  Doelend op het feit dat de koploper in de 3e klasse nog een paar pittige wedstrijden staat te wachten. Die moeten wel gewonnen worden en dat kan alleen wanneer iedereen inderdaad heel is. Enkele Chinezen zorgden voor enige verrassing. ,,Komen die DoCoS kopen? ,,Nee, ze brengen rijsttafels. Haha.” Ook hilariteit toen Van der Salm tegen de scheidsrechter ‘wisselen’ riep. ,,Hoho, wisselen doe je via mij”, grapte de (UVS-)vlaggenist.

DoCoS – UVS (1-3), een onderhoudende pot, precies passend in het toernooi. UVS heeft zich veilig gespeeld en DoCoS kan het kampioenschap nauwelijks ontgaan. ,,Tot volgend jaar”, klonk het dus na het laatste fluitsignaal. Leiden krijgt er volgend seizoen  een stadsderby bij, een regelrechte kraker dan toch ook. Bij DoCoS ging het nog een tijdje door. Rick Melissen zong op veler verzoek ‘Hoe jij het leven leeft’. Hoe gezellig kan het zijn als Leidse clubs elkaar treffen.

Note redactie: na dit sfeerverslag volgen nog een wedstrijdverslag en de bewegende beelden!