De zondagtak van Voorschoten ’97 heeft zich gisteren geplaatst voor de knock-outfase van de Koetshuis Cup. Het elftal van Huib van Oostrom Soede zette gisteravond in de laatste poulewedstrijd Football Factory opzij met 5-0 en eindigde zo op zes punten en een positief doelsaldo van +7. Opgeteld bij de nipte nederlaag tegen RCL (1-3) en de ruime overwinning op het zaterdagelftal van FC Boshuizen (2-6) is dat goed genoeg voor een ticket voor de volgende ronde, hetzij als poulewinnaar, hetzij als één van de drie beste nummers twee.

Football Factory, dat met eerder in groep C gelijkspeelde tegen competitiegenoot Boshuizen (5-5), was met de nodige personele problemen naar Adegeest afgereisd. Zo stond bij de vierdeklasser trainer/speler Nino Poulina als centrumspits in de basis, nam broer Rocky de vacante plek onder de lat in, terwijl ‘good old’ Pieter van Schie – stichter en preses van de jongste voetbalclub van Leiden – als enige wisselspeler het vlagwerk voor rekening nam. Dat deed het trio overigens met verve. Nino toonde, ondanks een gebrek aan ritme, aan nog steeds heel aardig te kunnen ballen en Rocky bleek gedurende de wedstrijd met knappe reddingen een flinke sta-in-de-weg voor de Voorschotenaren.

Niettemin was het de thuisploeg dat, zoals van de tweedeklasser verwacht mocht worden, het spel dicteerde. Voorschoten had verreweg het meeste balbezit, creëerde de nodige kansen en scoorde voor rust ook twee keer via de laatste weken goed op dreef zijnde Niels van den Berg.
De bezoekers lieten zich echter bepaald niet als een mak lammetje naar de slachtbank leiden en verdedigden met ziel en zaligheid, om er af en toe op de counter – vooral via de rappe Gary Person op de linkerflank – gevaarlijk uit te komen. Zo voorkwam Voorschoten-doelman Victor Quax met de punt van zijn schoen redding dat een gedreven Poulina met een venijnige inzet de aansluitingstreffer maakte. Aan de andere kant van het veld verzuimden de groengelen meerdere malen aantrekkelijke, op- en neergaande het duel al voor rust te beslissen.

De 3-0 kwam er na rust alsnog. Nadat Football Factory in de tegenstoot eerst nog een paar keer fel van zich afbeet en misschien wel de 2-1 had moeten maken, was het Van den Berg die zijn valse hattrick voltooide. Daarmee was het verzet van de Leidse studenten wel verbroken. In het laatste kwart van een uiterst sportieve wedstrijd, die onder de overigens uitstekende leiding van Maarten Kriek stond, liep de gastheer via Thomas van der Veldt en Roy Elligens nog verder uit.

De afsluitende penaltyserie werd eveneens door Voorschoten gewonnen. Quax stopte twee Leidse penalty’s, terwijl er geen Voorschotenaar de fout in ging. De laatste Voorschotense strafschop, genomen door Robert Toret, was nog wel het vermelden waard. De bal belandde via de binnenkant van beide palen achter de verbouwereerde Poulina, die er de humor wel van in kon zien. ,,Dan zit ook echt alles tegen hè’’, verkondigde de veertiger met een brede grijns.