Bij onze redactie kwamen er diverse vragen binnen over de districtsbeker en dan met name over hoe het reglement in elkaar steekt voor wat betreft het plaatsen voor de tweede ronde. Daarom even een uiteenzetting met de KNVB als bron.

De eerste ronde wordt gespeeld in poulevorm. Een poule bestaat in principe uit vier, maar minimaal uit drie en maximaal uit vijf elftallen. De teams werken een halve competitie af.

Hoofdklasse

De verenigingen die uitkomen in de hoofdklasse 2016/’17 zijn bij deelname aan de districtsbeker vrijgesteld voor de poulefase. Zij stromen in de eerste knock-outronde in.
Poules eerste en tweede klassen

Alle verenigingen die in de eerste en tweede klassen zaterdag- en zondagvoetbal van de zes districten uitkomen, worden bij elkaar ingedeeld. Het uitgangspunt hierbij is dat verenigingen die in de competitie tegen elkaar uitkomen niet in dezelfde poule worden ingedeeld. Dit betekent dat elftallen uit verschillende districten bij elkaar kunnen worden ingedeeld. De nummers één en twee van de poules plaatsen zich voor de volgende ronde in hun district.
Derde en vierde klassen

De verenigingen die uitkomen in de derde tot en met de laagste klassen standaardvoetbal, evenals de kampioenen en periodekampioenen van de reservehoofdklassen, worden per district bij elkaar ingedeeld. Voor zover mogelijk is er sprake van regionale indeling van de poules, rekening houdend met het niveau van de vereniging. De winnaar plaatst zich voor de volgende ronde.
Eindigen in de eindrangschikking in een poule meerdere elftallen met een gelijk aantal wedstrijdpunten op plaatsen die recht geven op de volgende ronde, dan beslist het doelsaldo van deze halve competitie. Het elftal met het beste doelsaldo gaat dan door naar de volgende ronde. Indien ook het doelsaldo gelijk is, dan is het meeste aantal doelpunten vóór bepalend. Mocht ook hierdoor geen beslissing worden verkregen, dan beslist het onderlinge resultaat. Mocht ook dat gelijk zijn, dan wordt een beslissingswedstrijd op neutraal terrein met verlichting op een avond in de week vastgesteld. De beslissingswedstrijd wordt bij een gelijke stand na twee keer 45 minuten direct gevolgd door het nemen van strafschoppen.