HomeOverigOefenwedstrijdenMarco Kamphues-toernooi wederom een succes

Marco Kamphues-toernooi wederom een succes

-

Blote voeten in de slippers, korte broek en T-shirt, de zonnebril op de neus en, voor het geval dat de dorst toeslaat, een verkoelend drankje binnen handbereik. Voetbal is een zomersport bij uitstek zou je zeggen en dat geldt zeker voor de toeschouwers. Het was zondag goed toeven in/op/aan de Mors waar FC Rijnland voor de derde keer het Marco Kamphues toernooi organiseerde.

De vanzelfsprekende gastvrijheid van voorzitter Wim Pikaar en de zijnen gaf nog eens een extra zetje, maar er was meer. FC Rijnland heeft GHC op zaterdag onderdak geboden en die werd met graagte aanvaard. Het toernooi was dus bij uitstek geschikt om kennis met elkaar te maken. Helaas kwam de strijd om de derde en vierde plaats slecht uit voor het voormalige GHC, nu de zaterdagtak van Rijnland: vrijdag werd de eerste wedstrijd gespeeld om de eerder genoemde cup en dinsdag stond al lang een oefenwedstrijd tegen Katwijk gepland. Het tweede van Rijnland nam het nu op tegen Roodenburg en op het andere veld streden Lugdunum en FC Rijnland om de eerste plaats. Dat werd een uitstekende pot voetbal van de beide derdeklassers, die uiteindelijk gewonnen werd door de thuisploeg.

Zowel Lugdunum als FC Rijnland kwamen goed uit de transferperiode. De nieuwe namen kunnen zonder aarzeling als versterking betiteld worden en het bewijs was terug te vinden op het veld. Met Jochie Sebrechts als spelbepalende middenvelder haalden de groenwitten een absolute topper binnen. Met een geweldige balbehandeling en een uitstekend overzicht drukte hij gelijk zijn stempel op de wedstrijd. Ook van Mo Berdai en Houssin Bezzai kan trainer Henk de Cler nog veel plezier beleven.

Aan de kant van de thuisploeg liet de van GHC afkomstige (!) Koos de Haas zien dat hij op rechts het nodige gevaar kan stichten. Nog een pluspunt tot dusver voor oefenmeester Paul Pikaar: scorende nieuwelingen. Was het vrijdag de van DoCoS afkomstige Rob van Noort die flink scoorde, zondag was het de oud-Leidsche Boys speler Chris Wassenaar die het doel trof. Omdat het ging om de enige treffer van de wedstrijd was het tegelijk de winnende.

In de eerste helft ontspon zich een pittige strijd waarbij de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd waren. Lugdunum zocht zorgvuldig combinerend de aanval waarbij de beide flanken beurtelings bediend werden. De thuisploeg hanteerde een directer soort voetbal door sneller gelegenheidsspits Jeffrey van der Pompe te zoeken. Dat leverde de nodige gevaarlijke momenten voor de beide doelen op. Keeper Kevin Wassenaar van Lugdunum kreeg niet genoeg vat op een hoge bal en Chris Wassenaar kon met een halve omhaal de 1-0 laten aantekenen.

In de tweede helft zocht het team van De Cler nadrukkelijker de aanval. Kansen waren er in overvloed, maar keeper Mario van der Pluijm hield de belofte die hij voor de wedstrijd had gemaakt: ,,Ik houd vandaag de nul.” Miraculeuze reddingen en dito missers van de Lugdunummers stonden een (verdiende) treffer van de bezoekers in de weg. Vooral de verder uitstekend spelende Sebrechts mocht het zich aanrekenen dat hij niet een van zijn kansen benutte. FC Rijnland liet af en toe zijn tanden zien en raakte de lat boven het hoofd van Wassenaar. De ruststand bleek ook de eindstand. Belangrijker was echter dat de elftallen er een prima pot van maakten die wat belooft voor het komende seizoen.

De trainers over de wedstrijd:

Henk de Cler: ,,Aan de bal waren we goed, maar je moet ze wel maken. We hadden er drie of vier kunnen en moeten maken. Nu scoor je niet en sta je met lege handen. FC Rijnland was vandaag een ploeg die achteruit leunde en wachtte op onze foutjes. Dat deden ze goed en dat is ook een kwaliteit. Op een gegeven moment gingen we elkaar over twee meter aanspelen en werd het gebrei en hoewel dat kansen opleverde faalden we in de afwerking. Over het veldspel was ik zeker tevreden. We zullen dit soort tegenstanders vaker tegenkomen dit seizoen en wat dat betreft was dit een goede les.”

Paul Pikaar: ,,De eerste zeven minuten stonden we onder druk, maar daarna waren we de evenknie. Het breekpunt was bij ons het uitvallen van Koos de Haas. Hij stichtte het nodige gevaar met zijn snelheid en balbehandeling. Daarna nam Lugdunum het initiatief. Dat is een prachtploeg met goede voetballers en het is geen schande dat je dan meer op eigen helft voetbalt. Als je echter alle kansen op een rijtje zet hebben wij toch aardig wat mogelijkheden gehad. Ik vond het een heerlijke en nuttige oefenpot.”

Op het andere veld speelden zoals gezegd FC Rijnland 2 combinatie tegen Roodenburg. Na een 2-0 ruststand won  Roodenburg uiteindelijk met 2-1. De nieuwe trainer van de ploeg uit Noord, Nino Poulina, had twee heel verschillende helften gezien: ,,De eerste helft speelden we een goede wedstrijd. Het combinatiespel was in orde en we scoorden twee keer. Ik was daar heel tevreden over. De tweede helft was slecht, anders kan ik het niet zeggen. We gingen door elkaar lopen, we namen elkaars posities niet over, er werd niet gecoacht en noem maar op. Chaotisch dus. Oorzaak was natuurlijk het doorwisselen, maar ik wilde iedereen een kans geven. Het was natuurlijk voor iedereen een leermoment en de jongens hebben dat echt wel gezien. Een heel dubbel gevoel, waarbij de uitslag me niet zoveel zegt. Die tweede helft is wel iets om op terug te komen met de groep. In de eerste helft zie je wat we kunnen en dat geeft hoop.”

Doelpunten Roodenburg: Boukhidous 2

Doelpunt FC Rijnland: Peter Bleyenberg