,,Goedemiddag, dames en heren, jongens en  meisjes. Mijn naam is Anneke Bloemendaal, uw speakster. Namens voetbalvereniging RCL, de sponsors en de RCL-supportersvereniging heet ik u allen hartelijk welkom op Sportpark De Bloemerd, waar RCL vanmiddag aantreedt tegen voetbalvereniging Oegstgeest. Ik geef u de opstellingen van beide elftallen. Wij wensen de spelers veel succes en u allen een mooie maar vooral sportieve wedstrijd.”

  Anneke: ‘Een SV is er om de saamhorigheid en binding met de club te bevorderen
Anneke: ‘Een SV is er om de saamhorigheid en binding met de club te bevorderen

Hoeveel maal zal Anneke Bloemendaal op deze wijze de supporters van RCL en de bezoekers welkom hebben geheten? Zelf weet Anneke het niet, nooit genoteerd. Wat Anneke en RCL en de supportersvereniging van de roodwitten wel weten, is dat Anneke 25 jaar ‘gespeakerd’ heeft en dat zij 40 jaar in allerlei functies betrokken is bij de trouwe aanhang die onder de paraplu van de RCL Supportersvereniging lief en leed en bovenal gezelligheid met elkaar delen.

Om op het RCL-complex als SV-er herkenbaar te zijn, kleedden de bestuursleden zich in jacks. Van links naar rechts: Thijs Dorama, Anneke Bloemendaal, Jan de Boer, Rinus Rijnsburger, Piet Wakka, Letty Haneveld en Dick de Haas.
Om op het RCL-complex als SV-er herkenbaar te zijn, kleedden de bestuursleden zich in jacks. Van links naar rechts: Thijs Dorama, Anneke Bloemendaal, Jan de Boer, Rinus Rijnsburger, Piet Wakka, Letty Haneveld en Dick de Haas.

Na het laatste fluitsignaal klonk op zo’n zaterdag Anneke’s heldere stem voor het laatst: ,,Scheidsrechter Looye, bedankt voor de leiding, Oegstgeest bedankt voor de wedstrijd. Aanstaande donderdagavond speelt RCL om 19 uur tegen en bij Lugdunum de kwartfinale voor de Leidsche Dagblad Cup.  Wij hopen u daar weer te zien om onze jongens aan te moedigen. Volgende week zaterdag speelt RCL 1 uit bij Floreant in Boskoop, aanvang half 3. Dames en heren, jongens en meisjes, bedankt voor uw komst naar De Bloemerd. Wij wensen u een fijne avond en een zonnige zondag toe. Tot ziens op ons sportpark.”

,,En dan volgde ´You´ll never walk alone’, gezongen door Frank Sinatra, en als muzikaal toetje ´RCL een club van klasse´ van De Lenco´s”, vertelt Anneke, uitkijkend over een huizenhoge stapel plakboeken. De supportersvereniging van de Leiderdorpse tweedeklasser bestaat in 2016 op de kop  af 40 jaar. Of dit gevierd wordt houdt de 66-jarige, maar veel jonger ogende RCL-mascotte onder haar blonde lokken. Nu even stilstaan bij Anneke, de eerste HELDIN in deze veelgelezen rubriek, en de supportersvereniging van de Leiderdorpse zaterdagclub.

Ritme

,,In de 25 jaar dat ik spreekstalmeester ben geweest, begon ik altijd met ‘Goud van Oud’, dat is de lekkerste muziek bij een warming-up”, zegt Anneke, terwijl haar Willem een voetbalwedstrijd op de televisie volgt. ,,Die keuze is geen wijsheid van mij, hoor, maar van de trainers. Dat is muziek om lekker te ontspannen, om in het ritme te komen, in de sfeer zogezegd. In de rust draai ik Hollandse nummertjes, die iedereen kent. Daar voelt de bezoekers zich prettig bij.”

En hoe Anneke haar muzikale bijdrage aan een wedstrijd afsluit, weten we al. Hoe scherp moet de inmiddels trotse oma zijn wanneer er een doelpunt wordt gemaakt? Kluwen spelers voor het doel, scrimmage, wie scoort? ,,Dat is soms moeilijk”,bekent ze, ,,je wilt toch onmiddellijk laten weten wie de club op voorsprong heeft gezet of wie ons een achterstand bezorgt. Meestal zie ik wel wie gefeliciteerd wordt, en dan druk ik op de knop, hoort iedereen pling-pleng en kan ik de informatie doorgeven. Het kan ook gebeuren dat ik met een voorzet vanuit de dug-out de naam van de speler moet vernemen.”

Dat Anneke Bloemendaal bij thuiswedstrijden van de hoofdmacht de zaterdag reserveert voor de roodwitten, zit in haar systeem, in haar ritme. Ze is dan wel na 25 jaar afgezwaaid zijn als stadionspeaker, haar hart blijft kloppen voor de supportersvereniging, oftewel SV. Ze verkoopt lootjes – 2 kansen voor 50 eurocent – draait aan het Rad van Avontuur en is – bovenal – het zonnetje in huis.

Janny van Es en RCL-coryfee David Brandt gaven elkaar het ja-woord. De pupillen van RCL deden het gelukkige bruidspaar uitgeleide op het gemeentehuis.
Janny van Es en RCL-coryfee David Brandt gaven elkaar het ja-woord. De pupillen van RCL deden het gelukkige bruidspaar uitgeleide op het gemeentehuis.

Betrokkenheid

Het gaat goed met de SV van RCL. En wie Anneke een beetje kent, weet dat dit geen prietpraat is. Zij is recht door zee, hart op de tong, altijd. Het aantal leden loopt weer op, hetgeen te maken heeft met de goede sportieve prestaties van het seizoen 2015/2016, onder leiding van trainer Stefan Luykx. Verder groeien de bezoekersaantallen en gaat men zich meer bij de club betrokken voelen.

Het bestuur van de SV is compleet, met voormalig eerste elftalspeler Ronald Nieuwenhuyzen als voorzitter, Rob  Sterk als de man van de penningen, Joke Vijlbrief is secretaris (zoon Kai is een vaste waarde in de hoofdmacht van RCL), Dick de Haas en Toos Bouwhuis als bestuursleden. Toos, jarenlang cassière bij C1000 Santhorst, is de inkoper, zij koopt de prijzen. Sandra van Houten is ook een onmisbare schakel, zij verkoopt sinds jaar en dag lootjes en doet nog veel meer. Thijs Dorama is sinds kort afgezwaaid, hij is enigszins op leeftijd, vindt hij..

Feyenoord is op bezoek. Even tijd voor een een-tweetje met Willem van Hanegem..
Feyenoord is op bezoek. Even tijd voor een een-tweetje met Willem van Hanegem..

Dit is de huidige stand van zaken. Binnen de vereniging wordt momenteel gesproken over wat een SV betekent en wat er van de SV in de toekomst verwacht mag worden. Wat daar als resultaat uitkomt, is moeilijk te voorspellen. Volgens velen is de functie van een SV nog steeds dezelfde als die van 40 jaar geleden: zorgen voor reuring rond wedstrijden, door activiteiten geld genereren, proberen steeds meer 10-tjes leden te noteren en vooral voor de gezelligheid zorgen.

‘Geen heilige’

Toen Anneke’s zoon Michel ukkie werd bij RCL, hij was toen 4 ½ jaar (‘Maar groot voor zijn leeftijd’), wilde Anneke zijn eerste schreden op de grasmat volgen. Ook vond zij het belangrijk iets voor de club te doen. Wat? Dat kwam bij toeval aanwaaien.

Anneke aan het woord: ,,Hier in dit huis aan de keukentafel is de SV opgericht. Niet door mij, hoor, maar door Piet Hagenaars, mijn Willem en Jan de Jong. Door Hill Tolman konden wij beginnen. Hij verstrekte een renteloze lening van 500 gulden. Ik zei mee te zullen doen en er kwam nog een vrouw bij, Letty Haneveld. Letty’s Koos heeft jarenlang in het eerste gespeeld, een geweldige voetballer.”

Door de SV kwam er een radiokamer met een perfecte geluidsinstallatie. ,,Ik, die van toeten noch blazen wist, ging speakeren. Spannend, hoor.” Klopt, voor die taak zijn flair, durf en uithoudingsvermogen nodig. Hier wil Anneke de naam genoemd hebben van Ruud Oudshoorn, op wie zij altijd een beroep kon doen om de techniek verder te verbeteren. ,,Een gouden man”, klinkt het uit haar mond.

Anneke stopte haar bardiensten in de kantine en ging speakeren. Ze nam het van Teun Rietveld over, die het een jaar gedaan had, maar het helemaal niets vond. Met pijn in het hart verliet Anneke – na een kwarteeuw en 350 diensten – het ‘radiohok’. Waarom? ,,Een mooi moment om te stoppen, een ander moest het maar eens overnemen, ik ben geen  heilige.”

Slechts een vervelend voorval wil Anneke nog kwijt: ,,RCL moest spelen tegen vv Leiden. Zoals gebruikelijk stelde ik me aan de gasten voor en vroeg hen om de opstelling. Toen ik een half uur later de namen van de spelers opnoemde, kwamen de Leidenaars niet meer bij van het lachen. Ze hadden me in de maling genomen en de namen opgegeven van Leidse marktkooplui. Kwaad dat ik was!”

Wapperende handjes

De SV kreeg volop ruimte van het bestuur. De man van de wedstrijd werd geïntroduceerd, evenals De pupil van de week. Sinterklaas trapte wedstrijden af, de Kerstman verwelkomde supporters. Er werden kaartavonden georganiseerd, bingo voor kinderen en ouderen, Sinterklaasfeesten, plantjesmarkt, de lijst is lang.

Trouwde een bekende speler, werd er gezorgd voor pupillen in tenue om het bruidspaar op het gemeentehuis uitgeleide te doen. Voor Feestavonden, een Nieuwjaarsbal en Carnaval komt men het huis niet meer uit. Dat vindt Anneke wel jammer. Tijden veranderen. De SV deed meer, men liet ook de handjes wapperen. Het complex werd door eigen mensen geschilderd. De kantine, bestuurskamer en jeugdhonk verbouwd, uitgebreid en opnieuw ingericht. De materialen werden gefinancierd door de SV, met dank aan de kopers van lootjes en de SV-leden die trouw hun contributie betaalden. De lootjes werden en worden door (charmante) dames verkocht. ,,Tegen een vrouw zegt een man niet zo gauw nee”, is Anneke’s ervaring.

Mei 1996. SV-bestuursleden en ‘kantinepersoneel’. Staand van links naar rechts: Jan Dozie, Sandra van Houten, Joke Rotmensen, Ma Bernard, Anja Bernard, Karel Brandt, Wim Plomp, Ria van Houten, Rineke de Ruijter, Jan van Houten. Op de voorgrond van links naar rechts: Dick de Haas, Bep Dreef en Anneke Bloemendaal. (Foto Ronald Veeren)
Mei 1996. SV-bestuursleden en ‘kantinepersoneel’. Staand van links naar rechts: Jan Dozie, Sandra van Houten, Joke Rotmensen, Ma Bernard, Anja Bernard, Karel Brandt, Wim Plomp, Ria van Houten, Rineke de Ruijter, Jan van Houten. Op de voorgrond van links naar rechts: Dick de Haas, Bep Dreef en Anneke Bloemendaal. (Foto Ronald Veeren)

NCRV-bokaal

Het incident met vv Leiden verbleekt tot minder dan een voorvalletje bij al het plezier dat Anneke bij RCL vond. ,,De NCRV-bokaal winnen was prachtig. Elke week werd een amateurvereniging uitgekozen die iets bijzonders had gepresteerd. Eén jaargang wonnen we het eindklassement en de bijbehorende beker. Grappig eigenlijk, het is nog steeds de mooiste trofee in de prijzenkast. Door dat programma is RCL meerdere malen op de televisie geweest. De camera’s stonden op het dak van de tribune. In de radiokamer zitten de aansluitingen nog. De NCRV organiseerde ook jaarlijks een zaalvoetbaltoernooi in Ahoy. Ook dat werd uitgezonden. Met de SV regelden wij dan een bus en onderweg deed ik nog een ‘radje’. Zo verkochten wij gelijk nog wat lootjes.’

Anneke Bloemendaal zette Alex Barendse in de bloemetjes na zijn 100ste doelpunt. Marcel Brasker kreeg bij zijn 250ste wedstrijd: Bloemen en kusjes! Anneke deelde ook geregeld witte enveloppen met gekleurde inhoud uit.
Anneke Bloemendaal zette Alex Barendse in de bloemetjes na zijn 100ste doelpunt. Marcel Brasker kreeg bij zijn 250ste wedstrijd: Bloemen en kusjes! Anneke deelde ook geregeld witte enveloppen met gekleurde inhoud uit.

Geen kampioenschap

Over de verloren kampioenswedstrijd tegen Zwart Wit ’28 praat Anneke nog steeds enthousiast. ,,Er stond al een feestkar klaar bij het inmiddels afgebroken Op Dreef. Alles om de wedstrijd heen was geweldig. In die tijd was het wel een stuk drukker bij RCL. De auto’s stonden tot ver in de woonwijken. Mijn Wim en ik hebben daar op ingespeeld. Met een ‘rijdende tap’ stonden wij vlak bij de brug. Dat liep als een tierelier. In die tijd waren wij een grote familie.”

Dan mompelt Anneke: ,,John Huegenin, Laurens Mouter, Boudewijn de Geer, Wally van der Haven, Theo de Waard, Leo Holl, Paul van der Zwaan, Willem Eilander, Bob van Bohemen en Fred Eijsberg. Ik heb aardig wat trainers voorbij zien komen.”

Het 10-jarig bestaan van de SV werd gevierd in Zijlkwartier
Het 10-jarig bestaan van de SV werd gevierd in Zijlkwartier

Andere tijden

,,Er is veel veranderd. Ook de mentaliteit. Je ziet het overal. Ik snap dat wel, hoor. Beide ouders werken en hebben daarom weinig tijd om iets voor de club te doen. Als je het vroeger in je hoofd haalde om je kind bij de club af te zetten zonder verder een vinger uit te steken, belden wij gelijk op. Dan konden ze kiezen. Of rijden of hun kind weer ophalen. Die beslissing was snel gemaakt. Ik vind het goede zaak dat ouders enig vrijwilligerswerk moeten doen. Iedereen zal zich een beetje moeten inzetten. Kan dat niet, lukt niet, wordt er een bedrag gevraagd.”

Ter gelegenheid van het eeuwfeest (75 jaar RCL – 25 jaar SV) verscheen er een prachtig boekwerk.
Ter gelegenheid van het eeuwfeest (75 jaar RCL – 25 jaar SV) verscheen er een prachtig boekwerk.

Soep

Ze gniffelt bij de gedachte en vertelt verder: ,,De feestavonden met muziek van De Lenco’s, Daylight of Starlight, waren beregezellig, het Nieuwjaarsbal enig, het Carnaval uitgelaten, met prijzen voor wie zich het meest origineel had verkleed. Ook deden wij karaoke. Na afloop ruimden wij alles weer op, al was het diep in de nacht. Als we klaar waren, gingen wij met een paar van de SV en wat eerste elftalspelers bij ons thuis soep eten.”

Natuurlijk volgen Anneke Bloemendaal en haar Willem alle amateur voetbalontwikkelingen via www.leidenamateurvoetbal
Natuurlijk volgen Anneke Bloemendaal en haar Willem alle voetbalontwikkelingen via www.leidenamateurvoetbal. ,,Wat valt daar veel te lezen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·